пʼятницю, 19 жовтня 2012 р.

ХРИСТИЯНСЬКИЙ ПІСЕННИК. ЦЕРКОВНІ ГІМНИ. Тексти


ХРИСТИЯНСЬКИЙ ПІСЕННИК
Ad experimentum, Видання № 2, Гнівань 2012,  Редакція  О. Яцек Пиль ОМІ, Друкування Олег Баня
У редагуванні пісенника використано тексти пісень із:
- Християнський пісенник, Познань-Гнівань 1995
- Вгору серця, Київ 2006
- Співаймо Господу, Луцьк 2007
- Церковний співаник, Краків 2000
- Laudate Dominum, Гвардійське 2004
- Парафіяльний пісенник, Київ 2006
- Господь моя пісня, Львів 2003
- Тобі співаю, Господи!, Вінниця 1998
- З Марією в дорозі, Кам’янець-Подільський 2000

ЦЕРКОВНІ ГІМНИ


968. БОЖЕ ВЕЛИКИЙ, ЄДИНИЙ (Вс 811)
 1. Боже великий, єдиний, * Нам Україну храни, * Волі і світу промінням * Ти її осіни.
 2. Світлом науки і знання * Нас, дітей, просвіти. * В чистій любові до краю * Ти нас, Боже, зрости.
 3. Молимось, Боже єдиний, * Нам Україну храни! * Всі свої ласки, щедроти * Ти на люд наш зверни.
 4. Дай йому волю, дай йому долю, * Дай доброго світа, * Щастя дай, Боже, народу * І многая, многая літа.

969. БОЖЕ, СЛАВИМО ТЕБЕ (Вс 458)

 1. Боже, славимо Тебе, * Міць Твою ми величаєм, * На вівтар кладем себе * І Тебе всі прославляєм. * Дивний Ти в земних ділах * І величний в небесах.
 2. Всі творіння на землі, * Люд Твій вибраний, любимий, * В небі Ангели святі, * Херувими й Серафими, * Чути спів з усіх широт: * Свят, Свят, Свят Бог Саваот.
 3. Боже вічний і святий, * Славу ми Тобі возносим. * Жертву наших уст прийми, * Ми Тебе всім серцем просим. * Славимо Тебе, Отця, * Вседержителя Творця.

970. ВИХВАЛЯЄМ ТЕБЕ, БОЖЕ (Н 265)
(Te Deum)
1. Вихваляєм Тебе, Боже, * Визнаємо віру в Тебе, * Слава Тобі, вічний Отче, * Господи землі і неба.
2. Тобі ангели і сили * Всі, що небо населяють, * Херувими й Серафими, * Слави гімн Тобі співають.
3. Свят, Свят, Свят, Святий Ти, Боже, * Саваот, Господь ласкавий, * Сповнені земля і небо * Величі Твоєї слави.
4. Хор апостолів й пророків, * Всіх, хто кров пролив за віру, * Вся земна святая Церква * Богу спів несуть в офіру:
5. Ти величний, Боже Отче * Й Син Твій істинний єдиний, * І Святий Дух – Утішитель * Слава Трійці щохвилини.
6. Ти – Цар слави, Христе Боже, * Вічний Син Отця правдивий, * Рід людський щоб відкупити, * Не згордив Ти лоном Діви.
7. Ти відкрив нам брами Раю, * Подолавши смерті жало, * В славі Ти праворуч Бога * Світ судитимеш по праву.
8. Ти нас спас ціною крові: * Дай же поміч Твоїм слугам, * Славу дай в Небеснім Царстві, * Нам яви свою потугу.
9. Бережи народ свій, Боже, * Дай своє благословенство, * Вказуй нам свої дороги, * Зішли вічнеє блаженство.
10. По всі дні Тебе ми славим, * Твоє Ім’я превозносим, * Хай навіки, безустанно * Гімн звучить повноголосий.
11. Від гріха оберігай нас, * Стережи від всього злого, * Змилуйся над нами, Боже, * Віддали усі тривоги.
12. Дай своє нам милосердя, * Господи землі і неба, * Сорому хай не зазнаєм, * Бо надіємось на Тебе.

971. ГІМН ВЕЛИКОГО ЮВІЛЕЮ (Вс 815)

Пр. З нами Бог Ісус Христос, * Вчора, нині, повсякчас, * Наш Господь, вічна Любов. * Він надія, захист, Спас.
1. Благословенний будь, Христе Боже, * За ювілейних ласк Твоїх скарб, * У Тебе радість, милість вся. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.



