пʼятницю, 19 жовтня 2012 р.

ХРИСТИЯНСЬКИЙ ПІСЕННИК. ВЕЛИКОПІСНІ ПІСНІ. Тексти.


ХРИСТИЯНСЬКИЙ ПІСЕННИК
Ad experimentum, Видання № 2, Гнівань 2012,  Редакція  О. Яцек Пиль ОМІ, Друкування Олег Баня
У редагуванні пісенника використано тексти пісень із:
- Християнський пісенник, Познань-Гнівань 1995
- Вгору серця, Київ 2006
- Співаймо Господу, Луцьк 2007
- Церковний співаник, Краків 2000
- Laudate Dominum, Гвардійське 2004
- Парафіяльний пісенник, Київ 2006
- Господь моя пісня, Львів 2003
- Тобі співаю, Господи!, Вінниця 1998
- З Марією в дорозі, Кам’янець-Подільський 2000

ВЕЛИКОПІСНІ ПІСНІ


105. СЬОГОДНІ В ПЕРШИЙ ДЕНЬ (Вс 144)
(Попільна середа)
Пр. Сьогодні в перший день Великого Поста * Прах тління і журби хай спорошить серця, * Стаємо на дорогу, що через смертну тінь хреста * Веде до слави воскресіння.
1. Це є духовний шлях молитви і покути, * Христос на ньому очищає і освячує народи. * Він прагне, щоби з Ним прийнявши тяжкі муки, * Прийняли участь в славі вічного життя.
2. Хай Дух Святий веде з Ісусом у пустелю, * Хай зміцнить нас, одарить щедро необхідними дарами, * Щоб непохитно стали на Христову скелю, * Щоб гідно звались ми синами Божими.
3. Глибоких серця змін Отець від нас бажає. * Хай воля Божа буде міццю і підпорою народів, * Бо, справді, хрест тяжкий і смерті час чекає. * Ісус життя навік з любові заповів.

106. БІК ПРОБИТИЙ (Вс 721)
 1. Бік пробитий, нам відкритий струмінь спасіння. * Кров тече, тече вода − ціна іскупління. * Хрещення і Євхаристія − ось тайни нового життя, * Це Пасха Божого Христа, * Тож всі прийдіть до джерела, прийдіть до джерела!
 2. Від страждань в Єрусалимі і аж до нині, * Від години мук Христових є нам можливим * Народитись знову від води й Духа Святого, * Щоб ввійти до Царства Бога! * Як прекрасна ця дорога до небес, дорога до небес!
 3. Чи ти знаєш, що шукаєш, що в Бога просиш? * Чи прийняти зможеш чашу й хрещення також? * “Важко є докіль не здійсниться це хрещення, що маю Я * Прийняти із руки Отця!” − це є Ісусові слова, Ісусові слова.
 4. Подивись і поклонись, бо ти є християнин! * Гідність це є плід хреста! Від смерті ти спасен! * Тут є ціла таємниця: Той, хто в смерть Христову зануриться, * Знову до життя родиться, * Щоб із Богом вічно жить, з Богом вічно жить!
 
107. БОЖЕ МІЙ (H 76)
Пр. Боже мій, Боже мій, Святий та Кріпкий, помилуй нас.
     1. Ти, який є Отцем милосердя * Вияви нам благодать в Твоїй доброті * Та вилікуй нас в своїй любові.
     2. О Христе, хорони нас від кари пекла * Згадай про нас, через тіло і Кров свою, * Підтримуй наші тіла і душі.
     3. Ми согрішили проти неба і проти Тебе * І благаємо Тебе, як блудний син * Вислухай нас в пробаченні Твоїм.
     4. Я чув про Твою благодать для бідних і слабких, * Хто стукає тому відчинять * Благаю Тебе, як грішниця і митар.
5. Поклоняюся перед Твоїм славним Хрестом * Визнаю, Господи, мою грішність * О Христе, спаси нас, змилуйся над нами.
     6. Слава Отцю Всемогутньому * Слава Сину, Спасителю, Ісусу Христу, * Слава Духу Утішителю.

108. БОЖЕ, ТИ ОБІЦЯВ (H 81)
1. Боже, Ти обіцяв, що мої гріхи, * Такі, як пурпур, стануть мов вовна. * О, Джерело життя. Податель втіхи, * Хай Твоя воля виповниться в нас!
2. Боже, що пурпур чиниш білим, як сніг, * Віднови в мені чистеє серце, * Бо вже неправда дійшла до краю, * І тільки Ти спасеш нас, о Христе.
3. Отче, що кохаєш вічною любов'ю, * Й щире каяття зворушує Тебе, * Віднов і омий Місто своє, Церкву, - * Збережи її - свою Наречену.

109. БОЖЕ, У ТЕБЕ МИЛОСЕРДЯ ПРОШУ (Н 78, 272)
1. Боже, у Тебе милосердя прошу, * Через Кров Христову, пролиту за мене. * Міць Його муки і Христова жертва для душі моєї буде порятунком.
Пр. Глянь, Боже кріпкий, котрий меж не знаєш, * Ти який був і є, і навіки будеш. * Перед Тобою як пил тлінний корюсь, * Наче билина, що сохне у полі.
2. Від Твого зору я ніде не вкриюсь, * Ти мене знаєш, наскрізь мене бачиш. * Хай Твоя милість мене захищає, * Як перед Тобою віч-на-віч я стану.
3. Хоч мене гнобить гріх, тягар провини, * Ласки безмірність прояви, о Боже. * Про неї буду вічно я співати, * Як побачать очі Твого Царства світло.

110. БОЖЕ, ХРЕСТА Я ТВОГО НЕ ЛЯКАЮСЬ (Н 52)
1. Боже, хреста я Твого не лякаюсь, * Боже, хреста я Твого не цураюсь. * Хрест Твій цілую, кланяючись в ноги, * Бо на хресті я бачу Бога свого.
2. З хреста спливають промені спасіння, * Він мій порадник у моїх стремліннях. * Я прагну хрест Твій у душі носити, * Завжди він буде в серці моїм жити.
3. У марноті пройшли без Тебе роки, * Ти сам зробив до мене перші кроки. * Не заслужив я милості Твоєї, * Прожив даремно, Спасе, я без неї.
4. Втрачене щастя я в хресті шукаю: * Любов святую, віру і надію. * Я залишаюсь під хрестом, мій Боже, * Бо я без Тебе жити вже не зможу.
111. ВІРНИЙ ХРЕСТЕ (Вс 192)
1. Вірний Хресте, понад всесвіт, Древо щедре, благородне. * Жоден ліс так не буяє, не цвіте і не зростає. * Миле древо милим цвяхом солодкий Тягар тримає.
2. Хай уста мої прославлять битву люту і запеклу, * З висоти Хреста здобуту перемогу так шляхетну. * Це вчинив Спаситель світу, як приніс себе у жертву.
3. Прародитель Бога зрадив, скуштувавши плід згубливий, * Павши від укуса смерті, біль завдав Йому страшливий. * Древо те Творець позначив, щоб на іншому пробачить.
4. Боже Право вимагало діла нашого спасіння, * Щоб багатоликий зрадник власним хистом знищив себе. * Звідти наше лікування, звідти Злого подолання.
5. Повнота часів настала і прийшла свята година, * Як Отець - Засновник світу із небес послав нам Сина, * Що в непорочному лоні стався тілом, як людина.
6. Плаче в яслах ледве чутно в тісноті святе Дитятко, * Діва Мати обіймає, у пелюшки загортає, * Ручки, ніжки повиває, щільно стрічкою стискає.
7. Як минуло тридцять років, час виповнюючи тіла, * Добровільно прийняв муки, бо родивсь для цього діла. * Агнець на хресті піднятий, був на древі розіп'ятий.
8. Ось тростина, жовч і оцет, цвяхи, ратище, плювання, * Тіло лагідне пробите, кров тече - несе страждання. * Сушу, море, зорі, всесвіт в цій купелі омиває.
9. Прихили, розкішне Древо, гілки, що шматують тіло * І не будь таке сурове, свойого Творця помилуй. * І Цареві, що на древі, біль пом'якши, не насилуй.
10. Ти єдине стало гідне нести всього світу ціну. * Світ відновлений зустрінув, тих, що вир життя поглинув. * Кров свята їх намастила, що із Агнця струменіла.
11. Вічна честь Отцю і Сину, слава Духові Святому, * Віковічне поклоніння Богу у Трійці одному, * Бо нас відкупив розп'яттям і зберіг нас благодаттю.

112. ВИТАЙ НАМ, ХРЕСТЕ (Вс 194)
1. Витай нам, Хресте пресвятий, * В житті єдина насолода, * Єдине світло серед тьми, * Одна від пекла оборона.
2. Ти крила розпростер свої * На нашу цілую країну, * Щоб ними пригорнути нас, * Зібрать в одну святу родину.
3. Бо Ти, Ісусе, заповів, * Як розіпнуть Тебе у злобі, * Тебе вознесуть на Хресті, * Ти поєднаєш всіх у собі.
4. О будь нам, Хресте пресвятий, * О Хресте, книго мук Христових, * Тебе читає кожен з нас, * Синів невдячних Адамових.
5. Бо на тобі із краю в край * Наші записані провини, * Щоб пам'ятали їх щодень * Аж до останньої хвилини.
6. Щоб ми жаліли за гріхи * І кров'ю їх Христа змивали, * Щоб стала чистою душа, * Яку від Бога ми дістали.
7. Під Хрест же упадімо всі, * На нім розпнемось для спасіння, * І Хрест нас славою святих * Покриє в хвилю воскресіння.

113. ВСТАНУ ТА Й ПІДУ (Н 54)
Пр. Встану та й піду я до Отця мого.
1. До Тебе, Боже, возношу мою душу, * На Тебе уповаю, хай не осоромлюсь. * Поглянь на нужду мою і на мою працю * І благоволи простити всі мої провини.          
2. Не віддаляй мене від милості Твоєї * Нехай мене завжди пильнують благодать Твоя і вірність. * В милосерді своїм помилуй мене, Боже, * Зжалься наді мною і прости моє беззаконня.
3. Свою молитву до Тебе, Господи, возношу: * Вислухай мене в доброті Твоїй великій. * Поверни мені радість із Твого спасіння * І славу Твою мої уста проголошувати будуть.

114. ГЕТСИМАНСЬКИЙ САДЕ (Н 55)
1. Гетсиманський саде, вид твій без принади. * На обличчі Бога смуток і тривога. * Біль Його серденько крає, * З кров’ю піт з чола стікає. * Ісус наш страждає, без смерті вмирає.
2. Отець чашу муки дає Сину в руки - * Без вагань приймає і жертву складає. * Його Ангел потішає, піт кривавий витирає - * Ісусе покірний, аж до смерті вірний.
3. Темрява зростає, учнів сон долає, * Гріхи всього світу в келих Його влито. * Чашу муки випиває, зрадник з військом поспішає * Ісусе наш милий, Боже терпеливий.

115. ГІРКІ ЖАЛІ (Вс 793)
1. Гіркі жалі, прибувайте, серця наскрізь проникайте.(2р)
2. Ви, очей моїх зірниці, лийте сліз гірких криниці. (2р)
3. Сонце зорі умлівають, чорний траур зодягають. (2р)
4. В небі ангели ридають, гірки сльози проливають. (2р)
5. Тверді скелі враз упали, з гробу мертві повставали. (2р)
6. Що, питаю, що ся діє, що створіння все трухліє? (2р)
7. 3а Христові Муки смертні огортає жаль нестерпний. (2р)
8. Вдар, Ісусе, якнайдужче в серця кам’яні, байдужі. (2р)
9. В крові Пресвятих ран Твоїх омий душу з гріхів моїх. (2р)
10. В мук Твоїх безодню входжу, плачу стримати не можу. (2р)

 

Перша частина

ГІМН

1. Жаль тисне душу, болем наповняє. * На смерть жахливу мій Ісус чекає, * У Гетсиманії піт кривавий ллється, * Аж серце рветься.
2. Вчителя свого учень злий цілує. * Воїн жорстокий мотузки лаштує, * Ісус насиллю за нас піддається, * На смерть дається.
3. Б'є і сміється люд несамовитий, * Немилосердний, злий і гордовитий. * За коси тягне - терпить у стражданні * Цар, Богом даний.
4. Губи Ісуса кров'ю запеклися, * Кати жорстокі над Ним знущалися. * В цей час перейшло у щімке зітхання. * Серця конання
5. Нехай же сльоза серце обливає, * Яке жорстоко Тебе ображає. * Жаль мені, ой, жаль тяжкої провини, * Христе Невинний.

ГОЛОСІННЯ ДУШІ НАД ХРИСТОВИМ СТРАЖДАННЯМ
1. Христе, Агнче тихий, / на вбивство жорстоке, ворогом шуканий, Ісусе коханий!
2. Христе, учнем невдячним, Юдою, / за тридцять срібників проданий, Ісусе коханий!
3. Христе, в тяжкім смутку жалості, / як і сам визнав, в день смерті виданий, Ісусе коханий!
4.       Христе, в Гетсиманському саду / потом кривавим залляний, Ісусе коханий!
5.       Христе, поцілунком зрадливим, / учнем недобрим, Юдою, виданий, Ісусе коханий!
6.       Христе, мотузками грубими / диким воїнством насильно зв'язаний, Ісусе коханий!
7.       Христе, принижений людом, / перед судом Ананія звинувачений, Ісусе коханий!
8.       Христе, по вулицях з соромом / на суд Каяфи за волосся тяганий, Ісусе коханий!
9.       Христе, слугою Малхом / на суді тяжко зневажений, Ісусе коханий!
10. Христе, Ти свідченням фальшивим / за бунтаря на суді визнаний, Ісусе коханий!
Будь звеличений! Будь восхвалений! За нас ганьблений і замучений! Будь прославлений, благословенний, Боже Нескінченний!

