четвер, 28 березня 2013 р.

ПАСХАЛЬНА ВІГІЛІЯ У СВЯТУ НІЧ. НЕДІЛЯ ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО.

УВЕЧЕРІ 30 БЕРЕЗНЯ:
ПАСХАЛЬНА ВІГІЛІЯ У СВЯТУ НІЧ
Всі обряди Пасхальної вігілії відбуваються вночі. Не можна починати їх раніше ніж настане ніч і треба закінчити їх перед світанком.

I. ЛІТУРГІЯ СВІТЛА
ОСВЯЧЕННЯ ВОГНЮ ТА ПРИГОТУВАННЯ ПАСХАЛУ
Дорогі брати! В цю пресвяту ніч, в яку наш Господь Ісус Христос перейшов від смерті до життя, Церква закликає своїх дітей, розсіяних по усьому світі, щоб вони зібралися на чування та молитву. Якщо так будемо вшановувати пам’ять Господньої Пасхи, слухаючи Боже Слово та звершуючи святі тайни, можемо надіятися, що матимемо участь у перемозі Христа над смертю та разом з Ним будемо жити в Богові.
Освячення вогню
Молімося. Боже, Ти через свого Сина обдарував Твоїх вірних світлом своєї слави, освяти  @  цей новий вогонь і цими великодніми святами розпали в нас таке велике прагнення неба, щоб ми з чистим серцем дійшли до свят одвічного світла. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Після освячення нового вогню один з міністрантів приносить пасхал, і, тримаючи його, стає перед священиком. На пасхалі священик креслить хресне знамення, над хрестом – грецьку літеру Альфа, під хрестом – літеру Омега, а на чотирьох полях між поперечками хреста – цифри поточного року. Водночас він голосно й виразно мовить:

I”  Христос вчора й сьогодні
”  початок і кінець
A”  альфа
W” і омега
“2”  Йому належить час
“0”   і вічність
“1”  Йому слава й панування
“3”  на віки вічні. Амінь

Після накреслення хреста та інших знаків священик може вмістити п’ять символічних цвяхів у формі хреста, при цьому голосно кажучи:

1. Своїми святими ранами,
2. Що сяють славою,
3. Нехай нас пильнує
4. Та збереже
5. Господь Христос. Амінь.

Тепер священик запалює пасхал від нового вогню, голосно кажучи:

Нехай світло Христа, славно воскреслого, розпоро- шить темряву наших сердець та помислів.

ПРОЦЕСІЯ
Після запалення пасхалу один з міністрантів виймає розжарені вуглини і кладе їх у кадильницю. Священик, як завжди, накладає ладан до кадильниці. Потім диякон або, коли його немає, сам священик бере від міністранта пасхал і процесія вирушає до храму. Туриферарій з розпаленою кадильницею йде перед дияконом або іншим служителем, що несе пасхал. Потім йдуть головний служитель з міністрантами та всі вірні. Усі несуть свічки.
Біля брами храму диякон затримується, підносить пасхал і співає:
Світло Христове. Богу подяка.
Головний служитель запалює свою свічку від палаючого пасхалу.
Диякон переходить до середини храму, затримується, підносить пасхал і вдруге співає: Світло Христове. Богу подяка. Усі запалюють свічки від палаючого пасхалу, подаючи вогонь один одному. Коли диякон прийде до вівтаря, стоячи, повернутий до людей, втретє підносить пасхал і співає: Світло Христове. Богу подяка.

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ
Після прибуття до вівтаря священик йде на місце головування, віддає свічку міністранту, накладає і благословить ладан, як перед Євангелієм під час Меси. Після цього диякон підходить до священика і просить його про благословення: “Благослови, отче”. Священик уділяє благословення, впівголоса кажучи:
Нехай Господь буде в твоєму серці та на твоїх устах, щоб Ти гідно проголошував Його великоднє послання: в Ім’я Отця і Сина, @ і Святого Духа. Амінь.
Це благословення пропускається, якщо великоднє послання має співати той, хто не є дияконом.
Диякон окаджує спочатку книгу, а потім пасхал і, стоячи на амвоні або ж біля пюпітра, співає великоднє послання. У цей час усі стоять, тримаючи в руках запалені свічки. У випадку відсутності диякона великоднє послання може проголосити головуючий священик або інший співслужачий пресвітер. У разі необхідності великоднє послання може проголосити кантор-мирянин. Тоді він повинен пропустити в довшій формі послання частину тексту, від слів “Отже, прошу вас, браття” аж до кінця вступу, включно з “Господь з вами”.
Великоднє послання можна також виконати у скороченій формі.

