вівторок, 12 лютого 2013 р.

13 ЛЮТОГО - ПОПІЛЬНА СЕРЕДА. Розпочинаємо Великий Піст


13 ЛЮТОГО, СЕРЕДА

(фіол) ПОПІЛЬНА СЕРЕДА

 АНТИФОН НА ВХІД
Ти милуєш усіх, Господи, * і не бридишся нічим з того, що сотворив; * і не зважаєш на гріхи людські, * щоб дати людям можливість покаятися. * Ти щадиш їх, бо Ти Господь, Бог наш.

Акт покаяння пропускається, бо замість нього звершується обряд посипання голів попелом.

КОЛЕКТА
Дай нам, Господи, розпочати святий піст під захистом християнського воїнства, † щоб ми, які маємо боротися супроти злих духів, * отримали допомогу через наші зречення. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Йоіл 2, 12-18
Читання з Книги пророка Йоіла
Нині говорить Господь: «Поверніться до Мене усім вашим серцем, у пості, в плачі й у голосінні. Роздеріть серце ваше, а не одежу вашу, і поверніться до Господа Бога вашого, бо Він благий і милосердний, довготерпеливий і многомилостивий, – і уболіває над нещастям. Хто знає, чи не повернеться, не пожаліє і не залишить по собі благословення, приношення й узливання Господу, Богові вашому? Трубіть у ріг на Сіоні, призначте піст, скличте святкові збори! Зберіть народ, скличте громаду! Старих згромадьте, зберіть дітей і немовлят при грудях! Хай вийде молодий з покоїв своїх, і молода – зі свого ложа. Хай між притвором і між жертовником плачуть священики, слуги Господні, і нехай кажуть: «Пожалій, Господи, народ Твій! Не видавай Твою спадщину на наругу, щоб не глумилися над нею погани. Чому мали б між народами говорити: “Де Бог їхній?”» Тоді Господь почав ревнувати за свій край і пощадив народ свій. Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 51, 3-4. 5-6а. 12-13. 14 і 17

Змилуйся, Боже, бо ми всі згрішили.


Помилуй мене, Боже, задля милості своєї, *
і через велике своє милосердя зітри моє беззаконня.
Особливо омий мене від мого беззаконня *
і від мого гріха мене очисти.


Бо я знаю своє беззаконня, *
і мій гріх постійно переді мною.
Тобі, я згрішив Тобі одному *
і вчинив те, що є злом перед Тобою.


Створи в мені, Боже, чисте серце *
і віднови праведного духа всередині мене.
Не відкинь мене від свого обличчя *
і не забери від мене свого Святого Духа.


Поверни мені радість свого спасіння *
і зміцни мене Духом могутнім.
Господи, Ти уста мої відкриєш – *
і мої уста звістять Тобі хвалу.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
2 Кор 5, 20 – 6, 3
Читання з Другого Послання святого Павла Апостола до корінтян
Брати! Ми – посли від імені Христа, і тому наче сам Бог просить через нас. Від Імені Христа благаємо: примиріться з Богом! Того, хто не знав гріха, Він зробив за нас гріхом, щоб ми в Ньому стали Божою праведністю. Ми, як співпрацівники, благаємо, щоб ви Божої благодаті не приймали надаремно. Адже сказано: «У сприятливий час Я вислухав тебе і в день спасіння допоміг тобі». Ось тепер – час сприятливий! Ось тепер – день спасіння! Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Пс 95, 8аб
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Сьогодні не робіть закам’янілими серця ваші,
але слухайте голос Господній.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 6, 1-6. 16-18
† Читання святого Євангелія від Матея
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Уважайте: не виставляйте вашу праведність перед людьми, щоб вони вас бачили, бо не будете мати нагороди від вашого Отця, який на небесах. Отже, коли даєш милостиню, не сурми перед собою, як це роблять лицеміри в синагогах та на вулицях, щоб їх прославляли люди. Воістину кажу вам: вони вже одержують свою нагороду. Як ти даєш милостиню, хай твоя ліва рука не знає, що робить твоя права рука, щоби твоя милостиня була в таємниці, – й твій Отець, який бачить таємне, віддасть тобі. І коли молитеся, не будьте, як ті лицеміри, котрі люблять молитися в синагогах і, стоячи на перехрестях широких вулиць, щоби показатися людям. Воістину кажу вам: вони одержують свою нагороду. Ти ж, коли молишся, ввійди до своєї кімнати і, замкнувши свої двері, помолися до свого Отця в тайні, – і твій Отець, який бачить таємне, віддасть тобі. Коли ж постите, не будьте такими, як лицеміри, сумними; вони виснажують свої обличчя, щоби показати людям, що постять. Воістину кажу вам, що вони вже одержують свою нагороду. Ти ж, коли постиш, намасти голову свою і вмий обличчя своє, аби постити не напоказ людям, але таємно – своєму Отцеві; і твій Отець, який бачить таємне, віддасть тобі. Слово Господнє.