РОЗМОВА ДУШІ ЗІ СКОРБОТНОЮ МАТІР`Ю
1.        Ось Я, Матінка жалісна, * Біль нестерпний серце тисне, * Серденько крає мечем.
2.        Чому, Матінко кохана, * В серці Твоїм біль і рана, * І тривога зростає?
3.        Чи не бачиш — муки зношу, * Слова вимовить не можу, * Серце біль наповнює.
4.        Мати моя, чому сумне * Лице Твоє, усе бліде, * Чому гіркі сльози ллєш?
5.        Я тому так гірко плачу, * Що тяженьку муку бачу, * Син Мій Кров'ю залитий.
6. О, Матінко, Тебе молю, * Додай мені сили в болю, * Дозволь плакати з Тобою!
Друга частина

ГІМН

1.        Глянь, душе грішна, як тебе Бог любить, * Як задля тебе Святе Тіло губить, * Сильніш за ката — гріх убиває, зло серце крає.
2.        Цар всього світу, всякого створіння - * Перед Пилатом чує оскарження. * Стоїть чистий Агнець, світом осміяний, на суд виданий.
3.        За гріхи наші б'ють Ісуса кати. * Ходімо, грішні, щоб із ран черпати, * Як із криниці, душі прохолоду — Живую воду.
4.        Світ гордовитий нехай пригадає, * Коли вінок слави на себе вкладає, * Ісуса, котрий гріхом утисканий, був терном вінчаний.
5.        Краще би серце битись перестало, * Ніж Ісуса злістю й далі ображало. * Прости, Ісусе, Спасе Мій єдиний, Мої провини!

ГОЛОСІННЯ ДУШІ НАД ХРИСТОВИМ СТРАЖДАННЯМ
1.        Христе, Ти шаленим натовпом, / як той розбійник, на смерть був виданий, Ісусе коханий!
2.        Христе, Твоє обличчя святе / терпить наругу і біль несказаний, Ісусе коханий!
3.        Христе, від Тебе учень Твій Петро / тричі відрікся, зляканий, Ісусе коханий!
4.        Христе, Ти катами владними / на суд Пилата насильно виданий, Ісусе коханий!
5.        Христе, Царю неба і землі, / Іродом згорджений і ним зневажений, Ісусе коханий!
6.        Христе, Ти на знущання й ганьбу / у білі шати для сміху убраний, Ісусе коханий!
7. Христе, Ти під кам’яним стовпом / немилосердно бичами шмаганий, Ісусе коханий!
8. Христе, Ти глумливим натовпом / вінцем терновим укоронований, Ісусе коханий!
9. Христе, Ти на посміховисько / слугами кесаря у пурпур убраний, Ісусе коханий!
10. Христе, простолюддям негідним / в безмірних муках своїх осміяний, Ісусе коханий!
Будь звеличений, будь восхвалений! За нас мучений, закривавлений, Будь прославлений, благословенний Боже Нескінченний!

РОЗМОВА ДУШІ ЗІ СКОРБОТНОЮ МАТІР`Ю
 1. Ой, Я бачу Сина Мого * На хресті оголеного, * Бичами побитого.
2. Ой, Сину Мій, любий Сину, * За яку тяжку провину * Переносиш муки ці?
3. Знаю, Сину, як нестерпно * Чоло коле гостре терно — * В грудях серце ридає.
4. Якби Я, Скорботна Мати, * Хрест Твій, Сину, могла взяти * Й замість Тебе понести.
5. О, Маріє, муки Сина, * Біль і тяжкую годину * Хочу з Тобою ділить.
6. Прошу, Матінко Єдина, * Нехай же хрест Твого Сина * Понесу в серці своїм.

Третя частина

ГІМН

1.        Душе холодна, чому не палаєш? * Кам`яне серце, чом не оживаєш? * Ісус для тебе не шкодує Крові, повний любові.
2.        Вогонь любові, що в Ньому палає, * Тяжкий на плечі хрест Йому вкладає. * Зомлілий Ісус під хрестом падає, стогне й конає.
3.        Руки і ноги цвяхами пробито, * Святою Кров'ю гріхи світу змито. * Спаситель світу, Богом нам посланий, на смерть виданий.
4.        Дерево миле, відпусти нам Тіло, * Щоб на тобі вже довше не висіло, * В гріб шанобливо Його покладемо, плакать будемо.
5.        Краще б моє серце битись перестало, * Щоби Ісуса більш не ображало, * Прости, Ісусе, Син Бога єдиний, мої провини!
6.        Хай Тебе вічно славлять всі створіння, * За Твої муки, за Твої терпіння, * Які прийняв Ти за мої провини, Боже Єдиний!
 
ГОЛОСІННЯ ДУШІ НАДХРИСТОВИМ СТРАЖДАННЯМ
1.              Христе, Ти Пилатові на суд / немилостивим народом виданий, Ісусе коханий!
2.              Христе, на Голгофі на хресті / за гріхи світу Ти замордований, Ісусе коханий!
3.              Христе, до соромного хреста / гострими цвяхами Ти прибиваний, Ісусе коханий!
4.              Христе, Ти на дереві ганьби / поруч з негідниками розпинаний, Ісусе коханий!
5.              Христе, простолюддям глумливим / в безмірних муках своїх осміяний, Ісусе коханий!
6.              Христе, Ти розбійником жорстоким, / що теж висів на хресті, осміяний, Ісусе коханий!
7.              Христе, Ти жовччю й оцтом / воїном щедро напуваний, Ісусе коханий!
8.              Христе, Ти Пресвяту Кров свою / пролив за гріхи світу, наказаний, Ісусе коханий!
9.              Христе, шанобливо Йосифом / та Никодимом Ти був похований, Ісусе коханий!
 Будь звеличений, будь восхвалений! За нас мучений, закривавлений! Будь прославлений, благословенний, Боже Нескінченний!

РОЗМОВА ДУШІ ЗІ СКОРБОТНОЮ МАТІР’Ю
1. Мати під хрестом стояла, * Гіркі сльози проливала — * На хресті Син умирав.
2. 3а Тобою гірко плачу, * Бо Тебе вже не побачу, * Пресолодкий сину Мій!
3. Світ неправий і лукавий * Суд вчинив тобі кривавий, * Ти вмираєш на хресті.
4. Хоч прийшов людей спасати, * Довелось Тобі вмирати * Невинному на хресті.
5. Моя радість, Світе Ясний! * Гаснеш, в'янеш, Цвіт Безчасний, * Покидаєш Ти Мене.
6. Що тепер буде зі Мною, * Як билина в полі стою, * Одинока під хрестом.
7. Святий Боже! Тебе молю, * Додай Мені сили в болю * Витривати під хрестом.
8. Милий Боже! Все Я знаю, * Тобі Сина доручаю, * Що вмирає на хресті.
9. Прагну, Матінко, з Тобою, * Твоїм болем і журбою * З Сином Твоїм страждати.
10. О, Маріє, Тебе прошу, * Хай Христові Рани ношу * Завжди в своїм серці я.

116. ГЛЯНЬ, ДУШЕ ГРІШНА (Вс 146)
1. Глянь, душе грішна: ось перед всім людом * Судить Ісуса Пилат своїм судом, * Його святим зве і руки вмиває, * Та Кров невинну на смерть прирікає.
2. Хрест вже готовий, о Боже мій милий, * Чи його донести будеш мати сили? * Це ж гріхи наші, що міри не мають, * Хрест цей тяженький на Тебе вкладають!
3. Плачмо, о плачмо і биймося в груди, * Хай для Ісуса хоч ця втіха буде, * Що з жалем щирим, в покуті, з сльозами * Хрест наш несемо Ісуса слідами.
117. ГНІТЕНИЙ ЖАЛЕМ (Вс 197)
1. Гнітений жалем, болем журбою, * До Тебе, Хресте святий, спішу. * В тобі знайду я щастя спокою, * Втіху і радість в тобі знайду.
2. Спішу до тебе, вкритий гріхами, * Прошу прощення і ласк твоїх, * Серце любові омий струями, * Забери з серця злобу і гріх.
3. Спішу до тебе, Хресте Христовий, * Кожної миті і кожен раз * Щиру молитву, море любові * Несу, як миро, я у цей час.
4. Прийми молитву мою, о Христе, * Того бажає душа моя, * Тобі принесу я серце чисте, * А душа моя стане Твоя.

118. ГОЛГОФА (Вс 147)
1. Голгофо, Голгофо, Голгофо. * Побути тут кожному слід * В цій тиші далекий є світ. * Ти гоїш мій біль, тамуєш мій страх, * Ісусе, Спасителю мій.
 Пр. То не цвяхи, а мій гріх Тебе прибив. * То не люди, а мій гріх Тебе судив. * То не цвяхи, а мій гріх Тебе тримав. * Хоч давно це було – за мене страждав.
2. Голгофо, Голгофо, Голгофо. * Я бачу Спасителя там, * Багато як має Він ран. * За весь людський гріх Він тяжко страждав, * Щоб я життя вічнеє мав.
3. Голгофо, Голгофо, Голгофо. * Пригадую я раз у раз * Голгофу й солодкий той час, * Як ніс я під Хрест тягар своїх вин, * Й звільнив мене з них Божий Син.  

119. ГОСПОДИ, ІСУСЕ МИЛИЙ (Н 56)
1. Господи, Ісусе милий, * Агнче Божий терпеливий! * Христе, Христе Ти за нас страждаєш, * Кровю, Кровю Ти мій гріх змиваєш.
2. Плач у немочі, людино: * Милосердя йде година. * Бог наш, Бог наш на хресті вмирає - * Сонце, сонце світло закриває.
3. Він сказав слова останні, * Голову схилив в конанні. * Мати, Мати, мукою прошита, * Стала, стала під хрестом, мов вбита.

120. ГОСПОДИ, ПОМИЛУЙ (Н 56)
Господи, помилуй, помилуй Твій люд * І не гнівись на нас навіки.

121. ГОСПОДИ ПОМИЛУЙ ЛЮД СВІЙ (Вс 149)
Пр. Господи, помилуй, Господи, помилуй, люд свій грішний, * І не на віки хай Твій гнів триває.
1. Восплачемо каральний гнів, * Перед Справедливим голосім, * Смиренний оклик видаймо, * Низько припавши просімо.
2. Твоїй, о Боже доброті * Завдали рани кривдами, * Зішли ласкаво з висоти * Того, хто звільнить і простить.
3. Ти дав для нас покути час * Тож дай і зліз струміння враз. * Хай щиру жертву наших серць * Вогонь любові спалить вщерть.

122. ГОСПОДЬ, ТИ ТЯЖКИЙ ХРЕСТ ПРИЙНЯВ (H 75)
1. Господь, Ти тяжкий хрест прийняв, * За мене Ти життя віддав, * Своїм стражданням відкупив, * І Кров'ю чистою обмив.
2. Від злих тенет нас врятував, * Страждав і в муках помирав. * Нехай ця Жертва Пресвята * Очистить душі і серця!

123. ДАВ НАМ ПРИКЛАД (Н 80)
1. Приклад нам дав, о Ісусе, * Сорокаденного посту; * І щоб в нас духа відновить, * Вимагаєш жалю і посту.
2. Стань посередині Церкви * Й дивись на її покуту, * Просимо Тебе покірно, * Щоб всіх нас омив від гріху.
3. Гріх і зло, які вчинили, * Хай Твоя ласка знівечить, * Візьми нас під свою опіку, * Від дальших падінь збережи нас.
4. Дай через щиру покуту * Відпущення гріхів отримать, * З радістю щоб ми чекали * Світла Пасхальної Ночі.
5. В Трійці Єдиній, наш Боже, * Хай Тебе всесвіт прославить. * Піснь Тобі нову співаєм, * Відроджені у благодаті.

124. ДЕНЬ НЕСІННЯ ХРЕСТА (Н 412)
1. День несіння хреста настав! * Н Від гріхопадіння до дня, як з мертвих встав * Межі затерті, живі, як мертві, * Любов не люблять, Істину судять.
2. День несіння хреста настав! * Агнець без порока себе у жертву дав. * Ідіть, шукайте, Ягня складайте, * Коліть, як пасху, й дякуйте Спасу!
3. День несіння хреста настав! * Це є Кров Завіту, яку Господь пролляв. * Іссоп візьміте, в Крові вмочіте, * Серця позначте, зради пробачте.
4. День несіння хреста настав! * З гіркими сльозами, з древом на плечах * Біжіть від смерті, не будьте вперті, * Земне минає, вічність чекає!

125. ДОСИТЬ ПРАЦЮВАВ Я (Н 57)
1. Досить працював Я для тебе людино * Тридцять і три роки - як одна година * Піду, піду до Єрусалиму, * Що заповідано - виконати мушу.
2. Ось бо вже скінчилось Моє мандрування, * Вже завершаю Я своє навчання. * Хочу справу Спасіння звершити, * Ідіть, Мої учні, вечерю творити.
3.    Ще один раз з вами Я до столу сяду * В Тіло хліб, і вино в Кров Мою переміню * І на пам’ятку Моєї муки * Заклад вам лишаю своєї науки.