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ, ДОВША ФОРМА
Ликуй вже, ангельське воїнство небесне; * нехай возвеселяться божественні тайни; * і про Царя величну перемогу * сурма нехай сповістить довгождана. * Нехай і твердь возрадується, опромінена таким великим сяйвом, * і освітлена блиском вічного Царя, * і весь світ нехай відчує, що темрява від нього відступила. * Хай теж радіє Мати Церква, * оздоблена промінням такого світла; * а ця святиня нехай залунає * могутнім голосом народу.

(Тому прошу вас, наймиліші браття, * котрі стоїте тут, захоплюючись ясністю цього святого світла: * разом зі мною закликайте милосердя Всемогутнього Бога. * Щоб Той, хто не за мої заслуги * до числа Левитів благоволив мене зачислити, * вливши в мене світло свого сяйва, * споміг доповнити славу цієї свічки.)

С.  Господь   з   вами. В.  І  з  духом  твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.

Воістину достойне це і праведне, * незримого Бога, Отця Всемогутнього, * і Його Єдинородного Сина, Господа нашого Ісуса Христа, * з усієї сили розуму і серця співом прославляти. * Він за нас предвічному Отцю сплатив борг Адама * і прадавньої вини борговий запис стер жертовною кров’ю.

Бо оце пасхальні свята, під час яких вбивається того істинного Агнця, * кров’ю якого освячуються домівки вірних. * Це та ніч, у яку колись нашим батькам, синам Ізраїля, виведеним з Єгипту, * море Червоне по сухому дні Ти перейти дозволив. * Адже це та ніч, що розсіяла темряву гріхів * стовпа вогняного світлом. * Це та ніч, яка сьогодні по всьому світі віруючим у Христа, * розділеним мирськими пороками та пітьмою гріха, * благодать повертає і прилучає їх до святості. * Це та ніч, у яку, знищивши пута смерті, * Христос із відхлані вийшов переможцем. * Проте нічого би нам не дало народження, * якби ми не були відкуплені. О, яка ж предивна сила Твоєї доброти до нас! * О, яка незбагненна міць Твоєї любові: * щоб відкупити невільника, Сина свого Ти видав! * О, дійсно необхідним був гріх Адама, * знищений Христовою смертю! *  О, щаслива провина, яка удостоїлась мати такого великого Відкупителя! * О, воістину блаженна ніч, * єдина, яка була гідна пізнати час і годину, коли Христос воскрес із мертвих! Це та ніч, про яку написано: * а ніч, як день, заясніє: * і ніч буде мені світлом та радістю. * Освячуюча сила цієї ночі віддаляє злочини, * змиває провини, * повертає невинність упалим, і опечаленим радість; * нищить ненависть, * будує злагоду і сокрушає царства. Тож в цю ніч благодатну, * прийми, святий Отче, вечірню жертву прославлення, * яку Тобі в урочистому приношенні цієї свічки – з плоду праці бджіл * руками своїх слуг складає свята Церква. Ми вже знаємо значення цієї воскової колони, * яку на Божу славу запалило блискуче полум’я. * Воно хоч і ділиться на частини, * не зазнає однак збитку, посилаючи світло. * Бо живиться воно струменями воску, * який бджола да- ла для цього цінного світоча. О, воістину блаженна ніч, * у яку єднається небесне з земним * та божественне з людським. Благаємо ж Тебе, Господи: * нехай ця свічка, освячена на славу Твого Імені, * палає безустанно, щоб розсіяти темряву цієї ночі. * І, прийнята Тобою як аромат благий, * нехай вона з’єднається з небесними світилами. * Хай її полум’я зустріне зорю досвітню, * цю зорю, яка не знає заходу * – Христа, Твого Сина, що, по- вернувшись із відхлані, * ясно засяяв роду людському * і живе й царює на віки вічні. Амінь.

Всі гасять свічки

ДРУГА ЧАСТИНА: ЛІТУРГІЯ СЛОВА
Дорогі брати! Після урочистого початку Пасхальної Вігілії в мирі серця слухаймо зараз Божого Слова. Роздумуймо, як Бог у минулому визволив свій народ і як зіслав нам свого Сина, нашого Спасителя. Христос своєю смертю та воскресінням дав нам нове життя. Молімося, щоб Господь дав нам повну участь у пасхальному ділі спасіння.