2. Благословенний будь, Христе Боже, * В Твоєму Серці притулок наш, * З душ змила гріх Кров Твоя. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.
3. Благословенний будь, Христе Боже, * Отцеве Слово і людський Син! * Прийшов на землю як Дитя. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.
4. Благословенний будь, Христе Боже, * Зерно таємне, Світло в пітьмі, * Наріжний камінь, Хліб життя. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.
5. Благословенний будь, Христе Боже, * Кущ винограду, що лозам - нам * Дає цілющий сік життя. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.
6. Благословенний будь, Христе Боже, * Агнець жертовний, вбитий за нас, * Що відкупив світ від гріха. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.
7. Благословенний будь, Христе Боже, * Що тайну Серця всім нам відкрив, * Руки простяг до нас з Хреста. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.
8. Благословенний будь, Христе Боже, * Пастирю добрий, що всіх овець * Ведеш до Світла джерела. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.
9. Благословенний будь, Христе Боже, * Пасхальне Сонце, що промінь шле * І настає доба нова. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.
10. Благословенний будь, Христе Боже, * З Тобою Церква в Дусі Святім * Славить в віках Імя Отця. * Ти полюбив нас аж до кінця. Амінь. Алілуя.

972. НЕДІЛЬНИЙ ГІМН

 1. Вислухай, Боже могучий, * Нашу молитву прийми. * Серця, любові прагнучі, * Вдячністю Ти наповни. * Хай віддамо Тобі славу, * Хай віддамо ми поклін, * Вислухай, Боже ласкавий, * До Твоїх впадьмо колін.
 2. Вислухай, Боже, прохання, * Руку свою нам подай. * Молимось, Боже, зарання: * Вирви з недолі наш край! * Вирви з недолі і злоби, * Ясним шляхом поведи, * Вітром утри наші сльози, * Сонцем льоди розтопи!

973. ПРЕДВІЧНИЙ БОГ (Вс 818)
(семінарійний гімн)
1. Предвічний Бог довірив світу своє Слово, * І Божий Син своєю смертю всіх єднає. * Він рід людський зв’язав навік законом новим, * На цілий світ тепер лунає Вість Благая.
 Найвища ціль себе віддати Богу, * Петрову Церкву ворог не здолає. * Підем туди, де вкажеш нам дорогу, * Твоя любов, о, Боже, сонцем сяє.
2. Господь велів: Благою Вістю засівайте * Людські серця, щоб проросло в них віри слово, * З долонь священицьких ви Хліб життя давайте, * Люд Божий з'єднуйте у Тілі ви Христовім.
Осанна линь! Вечеря вже готова, * Ісус Господь своїх братів збирає, * Новий Завіт безсмертної любові * Дарує нам, до себе нас приймає.
3. Ти знаєш все! Людські серця зовеш до неба, * Заради мене Ти прийняв Голгофи муки. * Лунає пісня у душі моїй до Тебе, * Життя своє даю в Твої пробиті руки.
Життям своїм до Господа ми линем, * Сини Твої, небесна наша Мати! * Молись за нас перед Ісусом Сином, * Нас удостой священиками стати!


974. ТЕБЕ, БОГА, ХВАЛИМО (Н 267)

Тебе, Бога, хвалимо, ісповідуємо Тебе, Господа. Тебе, Отця Предвічного, Вся земля величає. Тобі всі Ангели, Тобі Небеса і всі Сили, Тобі Херувими і Серафими неустанним голосом взивають: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот! Земля і небеса повні величі слави Твоєї.
 Тебе апостольський лик преславний, Тебе хвалебне число Пророків Тебе хвалить пресвітле мученицьке воїнство.
 Тебе по всьому світі сповідує свята Церква: Отця незбагненної величі. І хвалебного Твого Єдиного й істинного Сина і Святого Утішителя Духа.
Ти - Цар слави, Христе! Ти - Отця Син одвічний! Ти задля спасіння, приймаючи людську природу, не погордив лоном Діви.
Ти, подолавши жало смерті, відкрив віруючим Небесне Царство. Ти сидиш праворуч Отця, в Отчій славі,
І віримо, що невдовзі Ти прийдеш суддею. Отже, просимо Тебе: допоможи своїм слугам; Їх бо безцінною кров’ю відкупив Ти. І сподоби зі Святими Твоїми царствувати в Твоїй вічній славі.
Бережи народ свій, Господи, і благослови своїм дітям. Керуй ними і возвеличуй їх навіки. Ми повсякчас Тебе благословляємо і прославляємо Ім’я Твоє навіки, безустанно.
Благоволи, о Господи, від гріха сьогодні встерегти нас. Помилуй нас, Господи! Господи, помилуй! Нехай зійде на нас, Господи, Твоє милосердя, бо ми уповаємо на Тебе. В Тобі, о Господи, моя надія хай не осоромлюсь повіки.

975. ЯК ЖЕ ТИ СЛАВНИЙ (Вс 820)
 1. Як же Ти славний, Боже в Сіоні, * Не скажуть того людські слова. * Величний в небесах на троні, * Слава Твоя в творінні жива. * Один Господь, * Один Ти славний * В сонячнім світлі * Й блиску зір явний.(2р)
 2. Земля і море – це Твої твори, * Твоя любов звершила усе, * Твоя могутність творила зорі, * Тайна морів твою силу несе. * Один Господь… (2р)
 3. Душу безсмертну дав Ти людині, * Образ Твій вічний їй дарував, * Вдихнув у неї голос сумління, * Щоб Твою волю всяк відчував. * Один Господь…(2р)

Немає коментарів:

Дописати коментар