126. ДО ТЕБЕ ЙДУ Я, СПАСЕ МІЙ
1. До Тебе йду я, Спасе мій, * Несу я свій душевний біль. * Обмий мене в Крові святій. * О, Спасе, я до Тебе йду.
2. До Тебе йду, гріхом слабий, * Мені у душу ліки влий. * Ти - лікар мій, покров святий. * О Спасе, я до Тебе йду.
3. До Тебе йду, мене прийми, * Гріха тягар з душі зніми, * Любов'ю ніжно обніми. * О Спасе, я до Тебе йду.
4. До Тебе йду я, Спасе мій. * Зішли на душу спокій свій * І поможи в путі земній. * О Спасе, я до Тебе йду.

127. ЄДИНИЙ ПОДАТЕЛЬ СПАСІННЯ (H 81)
1. Єдиний Податель спасіння * І світу Відкупителю, * О Христе, даруй нам славу, * Що бере в хресті початок.
2. Винищив власною смертю * Причину людської смерті, * Поправши диявольську силу, * Вертаєш життя своїм життям.
3. Погодився Ти з любові * Померлих сном відпочити, * Й зійшов до місця мовчання, * Щоб наших предків звільнити.
4. А нині царствуєш з Отцем * По виконанню жертви. * Просимо вислухай, Христе, * Відкуплених Кров'ю Твоєю.
5. Щоб в кожнім дню ми служили, * І за Тобою прямували, * Хрест піднімаючи, як прапор, * Сили зла перемагали.
6. За Твого хреста перемогу, * І радість, що з нього випливає, * Хай Отцю з Тобою і Духом * Подяка буде на віки. Амінь.

128. ЗМИЛУЙСЯ, ГОСПОДИ (H 82)
Пр. Змилуйся, Господи, змилуйся над нами!
1. Господи Ісусе Христе, в саду Гетсиманським, * Заглиблений у смуток і тривогу, укріплений Ангелом.
2. Господи Ісусе Христе, зраджений поцілунком Юди, * Залишений Апостолами, в руки грішників виданий.
3. Господи Ісусе Христе, опльований і побитий, * Катований солдатами, приречений на смерть хресну.
4. Господи Ісусе Христе, зі знятою одежою, * Напоєний жовчю і оцтом, розп'ятий з розбійниками разом.
5. Господи Ісусе Христе, котрий віддав духа * В руки Отця свого, помираючи за всіх грішників.

129. ЗМИЛУЙСЯ, ТВОРЕЦЬ (Н 82)
1. Змилуйся, Творець, над своїм народом, * Коли Тебе благаєм в цей час посту; * Почуй молитви, зрошені сльозами, * Котрі Тобі сорок днів приносимо.
2. Дивишся в глибину нашого серця, * Знаєш людську слабкість й безвладдя волі, * То ж вияви нам своє милосердя, * Коли вертаємось до Тебе, Боже.
3. І хоч ми дуже винні пред Тобою, * Пробач, бо Тобі довіряєм. * Боже, Твоє прослав ім'я й зціли убогих, * Хвороба котрих - це їх власні гріхи.
4. Даруй нам силу, нехай час покути * Очистить тіло і думки освітить; * Нехай не в'яже нас спокуси мана * З тим, що погибеллю вічною грозить.
5. Боже Єдиний в Найсвятішій Трійці, * Вчини, щоб жаль за гріх і умертвіння * Плідними були для всіх Твоїх вірних, * Котрі Тебе славлять гімном вечірнім.



130. З ТВОГО БОКУ, ХРИСТЕ (H 77)
Пр. 3 Твого боку, Христе, виплив потік води живої, * Котра обмиває світ від гріхів і дає нове життя.
1. "Ось, нове творю все: * Я спраглому дам даром від джерела води життя * І буду йому Богом, * І він буде Мені сином."
2. "Той же, хто нап'ється води, якої дам йому Я, * Не матиме спраги повіки, * Вода бо, що дам йому Я, стане в ньому джерелом води, * Що струменіє в життя вічне."
3. "Коли хтось спраглий, А вірує в Мене, * Нехай прийде до Мене і п`є! * Ріки води живої з нутра його потечуть!"

131. ЖАЛЕМ ПРИБИТИЙ (Н 74)
1. Жалем прибитий, болем, журбою, * До Тебе, Хресте Святий, іду, * Тільки у тобі щастя, спокою, * Тільки потіхи в Тобі знайду.
2. Спішу до Тебе гріхами вкритий, * Прошу прощення і ласк Твоїх: * Дай серце ласки струменем змити, * Прожени з серця злобу і гріх.
3. Спішу до Тебе, Хресте Христовий, * В кожну хвилину, у кожний час, * Щиру молитву, чуття любові * Несу як миро, цінний алмаз.
4. Прийми молитву цю щиру, Христе, * Від Тебе того благаю я, * Дай зберігати все серце чисте, * Щоб Твоя стала душа моя.

132. ІСУСЕ МІЙ МИЛИЙ (Вс 150)
1. Ісусе мій милий, радосте, надіє, * Пресолодкий мій. * Коли ж, мій коханий, тужить перестану, * Вчую голос Твій? * Ти живеш в душі моїй, * Нема кращого від Тебе на землі і в небі.
2. Ти є мій притулок, грішника рятунок, * Христе преблагий. * У важких терпіннях, злетах і падіннях * Ти мене укрий. * Ні нужда, ні хрест, ні смерть не вирвуть мене у Нього... * Спасителя мого.
3. Перестань тужити – Утішитель світу * Біля тебе йде. * Хоч гнітить тривога – тих, хто любить Бога, * Вічна радість жде. * Хоч важкий несу я хрест, додаси в дорозі сили, * Ісусе мій милий!

133. КАЮСЬ (Н 68)
1. Каюсь, каюсь, тепер і завжди, * Що себе на загибель лишив я, * Що не можу зректися суєти * І у небі не втримують крила.
Пр. Боже мій, Всемогутній єси, * Слово мов, не відвертайсь від мене * І з любові лиш душу спаси, * Плаче серце безпутнє й шалене.
2. Я терпіння краплини складу * І мов колос вирощую віру * Я з надією в храм Твій іду * Бо це Ти освятив мою ліру.
134. ЛЮДЕ, МІЙ ЛЮДЕ (Н 66)
1. Люде, мій люде, що тобі вчинив Я, * Мені повідай, чим же завинив Я? * Я тебе вивів з Єгипту неволі - * Ти ж спричиняєш невимовні болі.
2. Люде, мій люде, що тобі вчинив Я, * Мені повідай, чим же завинив Я? * Я у пустелі дав небесну манну - * Ти бичуванням ятриш мої рани.
3. Люде, мій люде, що тобі вчинив Я, * Мені повідай, чим же завинив Я? * Я був з тобою проти Ханаана - * Ти ж на смерть хресну видав свого Пана.
4. Люде, мій люде, що тобі вчинив Я, * Мені повідай, чим же завинив Я?.* Дав тобі поміч Я у кожній справі - * Ти ж наді Мною вершиш суд кривавий.
5. Люде, мій люде, що тобі вчинив Я, * Мені повідай, чим же завинив Я? * Я дав потужну тобі оборону - * Ти ж одягаєш тернову корону.
6. Люде, мій люде, що тобі вчинив Я, * Мені повідай, чим же завинив Я? * Я тебе вславив поміж племенами - * Ти ж хрест вкладаєш своїми руками.
7. Люде, мій люде, що тобі вчинив Я, * Мені повідай, чим же завинив Я? * Зірвав кайдани, дав тобі свободу – Ти ж з серця мого точиш кров і воду.

135. ЛЮДЕ МІЙ, ЩО Ж ТОБІ ВЧИНИВ!? (Вс 152)
Пр. Люде мій, що ж тобі вчинив!? * Або чим тебе засмутив!? * Дай відповідь Мені, відповідь Мені дай!
1. Я ж бо тебе випровадив * Із землі Єгипетської; * Ти ж хреста зготовив * Своєму Спасителеві!
2. Я ж бо тебе випровадив * Крізь пустелю сорок років. * Ти ж невірний був і нарікав, * Недостойно жив.
3. Я ж тобі дав манну з неба * І у землю врожайну ввів; * Ти ж зрадливо цілував Мене * І губи кривив.
4. Що ж Я більше міг вчинити * І не учинив для тебе? * Ти ж Мене невдячно зневажав, * Знеславив себе.
5. Я ж тебе зростив насправді, * Виноградник мій коштовний. * Оцтом мою спрагу втамував * Ти, злості повний.
6. Ради тебе покарав Я * Весь Єгипет з його дітьми; * Ти ж Мене на страту передав, * Шмагав бичами!
7. Я ж тебе з Єгипту вивів * Фараона в морі втопив; * Ти ж первосвященикам віддав - * Мене ти зрадив!
8. Пред тобою розгорнув Я, * Розділив Червоне море; * Ти ж Мені бік ратищем пробив - * Утвердив горе!
9. Я вночі і вдень йшов першим * У вогняно-хмарнім стовпі; * Ти ж Мене в Преторію завів, * Пилату давши!
10. Щедро дав тобі в пустелі * Манну з неба - чудо справив! * Ти ж поличник дав і бичував, * До крові зранив!
11. Напоїв тебе водою, * Як зі скелі струмінь пролив; * Ти ж Мені дав пити гірку жовч * І оцет гидкий!
12. Ради тебе вдарив смертю * Ханаанських лютих царів; * Ти ж скалічив голову Мою, * Тернами укрив!
13. Я ж тобі дав царський жезл, * Щоби над усім панував; * Ти ж корону із тернини дав, * На чоло поклав!
14. Я ж тебе підніс угору, * Міцною рукою тримав; * Ти ж на ешафот хреста підняв * І смертю карав!

136. ЛЮДЕ, СПІШИ НАВЕРНУТИСЯ (Вс 155)
1. Люде, спіши навернутися * В пості, у плачі, в покорі * І Твого світла засяють * Над Єрусалимом зорі.
2. Схилися, дочко Сіону, * До Бога словом і ділом, * Скитальців прийми до дому, * Голодних нагодуй хлібом.
3. Обмий живою водою, * І Бог тобі все пробачить. * Знову душа молодою * Крила для лету розправить.
4. Коли покличеш ти Бога, * То Він озветься до тебе, * Світлу відкриє дорогу * І запровадить до неба.

137. МАТИ ПІД ХРЕСТОМ СТОЯЛА (Н 58)
1. Мати під хрестом стояла, * Тихо сльози проливала, * Як висів Син на хресті.
2. Мліло серце від печалі, * Що терпів Син страшні болі, * Кров лилася з ран Його.
3. Хто збагнути в світі може * Ту любов велику Божу? * Він за нас всіх постраждав.
4. Просимо Тебе сьогодні: * Дай любов нам ту Господню, * Мати Божа Пресвята.
138. МЕНЕ ПОМИЛУЙ (Н 59)
1. Мене помилуй, справедливий Боже, * Зітри провини з милосердя Твого. * Хай Твоя милість мені допоможе, дух мій очистить з беззаконня мого.
2. Знаю, о Боже: согрішив безмірно, * Зло учинив я в Тебе пред очима. * Гріх мій, провину визнаю покірно - * Ти справедливий гнів свій, Боже, стримай.
3. Від гріха мого відверни обличчя, * Дай серце чисте, Духа влий Святого. * Почуй благання, як Тебе я кличу, * Поверни радість зі спасіння Твого.

139. МУК НАБЛИЗИЛАСЬ ГОДИНА (Вс 156)
1. Мук наблизилась година, * В Гетсимані вже коліна * Ось Спаситель наш схиляє, * Піт кривавий виступає. * Серце біль тяжкий стискає.
2. Він терпіння, біль приймає, * І Отця свого благає: * Пренебесний Отче милий, * Ти зміцни Мої всі сили, * Щоб Мене не залишили.
3. До Отця підносить руки: * Відверни цей келих муки, * Хай як зараз, серед болю, * В кожнім серці, в кожній долі * Завжди буде Твоя воля.
140. НАБЛИЖАЄТЬСЯ ГОДИНА (Вс 157)
1. Наближається година: * Сонце яснеє заходить, * Чорна зрада, злая днина * Кроком Юди пильно бродить.
2. До вечері всі сідають, * Туга в грудях серце крає, * Дари Божі споживають, * А Христос їм промовляє:
3. "Вже недовго буду з вами - * Злоба людська раду радить, * Знайте, є один між вами, * Що сьогодні мене зрадить".
4. А по тому тихий, смирний, * Став всім ноги умивати, * Обіймає друзів вірних * Й починає їх навчати:
5. "Поміж вами хто говорить, * Що любов'ю він палає, * А для інших злеє творить, * Той Мене в душі не має.
6. Йдіть смиренно, без вагання, * В світ широкий вчити радо, * Та коли прийдуть страждання, * Не лякайся, Боже стадо.
7. До Отця з небес взиваю, * В допомогу вам поспіє, * І хоча вас залишаю, * Не втрачайте ви надії."
8. Хліб святий бере у руки: * "Се Моє є Тіло, - каже, - * Тіло, що посеред муки * В гробі за все людство ляже."
9. І з вином піднявши чашу: * "Кров Моя, що вам дається, * Що за долю вічну вашу * На хресті за всіх проллється."
10. А святий Йоан на груди * Спаса голову схиляє, * І вже зрада в серці Юди * Силу чорну набирає.
11. Юда поспіхом тікає, * У грудях його спокуса, * Фарисеїв він шукає: * "Вам я покажу Ісуса!"
12. Спасе рідний, милий Боже, * Ти нас хочеш залишити, * Хто ж тепер нам допоможе, * Як тепер без Тебе жити?
13. Ти прости нам підлі зради, * Бо ми сповнені гріхами, * І страждань твоїх заради, * О Ісусе, будь же з нами!