У Пасхальну Вігілію пропонується дев’ять читань, тобто сім зі Старого Завіту і два з Нового. Якщо промовляють за цим обставини, у виняткових випадках, число читань може бути зменшене. Проте нехай буде мінімально три читання зі Старого Заповіту, у крайніх випадках лише два, перед Апостолом і Євангелієм. Однак нехай ніколи не пропускається читання з Книги Виходу про перехід через Червоне море (третє читання).

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 1, 1 – 2, 2
Читання з Книги Буття

На початку сотворив Бог небо й землю. Земля ж була пуста й порожня та й темрява була над безоднею, а дух Божий ширяв над водами. І сказав Бог: «Нехай буде світло!» І настало світло. І побачив Бог світло, що воно добре та й відділив Бог світло від темряви. Назвав же Бог світло – день, а темряву назвав ніч. І був вечір і був ранок – день перший. Тоді сказав Бог: «Нехай посеред вод буде твердь і нехай вона відділяє води від вод!» І зробив Бог твердь і відділив води, що під твердю, від вод, що над твердю. Тож сталося так. І назвав Бог твердь – небо. І був вечір і був ранок – день другий. Тоді сказав Бог: «Нехай зберуться води, що під небом, в одне місце і нехай з’явиться суша». І так сталося. І назвав Бог сушу – земля, а збір вод назвав морями. І побачив Бог, що воно добре. Бог сказав: «Нехай земля зростить рослини: траву, що розсіває насіння, і плодові дерева, що родять плоди з насінням, за їхнім родом на землі». І так сталося. І вивела земля з себе рослини: траву, що розсіває насіння за своїм родом, і дерева, що родять плоди з насінням у них, за їхнім родом. І побачив Бог, що воно добре. І був вечір і був ранок – день третій. Тоді сказав Бог: «Нехай будуть світила на тверді небесній, щоб відділяти день від ночі й нехай вони будуть знаками для пір року, для днів і років; нехай будуть світила на тверді небесній, щоб освітлювати землю». І так сталося. І зробив Бог два великі світила: світило більше – правити днем, а світило менше – правити ніччю, і зорі. І примістив їх Бог на тверді небесній, щоб освітлювати землю, та правити днем і ніччю і відділяти світло від темряви. І побачив Бог, що воно добре. І був вечір і був ранок – день четвертий. Тоді сказав Бог: «Нехай закишать води живими створіннями й нехай птаство літає над землею попід твердю небесною». І сотворив Бог великих морських потвор і всілякі живі створіння, що повзають та кишать у воді, за їхнім родом, і всіляке птаство крилате за його родом. І побачив Бог, що воно добре; і благословив їх Бог, кажучи: «Будьте плідні і множтеся та наповняйте воду в морях, і птаство нехай множиться на землі». І був вечір і був ранок – день п’ятий. Тоді сказав Бог: «Нехай земля виведе з себе живі створіння за їхнім родом: скотину, плазунів і диких звірів за їхнім родом». І сталося так. І сотворив Бог диких звірів за їхнім родом, скотину за родом її, і всіх земних плазунів за їхнім родом. І побачив Бог, що воно добре. Тож сказав Бог: «Сотворімо людину на наш образ і на нашу подобу, і нехай вона панує над рибою морською, над птаством небесним, над скотиною, над усіма дикими звірами й над усіма плазунами, що повзають на землі» І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх. І благословив їх Бог і сказав їм: «Будьте плідні й множтеся і наповняйте землю та підпорядковуйте її собі; пануйте над рибою морською, над птаством небесним і над усяким звіром, що рухається по землі». По тому сказав Бог: «Ось Я даю вам усяку траву, що розсіває насіння по всій землі, та всяке дерево, що приносить плоди з насінням: вони будуть вам на поживу. Всякому ж дикому звірові, всякому небесному птаству, всьому, що повзає по землі й має в собі живу душу, Я даю на поживу всяку зелень трав». І так сталося. І побачив Бог усе, що створив: і воно було дуже добре. І був вечір і був ранок – день шостий. Так закінчено небо й землю з усіма її оздобами. Бог закінчив сьомого дня своє діло, що його творив, і спочив сьомого дня від усього свого діла, що його творив. Слово Боже.