БЛАГОСЛОВЛЕННЯ ПОПЕЛУ

Після проповіді священик, склавши руки, мовить:

Дорогі брати й сестри, смиренно благаймо Бога Отця, щоб Він щедрістю своєї благодаті схотів благословити цей попіл, яким ми посипаємо наші голови в знак покути.

Після короткої молитви в тиші священик каже:

Боже, Ти прихильний до смиренних і ласкавий до каяників, † прихили вуха свого милосердя до наших молитов та вилий милостиво X благодать свого благословення на Твоїх слуг і слугинь, які будуть посипані цим попелом, * щоб, йдучи дорогою сорокаденного покаяння, ми удостоїлися дійти до святкування пасхальної тайни Твого Сина з очищеними серцями. Котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.

В. Амінь.

Або:

Боже, Ти бажаєш не смерті грішників, а їхнього навернення, † вислухай милостиво наші прохання і у своєму милосерді благоволи благословити X цей попіл, яким ми збираємось посипати наші голови; * вчини, щоб ми, визнаючи, що ми є порохом і в порох перетворимось, † через ревне виконання сорокаденної покути удостоїлися отримати відпущення гріхів * і нове життя за образом Твого воскреслого Сина. Котрий живе і царює на віки вічні.

В. Амінь.

Священик кропить попіл свяченою водою, нічого не кажучи.


ПОСИПАННЯ ПОПЕЛОМ

Далі священик, посипаючи попелом присутніх, мовить до кожного:

Покайтеся та вірте в Євангеліє (Мк 1, 15).

Або:

Пам’ятай, що ти є порохом і в порох обернешся (пор. Бут 3, 19).

В цей час співається:

АНТИФОН 1
Змінімо наше життя, * покутуймо у попелі і веретищі, * у пості, в плачі й у жалі, * бо Бог наш благий і милосердний * і готовий простити гріхи наші.

АНТИФОН 2
Хай між притвором і між жертовником плачуть священики, слуги Господні, * і нехай кажуть: “Пожалій, Господи, народ Твій * і не затуляй вуст тим, хто співає хвалу Тобі, Господи”.

АНТИФОН 3
Боже, з великого милосердя Твого * зітри мої провини.

Антифон можна повторювати після строф псалму 51 (50).

АНТИФОН 4
Віднови і відверни нас від зла, яке ми з незнання вчинили. † Нехай не застане нас смерть і не забракне нам часу навернення. * Вислухай нас, Господи, і помилуй, бо згрішили ми супроти Тебе. † Допоможи нам, о Боже нашого спасіння, і визволи ради слави Імені Твого. * Вислухай нас, Господи і помилуй, бо згрішили ми супроти Тебе. (Пор. Пс 79 (78), 9)

Можна співати відповідну покутну пісню.

Після посипання голів попелом священик миє руки і починає вселенську молитву. Далі Меса продовжується у звичайному порядку.

Не мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Починаючи святий час сорокаденного приготування до спомину тайни смерті та воскресіння Христа, просімо Бога Отця, щоб наше щире покаяння й очищення вчинило нас вірними послідовниками нашого Спасителя:

1. Молімося за Божу Церкву, щоб вона відважно проголошувала людям третього тисячоліття потребу покаяння і навернення.
2. Молімося за керівників держав, щоб вони дбали не тільки про матеріальний добробут довірених їм народів, але й про вічні, духовні цінності.
3. Молімося за проповідників, щоб своїм ревним служінням вони спричинилися до відбудови морального ладу в світі.
4. Молімося за тих, хто потрапив у залежність від алкоголю та наркотиків, щоб період Великого Посту став для них часом зцілення та навернення.
5. Молімося за наших померлих братів і сестер, щоб милостивий Господь простив усі їхні гріхи і благоволив прийняти до свого Царства.
6. Молімося за всіх зібраних тут вірних, щоб ми в цей святий час не тільки самі наблизилися до Христа, але й допомогли ближнім прийти до Нього.

Боже, Ти сам простягаєш руку нам - грішним та невірним, почуй наші прохання і вчини, щоб ми не змарнували цих святих днів благодаті і використали їх для нашого спасіння. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми жертву, яку ми урочисто складаємо на початку Великого Посту, † вислухай наші молитви і вчини, щоб ми вчинками покути і милосердя протистояли принаді гріхів * і, очищені від провин, удостоїлися приступити до відзначання Страстей Твого Сина. Котрий живе і царює на віки вічні.

Префація на Великий Піст № 7

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Блажен чоловік, що в Господа законі замилування має * і над Його законом день і ніч розважає.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Нехай прийняте таїнство, Господи, візьме нас під захист, † щоб наші зречення були угодними Тобі * і стали для нас ліками. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
На розіслання вірних священик, стоячи обличчям до людей, простирає над ними руки і мовить цю молитву:

Зішли милостиво, Боже, духа розкаяння на тих, хто поклоняється Твоїй величі. * Нехай з Твого милосердя вони осягнуть нагороду, обіцяну тим, що покутують. Через Христа, Господа нашого.


Немає коментарів:

Дописати коментар