141. НАВЕРНІМОСЬ ДО БОГА (Н 424)
Пр. Йдемо, навернімось до Бога, * Він розірвав нас, Він сам нас зцілить.
1. Поранив і загоїв наші рани, * За два дні воскресив від смерті, * На третій день нас вознесе, * І будемо жити перед Його ликом.
2. Стараємось пізнати Божу волю * І знайдемо Його, як зірницю. * Прийде до нас, як дощ, * Як дощ, що поїть спраглу землю.
3. Що Мені робити, Ефраїме? * Що Мені робити, Юдо? * Вся ваша милість, немов туман уранці, * Як роса, що висихає швидко.
4. Поразив Я їх словами вуст Моїх, * І суд Мій вийшов, як світло, * Бо ж любові прагну, а не жертви, * Пізнання Бога, а не всепалення.

142. НА ГОРІ СТОЯВ ХРЕСТ (Н 412)
1. На горі стояв хрест, з нього ллялася кров * Хтось підходив до нього та дививсь, далі йшов (2р).
Пр. Німий свідок убивства, сумний свідок Любові * Ти став вівтарем жертви Тіла Божого й Божої Крові.
2. На горі стояв хрест, тихо й смирно чекав, * Щоб хтось глянув і в ньому шлях спасіння пізнав (2р).
3. На горі стояв хрест, вічний сторож сердець, * Ключ від брами небес, який дав нам Отець. (2р).

143. НАДОБРАНІЧ, НАЙСВЯТІША ГОЛОВО (Н 61)
1. Надобраніч, найсвятіша * Голово Христова! * Ти була уся зранена, * До мозку самого.
Пр. Надобраніч, любий Христе, * Найдорожчий дивоквіте, * Нам прости. * Надобраніч, Мати Божа, * Найгарніша в світі ружо, * В смутку Ти.
2. Надобраніч, найсвятіші * Розпростерті руки! * Ви терпіли за всіх грішних * Біль і страшні муки.
3. Надобраніч, найсвятіші * Ноги, що прошиті, * До хреста наскрізь тупими * Цвяхами прибиті!
4. Надобраніч, найсвятіша * Кров, що з боку ллється! * У краплинах Твоїх чистих * Грішний світ спасеться.
5. Надобраніч, найсвятіше * Серце, всім відкрите! * Будь прославлене навіки * Ти по всьому світу!

144. НА ХРЕСТ ПІДНЯТИЙ (Н 62)
1. На хрест піднятий сам Творець неба, * Сльози усім нам проливати треба. * Господь на хресті вмирає, * Ісус очі закриває.
2. Бичами збите Господнє Тіло * В муках жахливих на хресті висіло. * Страсті за тебе, людино, * Терпить Господь наш невинно.
3. Терном колючим скроні пробиті, * Уста спеклися в останній молитві. * Кровю Бог мій гріх змиває * Христос за мене страждає.

145. НАЧЕ СНІГ (Н 69)
Чистим став, наче сніг, хоч мій гріх був багряний * Ти, Господь, все простив, хоч мій борг незрівняний. * Через дивную любов і Твою, Ісусе, Кров * Знаю я, що можу бути чистим знов. Наче сніг, наче сніг.

146. НАШІ ГРІХИ НА ХРЕСТ (Н 83)
1. Всі наші гріхи на хрест Ісус з собою взяв * І там їх змив безвинною смертю своєю. * Пробач, Ісусе добрий, що гріхом зранив Тебе! * І даруй благодаті, щоб з гріху підняв себе.
2. Ісус хресною смертю вислужив милість нам, * Відкрив для нас Він небо, щоб бачити всіх там. * О, мій Господь і Спасе, не хочу я грішить - * Зустрінемось на небі, з Тобою буду жить.
3. Ісус, хоч помирає, - Непереможний є! * На хресті переміг Він темноту зла і смерть! * Тебе благословляєм, вклоняємося ми, * Бо через смерть з любові. Ти всіх нас відкупив.

147. НЕБО, ЗЕМЛЯ, ВСЕ ТВОРІННЯ (Вс 159)
1. Небо, земля, все творіння, * На Голгофі впадіть нині. * Над Ісусом заридати, * Де ридає Його Мати * Під хрестом.
2. Вже поблідло чоло ясне, * Вже погас погляд прекрасний, * Смерть до Нього приступила, * Душа з тіла полетіла * До небес.
3. Гріхи наші Його стяли, * Гріхи наші бичували, * Гріхи наші хрест зробили, * Гріхи наші Його вбили * Й розп'яли.
4. Той, хто хоче ласку мати, * Щастя вічнеє пізнати,- * Під хрестом нехай ридає, * Слізьми землю поливає * За свої гріхи.
5. О Пречиста, Ти стояла * Під хрестом, тяжко страждала, * Мати Божая Єдина, * Упроси за нас Ти Сина, * Молимо Тебе.
6. Будь при нас у кожній хвилі, * Будь при нас в смертній годині, * Через свої святі руки * Ти спаси від пекла муки * Всіх християн.

148. НЕ ЗАЛИШ МЕНЕ БЕЗ ОПІКИ (H 83)
Пр. Не залиш мене без опіки, Ісусе мій, навіки.
1. Бо як на небі сяйво зірок згасне, * Так і без Тебе все добро напрасне.
2. Доброта Твоя гріх наш переможе, * Бо милість Твоя завжди з нами, Боже.
3. І сльози плачу з глибин серця мого * Хай з очей спливають у слуги Твого.

149. О БОЖЕ МІЙ, БЛАГАЮ (Вс 160)
1. О Боже мій, благаю я, * Моління вислухай мої, * В журбі моїй приходжу я * Й гріхи всі визнаю свої.
2. Від всіх гріхів мене обмий, * Дух підкріпи, пошли спокій, * Прости мені, Спаситель мій, * І вже навіки буду твій.
3. Не прогнівись, не осуди, * Перед Тобою я стою, * По милості Твоїй прости, * Спаситель мій, Тебе молю.
4. Ти сам розбійника простив * І двері в Рай йому відкрив. * І я на поклик Твій спішу, * Прощення, Господи, прошу.

150. О, ДУШЕ ПОБОЖНА, ВІРНА (Н 63)
1. О, душе побожна, вірна, * Богу нашому покірна, * Подивися на Ісуса, * Свого Господа і Спаса.
2. Подивись, як Він страждає, * На хресті за нас вмирає, * Терпить Він криваві муки, * Бо пробиті ноги й руки.
3. Голова в вінку терновім * Похилилась, вмита Кров'ю, * І Його зранене Тіло * Опустилося безсило.
4. Заплатив життям Спаситель, * Щоб гріхи всі наші змити * І вказав світлу дорогу * Нам усім до Царства свого.
5. В Бога милості благаймо, * Його велич прославляймо. * Постараймось в мирі жити * І ніколи не грішити.

151. О ІСУСЕ НАЙСВЯТІШИЙ (Вс 163)
1. О Ісусе найсвятіший, * Боже на хресті розп`ятий, * Дай Твоє нам милосердя * Щирим серцем вихваляти.
2. Витікають краплі Крові * З ран святих в Твоєму Тілі. * Жити в мирі і любові * Людям всім вони звеліли.

152. О ІСУСЕ, ЯК СТРАЖДАЄШ (Н 64)
 1. О Ісусе, як страждаєш на хресті кривавому! * Які болі переносиш у вінку терновому!
 Пр. О, прийди, прийди, Ісусе, * Моє серце звесели, повне смутку і журби.
 2. О Ісусе, Сину Божий, терпиш муки Ти страшні, * Кров’ю голова зрошена за людські гріхи земні.
3. О Ісусе, Царю неба, як Ти тяжко умирав! * Щоб спасти людей від пекла, Ти життя своє віддав.
4. О Ісусе, наш Владико, над живими й мертвими, * Хочемо з Тобою жити у небеснім Царстві ми.
Пр. Вічний спокій дай нам Боже, * Коли час вже той прийде, щоб ми славили Тебе.

153. О НАЙДОРОЖЧА КРОВЕ (Н 67)
1. О найдорожча Крове мого Бога, * Даре безцінний, з неба для нас даний. * Струмене світла, джерело любові, * Грішні Ти лікуєш рани.
2. Ти у Христову чашу була влита, * Щоби щоденно світ від зла спасала, * І на Голгофі, мов свята молитва, * Милосердя нам благала.
3. О найдорожча Крове Серця Бога, * У Нім, Пречистім, ти черпала сили. * Шану складаєм ми Твоїй любові * З Ангелами та Святими.

154. О НАШ ХРИСТЕ, БОЖЕ МИЛИЙ! (Н 68)
1. О наш Христе, Боже милий! * О наш Спасе терпеливий! * Боже, Боже, Ти за нас страждаєш, * В муках, в муках на хресті вмираєш.
2. З уст зійшло останнє слово, * Звисла голова безсило. * Мати Божа поруч тут стояла, * Сльози, сльози з жалю проливала.
3. Земля з горя застогнала, * Чорна хмара сонце вкрила. * − Сину Божий, Ти уже вмираєш, * Кров’ю, Кров’ю, гріх наш обмиваєш.

155. О НЕМІЧ, О НЕДУЖІСТЬ (Вс 161)
1. О неміч, о недужість, безмірних мук печаль. * О ти, людська байдужість, невиражений жаль. * Пустіють змерлі очі, в яких жила любов, * Зорею серед ночі чоло укрила кров.
2. О Ти, чий голос вічний, Джерело доброти, * Сьогодні покалічений і розіп`ятий Ти. * Яка лихая сила, в який зловісний час, * Злочинно загасила Зорю, що гріла нас?
3. Трояндовим багрянцем спеклася кров свята. * І білосніжним глянцем спорошені вуста. * Це ми усі – причина Його нестерпних мук – * Це ми людського Сина здали до вражих рук.
4. Дивлюся – і без страху, біду стерплю сповна. * Що в Тебе вбили цвяхи – це і моя вина. * Стою перед Тобою, скорботний лик Христа, * Пожертвувать собою – тепер моя мета.
5. Прийми мене, Спаситель, почуй ці каяття, * Твій Дух мене наситив і втамував питтям. * Знов благодать небесну Твій Дух подарував, * Мене з дитинства пестив, від смерті врятував.

156. О ПРЕДВІЧНИЙ БОЖЕ (Вс 164)
1. О предвічний Боже, відколи живу, * Я Тебе гнівити не перестаю.
2. Ти мені віддав всю любов свою, * Я ж Тобі за теє злобою плачу.
3. Ти за мене, Спасе, кров свою пролив, * Я ж, нещасний грішник, нею погордив.
4. Ти взивав до мене, щоб я не грішив, * Я ж Тебе не слухав і безбожно жив.
5. Як же довго, Боже, будеш це терпіть, * Що я так безкарно й грішно можу жить?
6. Каюсь і жалію за гріхи мої, * Боже милосердний, о прости мені.
7. Я віднині хочу лиш Тобі служить, * А по смерті в небі із Тобою жить.

157. ОСВІТИ МОЄ СЕРЦЕ, ХРИСТОС (Вс 165)
1. Освіти моє серце, Христос * Я втомився, блукати в пітьмі * Ось засмучене серце своє * До розп’яття приніс я Тобі.
2. Силою крові, що плине з хреста * Пробуди мою душу від сну * Воскреси для святого життя * І омий її бідну слізьми.
3. Стане раєм квітучим весь світ * І душа моя розквітне знов * Славу в вишніх співа людський рід * Тобі, наш Спаситель, Христос.

158. ОСЬ ЦЯ ГОДИНА (Йн 16, 32-33) (Н 411)
1. Ось ця година і тепер вона, * Коли то ви розсієтеся * Кожен у свій бік, кожен у свій бік.
2. Мене самого ви полишите, * Та Я не сам — зі мною Отець, * Це Я вам сказав, це Я вам сказав.
3. Щоби ви мали, мали мир в Мені, * Має вам світ страждання нести. * Та бадьортеся, та бадьортеся!
4. Я подолав світ, Я світ подолав! * Це вам сказав, щоб кожен з вас мав, * Мав мир у Мені, мав мир у Мені.

159. ОСЬ ЧОЛОВІК, ОСЬ БОГ! (Н 411)
1. Ось Чоловік, ось Бог! Ось темна хмара, вогняний стовп. * Ось Цар в короні, ось Бог в заслоні. Світло і тінь.
2. Ось є життя, ось смерть! Ось поклоніння: радуйся вщерть! * Ціна любові. Тіла і Крові в златі тернин.
3. Ось Володар, ось дар! Ось милі щоки, ось є удар. * Ось царювання, ось оправдання. Кара без вин.
4. Ось є Суддя, ось зло! Ось щира правда - вище добро. * Межа між нами - різка бичами. Особа й чин.
5. Ось є наш Брат, ось Син. Ось їх багато, ось Він один. * Де Твоя Мати, щоб колисати серед долин.
6. Ось глибина, ось крик. Ось є молитва, зброя калік. * Зір кришталевий щит металевий відобразив.
7. Ось доказав, ось Друг. Ось моє місце серед недуг. * Бог є любов'ю й буде любов'ю Любові Син.