1 РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 104, 1-2а. 5-6. 10 і 12. 13-14. 24 і 35в
Хай зійде Дух Твій і відновить землю.                   (Зінин мотив/адвент)
Описание: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzDC6X4FlW5QeCFyTg9LI0y1eaVBAdKiAifOYKRz2ikmiXW3qnWzS-ecQb1SvlT-lTr3a8Pn9bFCtLqlzODWkh96i27ErNewLNt1mJDhTc6w2Vs4_c1Lg3rjhtiBIRDf4TUQiOrKcNLy5O/s1600/Advent-Izrael_Ps.jpg
Благослови, душе моя, Господа! *
Господи, Боже мій, Ти+ надзвичайно величний!
У славу й велич Ти одягнувся. *
Ти одягаєшся у світло, як в одяг.
Ти заснував землю на її підвалинах, – *
вона не захитається на віки вічні.
Безоднею, мов плащем, Ти її покрив. *
На горах зберуться води.
Ти джерела спрямовуєш у потоки, – *
між горами вони протікають.
Над ними поселяться птахи небесні, – *
з-поміж листя подаватимуть голос.
Ти вирощуєш траву для худоби й зелень на благо людини, *
щоби земля хліб давала:
тож вино веселить серце людини, – *
її обличчя сяє від олії, а хліб зміцнює серце людини.
Які величні Твої діла, Господи! *
Ти все вчинив премудро –
земля сповнена Твоїм творінням. *
Благослови, душе моя, Господа Бога!

Молімося. Боже, Ти предивно сотворив людину і ще більш предивно її відкупив, † вчини, щоб ми силою духа чинили опір принадам гріха * і заслужили на осягнення вічної радості. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Бут 22, 1-2. 9а. 10-13. 15-18 (коротше)
Читання з Книги Буття
Тими днями Бог випробував Авраама. Отож сказав до нього: «Аврааме!» Той же відповів: «Я тут!» Бог сказав: «Візьми сина твого, твого єдиного, якого любиш, Ісаака, і піди в Морія-край та й принеси його там у всепалення на одній з гір, що її Я тобі вкажу». Як же прийшли на місце, про яке сказав йому Бог, простягнув Авраам свою руку й узяв ножа, щоб принести в жертву сина свого. Та ангел Господній кликнув до нього з неба і сказав: «Аврааме, Аврааме!» Той відповів: «Я тут!» І сказав Бог: «Не простягай руки твоєї на хлопця, не чини йому нічого! Тепер бо знаю, що ти боїшся Бога, що ти не пощадив свого сина, свого єдиного, для Мене». Авраам підвів очі свої й дивиться: аж ось позаду нього баран, заплутаний у кущах рогами. Пішов Авраам, узяв того барана і приніс його у всепалення замість свого сина. Ангел же Господній кликнув до Авраама вдруге з неба і сказав: «Клянуся Мною самим – слово Господнє: за те, що ти вчинив це і не пощадив сина твого, твого єдиного, Я поблагословлю тебе вельми й дуже розмножу твоє потомство, як зорі на небі, і як пісок, що на березі моря. Твої нащадки займуть міста своїх ворогів. У твоєму потомстві благословляться всі народи землі, тому що ти послухав Мого голосу». Слово Боже.

Описание: D:\Hobbee\служба\4_Псалм-Psalm\Psalmy na WP\Psalm_Bodz mi litosciw_WP.jpg2 ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 16, 5 і 8. 9-10. 11
(мел. Bondz mi litosciw)
Врятуй нас, Боже, Тинаша надія.
Описание: D:\Hobbee\служба\4_Псалм-Psalm\Psalmy na WP\Psalm_Bodz mi litosciw_WP.jpg
Господь – частка мого спадку, +
Ти – моя доля;
Ти – Той, хто оберігає мою спадщину.
Я завжди маю Господа перед собою, – *
Він праворуч мене, я не похитнуся.
Через це зраділо моє серце і моє єство звеселилось, *
охоплює впевненість навіть моє тіло,
бо Ти не залишиш душі моєї в шеолі *
і не даси своєму святому побачити тління.
Ти даси мені дорогу життя пізнати, *
повнота радості – у Твоїй присутності,
у Твоїй правиці – *
радість навіки.