160. О ТИ, ЩО СПИШ (H 80, 415)
Пр. О ти, що спиш, прокинься з мертвих * І освітить Тебе Христос
1. Господь моє світло і моє спасіння * Кого маю боятись?, * Господь мого життя твердиня, * Кого маю страхатись?
2. Одного в Господа прошу, одного я благаю * Жити в домі Господнім по всі дні життя мого, * Щоб бачити красу Господню * І віддаватись роздумам у Його храмі.
3. Твоє обличчя, Господи, я шукаю * Не ховай обличчя свого від мене * Ти моя поміч, не відкидай мене * І не залишай мене, Спасителю, мій Боже.

161. ПЕРЕД РОЗП’ЯТТЯМ (H 84)
1. О слабкість, о безсилість, безмежних мук туга! * О, гірка непотрібність тернового вінця. * Не сяють більше очі даруючі любов * І все залите кров’ю пресвяте чоло.
2. О Ти, чий голос вічний джерело доброти, * Як боляче скалічений висиш розп’ятий Ти! * Яка ж та злая сила, який нещасний час, * Підступно загасила світ, що осяяв нас?
3. Над раною страшною горить потік крові * І це святе обличчя, смертельній білизні, * В тій білизні смертельній від довгих мук Твоїх * Знесилений в скорботі помер за інших Ти.
4. Дивлюсь і вже без страху все пізнаю сповна * В Твоїй жахливій смерті є і моя вина. * Стою перед Тобою, скорботний лик Христа, * І винести страждання готовий до кінця.
5. Повір мені від нині дозволь з тобою буть, * І при Твоїх стражданнях утішу я біль мук. * Коли зітханням тяжким зустрінеш смерть свою, * Я підкладу долоні під голову Твою.
6. Це шана честь висока, це Божа благодать, * Страждать з Тобою разом і Твоїх мук зазнать, * І доля ця відрадна - Твоїм вогнем палать * В Твоїх стражданнях тяжких за правду помирать.
7. Коли я світ залишу, мене не покидай, * Коли на вік застигну своє тепло Ти дай * Незримою рукою мій смуток відведи. * В останній час до себе мене Ти приведи.
8. Нехай мені дасть сили в смертельній маячні * Твій чистий образ, котрий нам світить на хресті, * І сяйвом цим чудовим мені наповниш грудь * І стане вже не тяжким тоді останній путь.

162. ПІДНЕСЛИСЬ ЗНАМЕНА ЦАРЯ (Н 57)
1. Піднеслись знамена Царя, * Близько хреста таємниця; * На нім життя помирає, * Але з смерті плине життя.
2. Поранений вістрям гострим * Списа, котрий бік пронизав,* Щоб нас поєднати з Богом - * З боку кров і вода плине.
3. Вже сповнилось вічне слово * Пісні, що Давид співає,* Весь світ чує його мову: * Ось Бог з дерева царює.
4. Світле дерево й прекрасне, * Оздобилось в пурпур Царя, * Дерево вибране й ясне * Святе тіло пригортає.
5. Ти щасливе, бо тримаєш * На собі Божеє тіло, * Світу Спас перемагає * І тремтять пекельні сили.
6. О, хвалебний Хрест Господній, * О, надіє Ти єдина! * Добрим благодать помножиш, * З грішних змиється їх вина.
7. Трійце - Ти життя джерело, * Хай весь світ Тебе прославить, * Через Хрест святий відкрий нам * Шлях до перемоги й слави.

163. ПІД СВЯТИЙ ХРЕСТ ПРИБЛИЖИСЯ
1. Під святий хрест приближися. * Глянь, на нім розп’ятий Спас, * Житє дає, умирає * В гірких терпіннях за нас.
2. Глянь на Христа Царя свого, * На який Він вступив трон, * Серед страшних терпінь, болів, * Вже зближаєсь Його скон.
3. Цілий збитий поранений, * Непорочний Агнець Бог, * До хреста Він пригвозджений, * Зваж сей надмір любові мног.
4. Дрожи небо, дрожи земле, * І сонце свій блеск закрий, * Не дивись на страшну злобу, * Яку зносить Творець Твій.
5. Клонить голову святую, * Духа Богу віддає, * Призволяє прийти смерти, * Весь мір нею спасає.
6. Слава страстям Твоїм, Христе, * Ти за грішних пострадав, * Житє за нас на хресті днесь * В гірких терпіннях віддав.
7. Умер Син Твій, умер Бог наш, * Свята Маріє, поглянь, * Не плач однак, о Пречиста, * Він воскресне у третій день.

164. ПІД ХРЕСТ ТВІЙ СТАЮ (Вс 165)
1. Під хрест Твій стаю, Спасителю мій милий. * І молю Тебе: о, дай же мені за гріхи жаль щирий.
2. За мене терпів, за мене був убитий. * За гріхи мої, провину мою на хресті розп’ятий.
3. Ісусе Ти мій! Твої безмірні муки * Сильніше від слів кличуть мене на щиру покуту.
4. О! Рани Твої сильніш людської мови. * Благають завжди і зовуть вони нас до любові.
5. Дай же мені сил ці рани пам’ятати: * Любити Тебе, боятись гріха, Тебе прославляти.

165. ПЛАЧЕ ХРИСТОС (Н 411)
1. Плаче Христос на Голгофі розп'ятий. * Плаче Він, плаче на хресті. * Світ же, гріховною тьмою обнятий, * Потреби не має в Христі.
2. Плаче Христос кожну хвилю й годину, * Плаче також у цей час. * Бачить наш гріх Він та смуту безвір'я * І плаче про немічних нас.
3. Плаче Христос і молитву возносить * Він на катів - злих людей. * "Отче, пробач їм!" - у Бога так просить * Ісус за жорстоких людей.

166. ПОКЛОНЯЮСЯ, МІЙ ХРИСТЕ
1. Поклоняюся, мій Христе, * Хресній рані пресвятій, * Животворній і пречистій * На руці Твоїй правій. * Боже, мій поклін прийми, * По правій мене візьми.
2. Поклоняюся, мій Христе, * Хресній рані пресвятій, * Животворній і пречистій * На руці Твоїй лівій. * Боже, мій поклін прийми, * Від лівої мя храни!
3. Поклоняюся, мій Христе, * Хресній рані пресвятій, * Животворній і пречистій * На нозі твоїй правій. * Боже, мій поклін прийми, * Путем правди мя веди!
4. Поклоняюся, мій Христе, * Хресній рані пресвятій, * Животворній і пречистій * На нозі Твоїй лівій. * Боже, мій поклін прийми, * Від гріха мя заверни!
5. Поклоняюся, мій Христе, * Хресній рані пресвятій, * Животворній і пречистій, * В Серці і в Твоїм ребрі. * Боже, мій поклін прийми, * І навіки мя люби!

167. ПОМЕР ПАСТИР НАШ (H 75)
1. Помер Пастир Добрий, * Відкупитель світу * Благодаті Божої, * Живе Джерело.
Пр. Помер Пастир наш * Пролив свою Кров * Ісусе дякую за Твою любов.
2. В день Твоєї смерті * Сонце потемніло * Земля затряслася * Та усе звершилось.
3. Ось Христос Спаситель * Знищив смерті владу * Повернув життя нам, * Переміг сатану.
4. Стер владу пекла * Божою міццю * Відкрив двері неба * Омивши їх Кров’ю.

168. ПОМИЛУЙ МЕНЕ, МІЙ БОЖЕ (Вс 166)
1. Помилуй мене, мій Боже в милості своїй. * Для котрої відпускаєш Ти гріхи людей.
2. І по многоті щедрот хай рука Твоя * Від тяжкого мене вкриє беззаконня.
3. Омий мене найперше від злої вини * І від нахилів лукавих мене хорони.
4. У покорі я схиляюсь від гріхів тяжких * Та каюся і сердечно жалкую за них.
5. Не раз бо я пред Тобою, Боже, согрішив, * І не одне злеє діло я в житті вчинив.
6. Прости мені Ти все ласкаво, Ти ж бо обіцяв, * Хто жаліє за гріхи свої, тому простиш.
7. У гріхові первороднім був зачатий я, * В тім гріхові родила мене мати моя.
8. А Ти, Боже найсвятіший, правду полюбив * І мені свою премудру тайну об'явив.
9. Мене окропи іссопом й водою обмий, * І я стану, як сніг білий, чистий і святий.
10. Нехай звісткою звеселюсь, що простив мене, * Весь тоді я обновлюсь і щастя прийде.
11. За гріхи всі, за провини мене не карай, * А прости і цілковито чистим мене май.
12. Дай мені невинність серця, духа обнови, * Щоб спокуси подолати зміг у боротьбі.
13. Мене не відкинь від себе, Боже всесвятий, * І на мене дари Духа пресвятого злий.
14. Твого радість дай спасіння, від зла хорони, * І мене, Владико, Духом своїм осіни.
15. Тоді вкажу беззаконним всі стежки Твої * І навернуться до Тебе нечестивії.
16. Прости гріх мені великий, стримай Ти його, * І співатиме мій голос гімни в честь Твою.
17. Мої уста отвори, о Ти, Боже мій, * І із уст моїх полине славослів'я спів.
18. Якби себеспалення Ти хотів - я б дав, * Та Ти за гріхи б такої жертви не прийняв.
19. Один тільки Дух смиренний переможе гріх, * Серцем чистим, покаянним, Бог не погордить.
20. Твої ласки нам, о Боже, на Сіон спливуть * І єрусалимські стіни знов нам возведуть.
21. Тоді радо приймеш жертви себеспалення * На вівтар Твій, о, Владико, віддам себе я!

169. ПОМИЛУЙ НАС БОЖЕ (Вс 169)
1. Помилуй нас, Боже, до Тебе взиваєм, * Твого милосердя грішні ми благаєм.
Пр. Господи, помилуй, (3р) * Помилуй нас, Боже. * Помилуй!
2. Відверни від нас всіх Твій гнів справедливий, * Милостивий Боже, многотерпеливий.
3. Тебе ображали, закони топтали, * І перед Тобою в гріхах проживали.
4. Очисти нас, Боже, з гріхів і провини, * І зніми кайдани, визволи нас нині.
170. ПОЧУЙ, О ГОСПОДИ (Вс 170)
Пр. Почуй, о Господи і змилосердься. * Згрішили бо пред Тобою.
1. До світу Царя * Свого Відкупителя * Піднесли очі наші заплакані, * Вислухай Христе зітхання благальні.
2. Правиця Отця, * Ти наріжний Камінь, * Шлях до спасіння, небесная Брама. * Омий від бруду, вибіли всі плями.
3. Боже, просимо, * Велич Твою молимо, * Вухом святішим тих, хто плачуть, вислухай, * Злочини наші в милості не пам'ятай.
4. Тобі визнаємо * Скоєні злодійства, * Скрушеним серцем скрите відкриваємо. * О Відкупитель, гріх забудь, благаємо.
5. Невинного взяли, * Повели без опору, * За лжесвідоцтвом виданий безбожним. * Храни, о Христе, Тобою відкуплених.

171. ПРЕД ТОБОЮ МІЙ БОГ
1. Пред Тобою мій Бог я свічку загасив * І премудрую Книгу я тихо закрив. (2р)
2. Твій небесний вогонь негасимо горить * І безмежний Твій світ для мене відкритий. (2р)
3. І з любов’ю до Тебе, з зітханням, в сльозах, * В образ світлий і святий вдивляюся я. (2р)
4. Під терновим вінцем на хресті Ти затих * До кінця за мучителів молив своїх. (2р)

172. ПРЕЧИСТЕ ТІЛО ТВОЄ (Вс 172)
1. Пречисте Тіло Твоє, мій Христе, * З дерева Йосиф добрий вже зняв * І в плащаницю нову і чисту * Тебе обвивши у гріб поклав.
2. Жінки принесли миро пахуче, * Єлей в амфорах, мазь дорогу, * Обмити Тіло Твоє болюче, * За біль віддяку скласти малу.
3. А ми, що, Христе, Тебе гріхами * Все пробиваєм, ніби мечем, * Тільки жаль щирий з серця сльозами * І покаяння пісні несем.
4. Прийми ці сльози в важку хвилину, * Каяття наші щирі прийми, * І, може, менша стане провина * За наші, Христе, тяжкі гріхи.

173. ПРИЙШЛО СПАСІННЯ В ХРЕСТІ (H 86)
1. Прийшо спасіння в хресті - * Велика це таємниця. * І у стражданні є сенс, * Хрест – це дорога спасіння.
Пр. Якщо ти хочеш йти за Мною, * Візьми свій хрест на кожен день, * Підемо спасати світ * Двадцять перший вже вік.
2. І кожен день твій - це хрест, * Більший, як любиш палкіше. * Не мусиш гинути вже, * Лиш розіпни своє серце.
3. Кожен наш погляд на хрест, * Нехай непокій розбудить, * Бо все в житті - це ніщо * Поряд з любов'ю Ісуса.

174. ПРОСТИ ХРИСТЕ РОЗП’ЯТИЙ (Н 462)
     1. Прости Христе розп’ятий, * Через Твої святі рани, * Царю у небі просимо Тебе * Ратуй нас в кожній потребі.
     2. Прости Христе розп’ятий * Цілуємо Твої рани * Пробиті руки тяжкії муки * Візьміть нас в свою опіку.

175. ПСАЛОМ ПРО МИЛОСЕРДЯ (H 79, 414)
Пр. Навіть в темряві знайду дорогу * До Тебе, Боже, невидимий. * Бо темнота і гріх, і самотність * Згорять перед Тобою в вогні милосердя.
1. Боже, Ти Бог мій, я шукаю тебе, * Душа моя прагне до Тебе, * Тужить тіло моє за Тобою * В країні пустельній і вимученій без води.
2. Я так приглядався до Тебе в святині, * Щоб бачити силу Твою і Твою славу, * Ліпша бо милість Твоя над життя, * І мої уста Тебе прославляють.

176. САД ГЕТСИМАНСЬКИЙ (Н 60)
1. Нічний сад Гетсиманський. * Учні глибоко заснули. * Лише плаче й страждає * За всіх нас Боголюдина.
      Пр. „Отче, якщо можливо, * То віддали цю чашу. * Отче, якщо ж так треба, * Хай Твоя воля здійсниться.”
     2. Ніч. До Бога взиваю. * Гомін людський затихає. * Все в житті проминає, * Тільки Ісус завжди з нами.
     3. Ніч. Дивлюсь у вікно я. * Десь у захмарні висоти * Стільки у світі страждання. * Та не питай навіщо.

177. СВЯТИЙ БОЖЕ, СВЯТИЙ КРІПКИЙ (Н 421)
Пр. Святий Боже, Святий кріпкий, Святий безсмертний, помилуй нас!
1. Господи Боже, Отче Милосердя, * В своїй ласці осіни нас благодаттю * І зціли наші немочі своєю любов'ю!
2. Владико, Христе, борони нас від кари пекла, * Пам'ятай нас заради Плоті і Крові своєї, * Тіла і душі наші зміцни і підтримуй.
3. Ми прогрішили проти Тебе і проти неба * І благаємо Тебе, немов син блудний: * Вислухай і подай всепрощення.
4. Я чув про Твою ласку для слабких і бідних, * Хто стукає - тому відчинять, * Тебе, мов блудниця і митар, благаю.
5. Кланяюсь Твоєму Хресту чесному, * Визнаю свої гріхи перед Тобою. * Христе Боже, нас спаси і помилуй.
6. Слава Отцю - Всемогутньому Богу, * Слава Сину, Ісусу Христу - нашому Спасу, * Слава Утішителю - Духу Святому.

178. СКРУШИ СЕРЦЕ (Н 53)
Скруши серце своєю любов`ю. * Хочу любити, як любиш Ти. * Сльози покути хай очі наповнять. * Скруши серце, прийди, Господи мій.
179. СЛАВИМО ТЕБЕ (Вс 173)
Пр. Славимо Тебе, Христе, величаємо Тебе, * Бо Ти Хрестом своїм відкупив світ.
1. Друзі мої і приятелі цураються моєї хвороби, * Мої близькі стоять віддалік. * Мене немов замкнули, не маю виходу. * Мій погляд слабне від горя.
2. Мій піт, немов криваві краплі, * Що на землю спадають. * Ватага псів кидається на Мене. * Мене оточує зграя злочинців.
3. Плечі мої віддав я тим, які Мене били. * А лице моє тим, які бороду у Мене рвали. * Обличчя Мого не відвертав Я * Від плювань і глузування.
4. Мій кінець вже близько. * І біль Мій завжди переді Мною. * Солдати, сплівши вінок терновий, * Вклали Мені його на голову.
5. Пробили руки Мої і ноги Мої. * Полічити можу всі кістки мої. * До Моєї їжі домішали жовч. * А коли був спраглий, поїли Мене оцтом.
6. Знущаються з Мене всі, що дивляться на Мене. * Лихословлять та хитають головою. * Дивляться на Мене та насолоджуються Моїм видом. * Мою одіж ділять між собою, на Мої шати кидають жереб.
7. В руки Твої, Господи, віддаю духа Мого. * Ти Мене визволиш, Господи, вірним Боже, * Згадай, Господи слугу свого, * Як прийдеш у своє Царство.
8. Він наші недуги взяв на себе, * Він поніс на собі наші хвороби, * Він постраждав за гріхи наші. * Роздавлений за беззаконня наші.
9. Усі, як вівці, ми блукали, * Кожен ходив своєю дорогою, * Господь поклав на Нього * Усі наші провини.
10. Господи, прокинься, чому Ти спиш, * Пробудись і не відкидай нас назавжди. * Бог - моє спасіння, * Йому довіряю, не боятимуся.

180. СЛАВСЯ, ХРЕСТЕ ДОРОГИЙ (Вс 198)
1. Слався, хресте дорогий, * Що на нім Спаситель мій * Був розп`ятий і помер, * Відкупивши рід людський.
2. Як тебе на гору ніс, * Тричі під тобою впав, * Та тебе не полишив, * Із останніх сил вставав.
3. То ж чому, мій хрест святий, * Мало так люблю тебе, * А люблю принади світу, * Особливо сам себе.
4. Скільки за своє життя * Тебе хресте, я лишав, * Неохоче я тебе * На свої рамена брав.
5. Та сьогодні, хресте мій, * За Ісусом я іду. * Не залишить Він мене. * Хрест на плечі я кладу.

181. СЛАВ, ЯЗИК НАШ (H 85)
1. Слав, язик наш, бій хвалебний, * Діло боротьби величне, * І оспівуй тріумф хреста * Гімном слави й поклоніння, * Бо на ньому Відкупитель * Переміг, хоч був убитий.
2. Коли предок, збунтувавшись, * Плід погибельний в уста взяв, * То став підлягати смерті; * Творець тоді змилувався * І дерево нове вибрав, * Щоб старого знищить дію.
3. Вирішив Бог Всемогутній * Для спасіння усіх людей, * Щоб диявол - брехні батько, * Себе вразив тим підступом; * Дерево нашого гріху - * Стало нашим ізціленням.         
4. Коли час вже випонився * І пора настала смерті, * Послав Отець свого Сина, * Творця усієї землі, * Котрий із лона дівиці * В людській постаті родився.
5. Він, проживши поміж нами * Як людина, тридцять років, * Добровільно прийняв муки, * Й виконав спасенне діло - * На хресті завис розп'ятий * За наш гріх - жертовний Агнець.
6. Честь хай буде Богу Отцю, * І Синові єдиному, * З Духом, рівним їм Обоїм. * Слава Богу в Трійці святій, * Котрий милість нам дарує, * Й береже у своїй ласці. Амінь.

182. СОНЦЕ ВРАЗ ПОГАСЛО
1. Сонце враз погасло, буря нароста * Хоча темно, а я бачу, як Господь вмирає.
Пр. Спасе мій вже стільки літ конаєш Ти за цілий світ. * Спасе мій ще стільки літ будеш конать за цілий світ.
2. Тернова корона, рученьки пробиті * Умираєш, як родився - в самоті великий.
3. В самоті великий у важку годину * Сам себе віддав на муки, щоб спасти людину.
4. До Бога вернутись кожен грішник може. * Навіть з глибини провалля видно світло Боже.

183. СПОВІДЬ (Н 64)
1. До Тебе прийшов я, мій Господи Боже, * З тяжкими гріхами, що я учинив. * І словом, і вчинком згрішив пред Тобою * І, навіть, думками я теж завинив.
2. Недбальством своїм я потратив даремно * Ті дні і години, що Ти мені дав * Для справ милосердя, добра і любові. * Моя в тім провина, що час той пропав.
3. Моя в тім провина, велика провина, * Тому я благаю Марію Святу * Молитись за мене до Господа Бога, * Щоб я не загинув в своєму гріху.
4. Моліться за мене, брати всі і сестри, * Ангели моліться, а також святі. * Усіх вас благаю: не дайте пропасти, * Не дайте пропасти в довічнім житті.

 

184. СТАЄМО, ОТЧЕ, МИ ПЕРЕД ТОБОЮ (Вс 175)

1. Стаємо, Отче, ми перед Тобою. * Гнітять нам душу провини, * Й самотність далі несила терпіти,- * Шукаєм ласки Твоєї.
2. Ти ж бо наш Пастир дбайливий і вірний, * Не хочеш смерті нам, грішним. * До Тебе, Боже, приходим покірні, * З Тобою будем жити.
3. Ти у хвилини приходу до Тебе * Даєш нам ласку покути, * Про Божу милість Тебе ми благаєм, * І злого прагнем позбутись.
4. Могутнє світло, ясніше від сонця, * Яке вже сходить над нами, * Хвала і слава, наш Господи Боже, * Тобі, що в Трійці єдиний. Амінь.

185. СТАЛА СТРАЖДАЛЬНАЯ МАТИ (Вс 176)
1. Стала Страждальная Мати * Тихо під хрестом ридати, * Коли Син розп’ятим був.
2. Її душу повну плачу, * Покалічену, терплячу, * Меч безжалісний проткнув.
3. О, як тужить і вмліває, * Благословенна страждає * Мати Сина Божого.
4. Як сумує, вболіває, * Чиста Мати споглядає * Муку Сина славного.
5. Чи ж людина не заплаче, * Як Ісуса Мать побачить, * В цю годину знищення.
6. Хто ж не зможе співстраждати, * Матір Божу споглядати * З Сином мужньо терплячу.
7. За гріхи свого народу * Бачить муку Сина й Бога. * Він бичами січений.
8. Бачить лона Плід розкішний. * Смерть, самітність - став недвижний, * Коли духа Він віддав.
9. Мати, джерело любові, * Дай мені відчути болі, * Щоб з Тобою сумував.
10. Дай, щоб серце пломеніло, * Христа Господа любило * Й щоб себе оплакував.
11. Так вчини, свята Маріє, * Щоби рани пресвятії * Моє серце зміцнили.
12. Твого Сина тяжку скруту - * Задля нас достойну муку, * Теж зі мною розділи.
13. Щоб з Тобою сльози лляти, * Співтерпіти з Розіп'ятим, * Доки в світі я живу.
14. Під хрестом з Тобою стати - * Так в спасінні участь взяти * Прагну і бажаю я.
15. Діва понад дів світліша, * Гіркоти не знести більше, * Дай з Тобою плакати.
16. Дай, щоб смерть Христа носив я, * З Ним дістав небес верхів'я, * Його рани згадував.
17. Дай мені тяжкі боління, * Дай мені хреста терпіння, * Муки Сина Твойого.
18. Як вогонь здійметься жгучий, * Скриюсь в Твій покров могучий * В судний день, останній день.
19. Христе, в час мого відходу * Дай мені винагороду * Й пальму перемоги дай.
20. Коли смерть прийму тілесну, * Дай моїй душі небесну * Славу Божого життя. Амінь.




186. СТРАЖДАЛЬНА МАТИ (Вс 179)
1. Страждальна Мати під хрестом стояла * Стала ридати, в сльозах промовляти: * “О, Сину, Сину за яку провину * Переносиш нині тяженьку годину * На хресті?
2. Я Тебе купала гіркими сльозами, * І малим ховала перед ворогами * А нині плачу, бо Тебе я трачу, * Тебе, милий Сину, більше не побачу, * Сину мій.
3. Ти жертвувався всіх людей спасати * За те зостався невинно вмирати; * За світ лукавий, злісний і неправий, * Що сповнив на Тобі свій засуд кривавий * На хресті.
4. Моя підпоро, мій Ти світе ясний, * Гаснеш заскоро, в’янеш безчасно, * А що зі мною стане, сиротою? * Я сама на світі, як билина, стою * Під хрестом.
5. Мій Боже милий, Тебе щиро молю: * Додай мені сили у нестерпнім болю, * Тебе благаю, як сама лиш знаю, * І Тобі я Сина мого доручаю * На хресті.

187. ТВОЄМУ ХРЕСТУ, ВЛАДИКО (Вс 199)
1. Твоєму Хресту, Владико, * Поклоняємося всі. * Бо Ти на Хресті велику * Терпів муку за всіх.
2. О прийдіть всі християни, * Під Христів Хрест припадіть, * Чого вчили апостоли, * Ви затямте назавжди.
3. Свою душу зберігайте, * Над усі скарби любіть, - * Це ви завжди пам'ятайте * І лише добро робіть.
4. Ви гріхів остерігайтесь, * Гріх - найбільша нечисть є, * А всі грішні навертайтесь, * І спасіть життя своє.
5. Через щире покаяння * На шлях праведний спішіть, * Станьте добрі християни, * Як велить вам Божий світ.
6. Цей святий Хрест укріпить нас, * Переможе сили тьми, * І достойними учинить * Царства Божого дітьми.
7. Христовий Хресте пречесний, * Ти - дорога до небес, * Ти - посланнику небесний, * Тебе славить світ увесь.
8. О Маріє, Діво чиста, * Нам завжди допомагай, * Бо Ти Мати Царя Христа, * В Його руки нас віддай.

188. ТВОЇ МУКИ РОЗВАЖАЄМ (Вс 180)
1. Твої муки розважаєм, мій Боже. * Як терпів за нас розп'ятий на хресті. * То для мене ті рани, о мій Боже коханий, грішного.
2. Коли ближче приглядаюсь в ті муки, * Бачу рани в Твоїх ногах і руках, * То для мене ті рани є пробиті цвяхами, мій Боже.
3. Придивіться до розп'яття ви, очі, * Як же Боже з Твого Боку кров тече, * То (ж) для мене грішного, тече з Боку Святого кров, вода.
4. Уяви лиш, як Христос нас покохав, * Що для тебе Серце своє пробить дав, * Щоб людина пізнала, щиро Бога кохала Ісуса.
5. Дозволь Боже мені ближче підступить, * Щоб я міг Тебе за ноги обійнять, * З Магдалиною маслами обмивать я міг сльозами ті рани.
6. Бо я грішник від грішників найбільший, * Ранив Тебе, о мій Боже, найбільше. * Тебе, Бога, зневажав і так часто ображав гріхами.

189. ТИ, КОТРИЙ ГІРКО (H 77)
     1. Ти, котрий гірко на хресті вмирав, * Руки й ноги гострий цвях роздирав, * Дай смерть щасливу на хресті розп’ятий, * О Агнче Святий.
     2. Прагну вмирати Ісусе, з Тобою * У спільнім болю, муках і стражданні, * Втеча для мене - Твої святі рани, * Ісусе коханий.

190. ХВАЛА, БЕЗМЕЖНАЯ ХВАЛА (Вс 182)
1. Хвала, безмежная хвала, * Тобі, Ісусе, дорогий, * Важка вина моя була, * Ти змив її, о Всеблагий. * Вважаю щастям і добром * Стояти під Твоїм хрестом, * Що на ньому розп'ятий Ти, * Щоб грішного мене спасти.
2. Дай, Спасе, лік душі моїй * На всі страждання, смутки всі! * Будь захистом, приступом їй * У горі й в кожному часі, * І не вмини мені у гріх * Вини Адама й вин моїх, * Нехай їх змиє Кров Твоя, * Минеться вся печаль моя.
3. У серці, Господи, мені * Свої всі рани запиши, * Щоб пам'ятав їх у всі дні, * Роздумував на самоті. * Бо серце той мир знає лиш, * Якого Ти йому вділиш, * То ж дай йому близ ніг Твоїх * Зазнати миру, благ і втіх.
4. До ніг Твоїх хотів би я * Усім єством своїм лягти, * З душі пливе мольба моя, * Її лиш вислухаєш Ти! * Дивлюся на Твої уста, * Глянь, Боже, з висоти хреста, * Скажи: "Хоч був ти нечистив, * Радій, бо Я тебе простив".



191. ХРЕСНА ДОРОГА

С. Поклоняємось Тобі, Ісусе Христе, і величаємо Тебе, (Н 72)
В. Бо своєю смертю на хресті Ти відкупив весь рід людський.

Вступ: Кривавим слідом Спасителя свого * Йду, щоб оплакать сором гріха мого, * Щоб з жалем щирим, в покуті, з сльозами * Хрест свій пронести Ісуса слідами.
Пр. Ісусе милий, страстей Твоїх ради * Прости, Ісусе, усі мої зради.
1. Серце камінне, своїми гріхами * «Вбити Ісуса!» — волаєш з жидами. * — Прийму за тебе муку я велику, * Та не гріши більш на своєму віку.
2. Це ж гріхи мої, що міри не мають, * Хрест Йому тяжкий на спину вкладають! * - Прийму за тебе муку я велику, * Та не гріши більш на своєму віку
3. Почуйте, скелі, сльози і ридання — * З вини моєї всі Його страждання, * Це ж гріхи мої хрест Йому зробили, * Шлях до Голгофи терном устелили.
4. Глянь, душе грішна, — Марія зомліла, * Землю сльозами гіркими скропила, * О, подивися на Марію й Сина, — * Біль серце крає — ти ж його причина.
5. Ось Киринейчик наперед ступає, * Хрест Йому тяжкий нести помагає, * Коли впадеш Ти від страшної муки, — * Під хрест підставлю плечі свої й руки.
6. Кров'ю залите чоло Його ясне, * Від мук нестерпних сила Його гасне * Ось Вероніка в сльозах підбігає, * Лице Ісуса хусткою втирає.
7. Люде зухвалий! Роде окаянний! * Немилосердний, злий і невблаганний, * Чиниш жорстоку над Христом наругу, * Ісус зболілий падає удруге.
8. Плачуть там люди, гірко жінки плачуть, * Тяжку Христову муку вони бачать. * Ой, ви не плачте, жінки, наді Мною, * Радше заплачте над дітьми й собою.
9. Не стало сили у людському тілі — * Ісус утретє падає і мліє, * Досить, нарешті, вже тобі грішити, * Невже не хочеш Його утішити?
10. Ангели з неба, молю зі сльозами, * Укрийте тіло своїми крилами. * О, безсоромник, ти до стиду того * Хочеш додати знову гріха свого.
11. Ісусе милий, цвяхами прибитий, * Кров`ю обмитий, ранами укритий, * О дай, Ісусе, мною розіп'ятий, * В покуті серця мого помирати.
12. Сонце закрилось у страшну годину, * Земля дивилась на смерть Бога-Сина, * Плачем, о плачем і биймося в груди, — * Це для Ісуса утіхою буде.
13. В болю і смутку гіркими сльозами * Мати скорботна плакала над нами: * Злобно наклали хрест важкий на Нього, * А Він нас грішних примирив із Богом.
14. При Твому гробі, Ісусе мій милий, * Плакати буду, поки стане сили, * А як час прийде світ цей покидати, * Дай від любові до Тебе вмирати.
***

(Вс 203)

Ти, що за нас терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами.

І Ти, котра співтерпіла, Мати Скорботна, заступись за нас.

192. ХРЕСТЕ, МІЙ ХРЕСТЕ (Н 59)
1. Хресте, мій Хресте, що зробив для тебе? * Чим тебе я вшанував, чим оздобив тебе? * Життя ціле моє врятував мені ти, * А я готував лиш цвяхи в тебе вбиті.
2. Хресте, мій Хресте, чим винагороджу? * Тим, що став байдужим при хресній дорозі, * Не несу тягар я, котрий несуть інші, * Відрікся від тебе у слабкості грішній.
3. Хресте, мій Хресте, знаю, що пробачиш, * Бо ти – знак надії, але не розпачі. * Долю всього світу на себе приймаєш * І людину, котра до тебе взиває.

193. ХРЕСТ ЖИВОТВОРНИЙ (Н 65)
1. Хрест животворний разом прославляймо, * На віки вічні честь йому воздаймо. * На ньому страсті Бог терпів, * Кров’ю своєю нас обмив.
2. Хрест животворний разом прославляймо, * На віки вічні честь йому воздаймо. * Тіло Ісуса він тримав, * Спасіння світу дарував.
3. Хрест животворний разом прославляймо, * На віки вічні честь йому воздаймо. * Він силу нам і мужність дав, * Він перемоги знаком став.

194. ХРЕСТ ІСУСА ХВАЛИМО (Н 65)
1. Хрест Ісуса хвалимо, вклоняючись * На вічні часи перед ним смиряючись, * Де Бог - Цар світу цілого * Пожертвував Сина свого.
2. Хрест Ісуса хвалимо, вклоняючись, * На вічні часи перед Ним смиряючись, * На ньому Христос кров пролляв, * Щоб кожний життя вічнеє мав.
3. Хрест Ісуса хвалимо, вклоняючись * На вічні часи перед Ним смиряючись, * В Ньому є біль і міць Христа, * На воскресіння нам надія.
195. ХРЕСТ НА ПЛЕЧІ НАКЛАДАЮТЬ (Вс 183)
 1. Хрест на плечі накладають * Б'ють, катують, попихають; * Серед крові, серед поту * Спас іде вже на Голгофу.
 2. Упадає раз і другий, * Бачать теє катів слуги, * Кириянин підбігає * І хрест нести помагає.
 3. Плачуть люди, гірко плачуть, * Бо тяженьку муку бачать. * «Ви не плачте наді Мною, * А заплачте над собою».
 4. От уже й гора Голгофа, * Приступає вража рота. * Розпинає, прибиває, * Хрест високо піднімає.
 5. Людський роде, окаяний, * Повний блуду в злобі п'яний, * Бачиш страсті Бога Сина, * Упадай же на коліна.
6. Бийся в груди, вмийсь сльозами: * Боже змилуйся над нами, * О не дай нам в пекло впасти, * Ради Твого Сина страсті.

196. ХРЕСТ СВЯТИЙ (Н 67)
1. Хрест святий, Ти нам дорожчий * Всіх дерев дорогоцінних. * На тобі страждав Син Божий, * Агнець жертвенний, священний.
2. Ти явився нам залогом, * Вічним знаменом спасіння, * Окроплений кров`ю Бога, * Дивним даром іскупління.
3. Христе, ще як був Дитятком * В Вифлеємських яслах тісних, * Передбачив час останній, * Смутку час та болів хресних.
4. О Спаситель, в цьому світі * Врятував нас через хрест свій, * Дай нам стати людьми миру, * Заспокоїти біль Твій.

197. ХРЕСТ (ТОРЖЕСТВО ЛЮБОВІ) (Н 411)
Пр. Хрест святий, хрест святий, * Хрест святий на горі стоїть.
1. Торжество любові в одному слові - хрест. * Слава і хвала Тобі мій вірний хрест * На тобі Бог спасає всесвіт і мене ти чекаєш взнести * Вірний хрест, вірний хрест.
2. Урочистість віри, завдаток миру - вірний хрест * Радість і надія наша - вірний хрест * Крізь віки ти нам сонцем сяєш * І для Христа братів рождаєш, * Вірний хрест, вірний хрест.
3. Свято перемоги, кінець дороги - хрест * Найповніший шлях до неба - вірний хрест * Хто тебе зустрічає щиро, того ти проводжаєш в мирі, * Вірний хрест, вірний хрест.

198. ХРЕСТУ ТВОЄМУ (Вс 201)
1. Хресту Твоєму, Спасе Владико, * Поклін, честь, славу складаєм всі, * Страсть Твою славим, Боже, велику * І многі муки, рани святі.
2. Хресту Твоєму, Спасе Владико, * Від нас лиш слава і честь одна: * І воскресіння славим велике, * Що тим збудив Ти світ до життя.
3. Хресту Твоєму, Спасе Владико, * Кланятись будем по вік віків: * З поклоном милість Твою велику * Славити будем Твою любов.
4. Хресту Твоєму, Спасе Владико, * Дозволь зносити і честь тоді, * Як оглядати стануть велику * У небі славу діти Твої.

199. ХРЕСТ – ЦЕ ТЕРПІННЯ (Вс 196)
1. Хрест – це терпіння, хрест – це спасіння. * Хрест – це любові наука. * Хто Тебе, Боже, збагнути може, * Більше нічого не шука.
2. Хрест - насолода, хрест - прохолода * Тому, хто вузьким шляхом йде. * До брам небесних і днів воскресних * Хрест його завжди приведе.
3. Коли страждання, коли вагання, * Коли душа твоя болить, * Хрест - це підмога; вповай на Бога, * Тебе Він завжди захистить.

200. ХРЕСТ – ЦЕ ТРОН ТВІЙ (Вс 202)
1. Хрест - це трон Твій, о мій Боже, * Мій Спасителю благий. * На Хресті Ти прославився, * На Хресті спас всіх людей.
2. Спас від смерті весь люд грішний, * Сатану Ти переміг, * Заснував могутнє царство * І Хрестом його зберіг.
3. О прийдіть, всі християни, * Хрест Ісуса обніміть. * І на Воздвиження славу * У молитві так скажіть:
4. "Хресту Твоєму, Владико, * Поклоняється люд весь, * Хрест Господній - це дорога, * Що веде нас до небес.
5. О веди ж нас, чесний Хресте, * На небесний вічний трон, * Научи нас в світі жити, * Як велить Божий закон.
6. Хрест - це трон Твій, о Ісусе, * О мій Спасе преблагий, * Ангели всі Тебе славлять, * Славить Тебе увесь світ."

201. ХРИСТЕ В ТЕРНЕВІЙ КОРОНІ
Христе в терневій короні, * Христе, за нас розп'ятий, * Христе, страждаючий з нами, Христе, Христе.

202. ХРИСТЕ, ЦАРЮ СПРАВЕДЛИВИЙ (Вс 186)
1. Христе Царю справедливий, * Ти безмежно терпеливий. * Тебе били, катували, * В Тебе цвяхи забивали.
2. Ти молився в тихім саду, * Знав про хитру Юди зраду, * Коли він на знак вітання * Тебе видасть цілуванням.
3. На молитві умлівав Ти, * Піт кривавий ізливав Ти, * Однак прийняв чашу страсті, * Хотів всіх Ти грішних спасти.
4. Враз прибігли враги злії, * Кати лютії, лихії, * Агнця тихого впіймали, * Святі руки пов'язали.
5. Повели Його в двір Анни, * А там слуги окаянні * Тебе били, катували, * Іудейським царем звали.
6. Ось Каяфа суд готує * Та лиш Твої слова чує, * Починає ризи дерти * І кричить: "Достоїн смерті!".
7. Тебе били, докоряли, * В лице Господа плювали. * Вгадай, Христе, хто це вдарив? * Весь народ Тебе тут зрадив.
8. Вранці весь народ зібрався, * Над Тобою потішався. * Вже ведуть Тебе на гору, * До Пилатового двору.
9. Нащо його привели ви? * Що за ним ви угляділи? * Сам себе Царем нарік Він * Над народом, чоловік сей!
10. Сам Штат тоді жахнувся, * Бо це Бог на суд явився, * Невинність Палат вже знає, * Свої руки умиває.
11. Христа мислить відпустити, * А Вараву погубити, * Та народ немилостивий * Чинить суд несправедливий.
12. Винного вони звільняють, * Христа на смерть посилають. * Сина Божого убити, * Який більший гріх зробити?
13. О Ісусе наш стражденний, * Ти є возненавиденний, * За Твої блага великі * Гірший Ти за розбійника.
14. Злая кара наступає, * Лють юдеїв не згасає. * Тут Ісуса оголили, * При стовпі так люто били.
15. О Ісусе, о коханий, * Ти за весь народ закланий. * Дане Богом, виповнися. * Душе грішна, ти жахнися.
16. Одинокий серед міста * Бог страждає, плаче з хреста, - * Не за себе біль в Месії, * Він своїх катів жаліє.
17. За гріхи свої жаліймо * І молімось до Месії. * Христе, терпиш за нас рани, * Змилосердься Ти над нами.



203. ХРИСТОС РОЗП’ЯТИЙ (Вс 185)
1. Христос розп’ятий на Голгофі * За гріхи світу біль терпить, * В безмірних муках і скорботі, * По Тілі Кров свята біжить; * За гріхи світу так терпить.
2. Вінцем зранені святі скроні, * Прибиті руки до хреста, * Тяжкі болючі кругом рани, * Пливе з пробитого ребра * Кров Пресвята, дорога.
3. Не стало сили в людськім тілі, * Звершилась чаша мук, терпінь. * На уста Божі наболілі * Упало слово ще: амінь. * І смерть життя забрала в плінь.
4. Душе моя! За твою злобу * І за провини, за гріхи * Христос пішов на смерть, до гробу; * Тому в час грішної спраги * Ти хоч хвилину з Ним терпи.

204. БЛИЗЬКО ВЖЕ НЕБЕСНЕ ЦАРСТВО (Вс 609)
Пр. Близько вже Небесне Царство, * Навертаймося та в Євангеліє вірмо.
1. Бог - цє Світло, * І жодної темряви немає в Ньому. * Якщо ходитимемо у світлі, * То між собою зберігатимемо єдність.
2. Кров Ісуса, Його Сина * Очищує нас з усіх гріхів наших, * Якщо вважатимемо, що ми  - безгрішні, * Самих себе триматимемо в омані.
3. Якщо ж визнаємо наші провини, * Бог із усілякої несправедливості нас очистить. * Якби навіть согрішив хтось, * Маємо заступника перед Отцем – Христа  Ісуса.
4. Він - жертва примирення за гріхи наші, * І за гріхи всього світу. * Всі гріхи наші прощаються, * Ради Його Імені.

205. ЧИМ ЗАВИНИВ Я (Н 70)
1. Чим завинив Я, люди, перед вами? * Чи засмутив вас вчинком, чи словами? * Я же звільнив вас з царства Фараона, * Ви ж хрест поклали на Мої рамена.
2. Чим завинив Я, люди, перед вами? * Чи засмутив вас вчинком, чи словами? * Я вам для їжі манну дав чудесну, * Від вас одержав лише смерть ганебну.
 3. Чим завинив Я, люди, перед вами? * Чи засмутив вас вчинком, чи словами? * Я напоїв вас чистою водою, * Ви ж Мене оцтом і жовчю гіркою.
 4. Чим завинив Я, люди, перед вами? * Чи засмутив вас вчинком, чи словами? * Я шлях сухий стелив вам через море, * Ви ж відплатили муками і горем.
 5. Чим завинив Я, люди, перед вами? * Чи засмутив вас вчинком, чи словами? * Я вам довірив берло свого трону, * Взамін отримав тернову корону.
 6. Чим завинив Я, люди, перед вами? * Чи засмутив вас вчинком, чи словами? * Я вам готовив світлу в небі долю, * Ви ж розіп’яли, щоб помер від болю.

206. ЧИ ТИ БУВ НА ГОЛГОФІ? (Вс 189)
1. Чи ти був на Голгофі, чи бачив хреста, * На якому Син Божий вмирав? * Це за наші гріхи Він життям заплатив, * Щоб життя вічне ти і я мав.
Пр. Поможи, Боже мій, зрозуміти любов, * Що для нас Ти явив на хресті. * Лиш тоді буду я за Тобою іти * Серед бурь і страждань на землі.
2. Не забуду ніколи страждання Христа, * Як між небом й землею висів, * Де людину з Творцем назавжди примирив, * Щоб, хто прийме Христа, вічно жив.
3. Бог давно кличе всіх, щоб до Нього прийшли, * А ти досі ще світом живеш. * Чим ти платиш Йому за страждання і смерть, * За пролитую Кров що даєш?

207. ЧОЛОВІЧЕ ДОБРИЙ (Вс 191)
1. Чоловіче добрий, * Глянь на Хрест святий * Тут на нім вмирає * Бог, Спаситель твій.
2. Терпить Він за тебе, * За гріхи твої, * Щоби відчинити * Двері в Рай тобі.
3. Добротворні руки * На хресті простер, * Прийняв за нас муки * І за нас помер.
4. Очі вже згасали, * А уста святі * Бога все благали: * "Отче, їх прости..."
5. О, Ісусе милий, * Для страждань Твоїх, * Не карай нас, грішних, * Пощади усіх.
6. Ти терпів страждання, * Христе, Боже наш, * Глянь з хреста ласкаво * І помилуй нас.

 

208. ЧОМУ ТАК ПЛАЧЕШ

1. Чому так плачеш, наче самотній? * Чом так нещасний ти? * Чи ж ти не знаєш, що радість маєш? * Вся радість у Христі. * Життя своє віддав, щоб ти сьогодні щастя мав, * Він смертю відкупив твій гріх.
 Пр. Нашу радість маємо у Христі. * Наше щастя лише на цьому путі. * Наша пісня нехай летить в небеса. * О Ісусе, Ти є моє життя.
2. Більше не має горя і смерті. * Ти нас з гріха звільнив. * Ти колись своїм воскресінням * В небо нам путь відкрив. * Ми стали вільними, дітьми небесного Отця, * І слава хай гримить Тобі.
3. Земля співає, земля радіє * Ісус Христос воскрес. * Кожна людина має надію, * Ту, що прийшла з небес. * Ісус так любить нас, * Він прагне наших лиш сердець, * Йому віддам любов мою.

209. ЯК ЖЕ ПІДЕМО ЗА ТОБОЮ, ХРИСТЕ (H 85)
1. Як же підемо за Тобою, Христе, * Коли стежками нашими не ходиш, * А Твої думки інакші від наших, * Любов так інакша від нашої любові.
2. Серця самотні блукають в темряві, * Шукають стежку, що веде до світла. * Тож в темноті не залишай нас самих, * Прийди на поміч паломникам землі.
3. В ламанні Хліба дай себе пізнати, * І тоді мир нам душі наповнить, * Залишися з нами й нагодуй своїм Тілом, * Обдаруй нас радістю зустрічі у вічності.
4. Господь і Вчитель, Ти йдеш разом з нами, * На стежках світу шукаєш серць наших. * Славимо Тебе й Отця разом з Духом, * Величаєм Трійцю Єдину навіки.

210. ЯК НА СВОЄ ЖИТТЯ ПОГЛЯНУ (Н 73)
1. Як на своє життя погляну, * Заливатись сльозами стану, * Жалю пекучими сльозами * Над моїми всіма гріхами.
2. Мої кроки не йшли до Бога. * В гріхах була моя дорога, * Я впадав в сумнів і зневіру, * Занехав Бога, святу віру.
3. Я про земські лиш втіхи дбаю, * А про вічність все забуваю. * Що ж нещасний буду робити, * Як Бог прийде мене судити?
4. Світ облуди був мені паном, * Вірив я намовам, обманам, * Від гріха брудними устами * Ближніх гнав у пропастіями.
5. Христе, до Тебе в цю хвилину * Іду, як Марія Магдалина, * З миром приношу я амфори * Жалю, каяття і покори.
211. PER CRUCEM (Н 87)
Per crucem et passionem tuam. * Libera nos Domine, libera nos Domine, * Libera nos Domine, Domine (2x)
Per sanctam resurrectionem tuam, * Libera nos Dominе, libera nos Domine * Libera nos Domine, Domine (2x)

Через хрест і смерть Твою, о Христе, * Помилуй нас, Господи (3р) і прости.
Через святе воскресіння Твоє, Христе, * Помилуй нас, Господи (3р) і прости.

ВЕРБНА НЕДІЛЯ

212. ОСАННА СИНОВІ ДАВИДА (Вс 205)
Осанна Синові Давида. * Благословенний той, хто йде в Ім`я Господнє! * О Царю Ізраїля, осанна во вишніх.

213. ДІТИ ІЗРАЇЛЬСЬКІ (Вс 206)
Пр. Діти ізраїльські, несучи пальмові гілки, * Вийшли на зустріч Господу, * Взиваючи і промовляючи: Осанна во вишніх.
1. Господня є земля і її повнота * Вселенна та її мешканці, * Бо Він на морях заснував її * І утвердив її на ріках.
2. Хто на гору Господню зійде * І хто буде стояти на Його святому місці, * Той, чиї безвинні руки і чисте серце, * Хто не пильнує розумом своїм пустого * І не присягає марно.
3. О брами підніміте главні ваші * І піднесіться ви, одвічні двері, * Щоб увійшов Цар слави. * А хто ж бо Він такий, отой Цар слави? * Господь Сил, Він є Цар слави!

214. ХАЙ БУДЕ СЛАВА ТОБІ (Вс 207)
Пр. Хай буде слава Тобі, * Спасителю, наш Царю! * Завжди звучить непрестанно: * "Осанна во вишніх, осанна!"
1. Ти – Цар Ізраїля, Боже, * Славний потомок Давидів. * Ти – Цар наш благословенний, * Грядущий в ім`я Господнє.
2. Тобі всі небесні сили * В вишніх славу співають, * А з ними смертні люди * І все творіння світу.
3. Діти Ізраїля вийшли з радістю * Зустріти Месію * І ми Тобі нині приносимо гімни * Любов та молитви.
4. В той час, як йшов Ти на муки * Вони Тебе щиро вітали, * А ми цей гімн вознесімо * Тобі як Володарю світу.
5. Їхню жертву Ти прийняв з любов’ю, * Прийми з любов’ю і нашу, * О любий Христе, * Царю Небесний.

215. ХВАЛІТЬ ГОСПОДА (Вс 209)
(спів на процесію)
1. Хваліть Господа, добрий бо Він, виспівуйте нашому Богу, приємний бо Він, * Йому подобає хвала.
2. Господь Єрусалима будує, * Збирає вигнанців Ізраїлевих.
3. Розбитих серцем Він зціляє * І їхні рани болючі обв’язує.
4. Вираховує Він число зорям, * І кожній із них дає ймення.
5. Великий Господь наш та дужий у силі, * Його мудрості міри нема!
6. Господь принижених підносить, * Безбожних понижує аж до землі.
7. Дайте відповідь Господу нашому вдячною піснею, * Заграйте для Бога нашого на гуслях.
8. Він хмарами небо вкриває, * Приготовляє дощ для землі, оздоблює гори травою.
9. Худобі дає її корм * І воронятам - чого вони кличуть!
10. Він милується не силою коня, * І не тіло людини Йому довподоби.
11. Господь любить тих, хто боїться Його, * Хто надію складає на милість Його!
12. Хвали Господа, Єрусалиме, * Прославляй cвого Бога, Сіоне.
13. Бо зміцнює Він засуви брам твоїх, * Синів твоїх благословляє в тобі.
14. Він чинить мир у твоїх межах, * І годує тебе пшеницею доброю,
15. Посилає на землю наказа cвого, - * Дуже швидко летить Його Слово!
16. Він дає сніг, як вовну, * Розпорошує паморозь, нібито порох,
17. Він кидає лід cвій, немов ті крихти, - * І перед морозом Його хто устоїть?
18. Та Він пошле cвоє Слово, - та й розтопить його, * cвоїм вітром повіє - вода потече!
19. Своє слово звіщає Він Якову, * Постанови cвої та cвої правосуддя Ізраїлю:
20. Для жодного люду Він так не зробив * То й не знають вони правосуддя Його!
21. Слава Отцю і Сину, * І Святому Духу,
22. Яка було на початку, нині і повсякчас, * І навіки вічні. Амінь.

216. Я СТОЮ ПЕРЕД ТОБОЮ (Н 71)
1. Я стою перед Тобою, * Пусті руки мої, Боже. * І звертаюся з мольбою, * Більш нічого дать не можу.
2. Ти прийми мої благання, * Боже, на хресті розп'ятий, * Хочу духом покаянним * Твої рани прославляти.
3. Ти терпів тяжкі страждання * За гріхи мої, провини, * То ж прийми це величання, * Христе, Спасе мій єдиний.

217. ПОКЛОНІННЯ СВЯТОМУ ХРЕСТУ (Вс 222)
С. Ось дерево Хреста, на якому повисло Спасіння світу.
В. Прийдіте поклонімось.

218. ПАСТИРЯ НЕ СТАЛО (Вс 222)
(спів на процесію)
1. Пастиря не стало, не біжать потоки * Висохло любові джерело глибоке.
Пр. Пастир відійшов, котрий нас любив. * Ісусе, Ти за нас кров свою пролив.
2. Бога розіп’яли – сонце затемнилось, * Гори затряслися, все тоді звершилось.
3. Той, чиї тенета полонили інших, * Сам лежить у путах, крила опаливши.
4. І ворота пекла, і кайдани тління * Подолав Спаситель, давши нам спасіння.
5. Сатану приборкав міцною рукою, * Покорив на віки пиху сили злої.

 

219. CRUCEM TUAM (H 54)

Crucem Tuam adoramus, Domine, * Resurrectionem Tuam laudamus, Domine. * Laudamus et glorificamus. * Resurrectionem Tuam laudamus, Domine.
Хресту Господньому поклоняємся * І Господнє воскресіння всі прославляємо. * Співаєм і всі прославляєм. * І Господнє воскресіння всі прославляємо.






Немає коментарів:

Дописати коментар