Молімося. Боже, Отче усіх віруючих, Ти вилиттям своєї благодаті усиновлення примножуєш в усьому світі число дітей Твоєї обітниці; † через пасхальне таїнство виконуєш клятву, дану Твоєму слузі Авраамові, чинячи його батьком усіх народів; * дай Твоєму народові гідно відповісти на благодать Твого покликання. Через Христа, Господа нашого. Амінь.
ТРЕТЄ ЧИТАННЯ
Вих 14, 15 – 15, 1
Читання з Книги Вихід
(Рекомендується, щоб читання читав той, хто буде співати Псалом респонсорійний)
Тими днями сказав Господь Мойсеєві: «Чого голосиш до Мене? Вели синам Ізраїля, нехай вирушають. Ти ж підійми твою палицю та простягни твою руку над морем і розділи його, і нехай сини Ізраїля сушею пройдуть через середину моря. Ось Я закаменю серце єгиптян, і вони підуть за вами слідом, і тоді покажу на фараоні і на всім його війську, на колісницях і на вершниках його Мою славу. І взнають єгиптяни, що Я – Господь, як покажу на фараоні, на колісницях і на вершниках його Мою славу». І повернувся тоді ангел Божий, що йшов поперед табору Ізраїля, та й спинився позад них; і стовп хмаровий, що йшов перед ними, спинився позад них. Він спинився поміж єгипетським табором та ізраїльським табором; і була хмара темрявою для одного табору і світилом для другого, так, що не наближався один табір до другого всю ніч. І простяг Мойсей руку над морем, і відганяв Господь море всю ніч сильним східнім вітром, і зробив море сухим, і води розділились; і сини Ізраїля ввійшли і йшли серединою моря по суші; вода була для них стіною праворуч і ліворуч. Єгиптяни погнались, і рушили слідом за ними всі фараонові коні, колісниці і вершники в середину моря. В ранішню сторожу глянув Господь із вогненного та хмарового стовпа на єгипетський табір та й стривожив його; позагальмовував колеса їхніх колісниць, так, що ці з трудом просувались наперед. І закричали єгиптяни: «Втікаймо від Ізраїля, бо Господь воює за нього проти єгиптян». Тоді Господь сказав Мойсеєві: «Простягни руку над морем, і нехай води хлинуть назад, на їхні колісниці і на їхніх вершників». І простяг Мойсей руку над морем, і на світанку воно повернулося знову на своє звичайне місце; єгиптяни ж, утікаючи, йшли йому назустріч. Отак то кинув Господь єгиптян у середину моря. Злились води знов докупи та й затопили колісниці, вершників та все фараонове військо, яке увійшло за ними в море; ані один із них не залишився. Сини ж Ізраїля йшли по суші, посеред моря, і води для них стояли, як стіна, праворуч і ліворуч. Отак вирятував Господь у той день Ізраїля з руки єгипетської, і побачив Ізраїль єгиптян мертвими на березі моря. І як побачив Ізраїль, з якою потугою Господь побив єгиптян, став народ боятися Господа та й повірив Господу й слузі його Мойсеєві. Тоді Мойсей і сини Ізраїля заспівали Господу ось яку пісню:
(Не мовиться: Слово Боже)
3 ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Вих 15, 1-2. 3-4. 5-6. 17-18
Мелодія на Адвент (на Піст)
Ля-ля-ля-ля-соль / фа-соль-мі-до-ре-ре

(ля)-соль-фа-ля-ля
(ля)-ьсі-до-до- ьсі
(соль)-ля- ьсі-ля-соль-фа
(фа) – мі-ре-мі-ля
 
Співаймо Богу, славою бо вкрився.

Заспіваю Господу, бо славою прославився; †
коня і його вершника поверг у море. *
Міць моя та пісня – Господь, Він став мені спасінням.
Це Бог мій, і я Його прославлю, *
Бог батька мого, і я Його буду вихваляти.
Господь – муж воїн, *
Господь – Ім’я Його.
Колісниці фараона та військо його вкинув у море, *
добірні витязі його втопились в Червонім морі.
Безодні їх покрили, *
пішли на дно, неначе камінь.
Твоя правиця, Господи, прославилась у силі, *
Твоя правиця ворога розгромила.
Ти поведеш їх і насадиш на горі спадщини Твоєї *
на місці, яке зготував Ти, Господи, собі для оселі,
у святині, яку Твої руки, Господи, утвердили. *
Господь царює назавжди і навіки.

Молімося. Боже, також і нині сяють перед нами Твої давні чудеса: † колись Ти своєю силою визволив один народ від переслідувань фараона, явивши силу своєї десниці, а нині через води відродження ведеш усі народи до спасіння; * вчини, щоб усе людство увійшло до числа Авраамових синів та отримало гідність вибраного ізраїльського народу. Через Христа, Господа нашого. Амінь.


ЧЕТВЕРТЕ ЧИТАННЯ
Іс 54, 5-14
Читання з Книги пророка Ісаї
Той, хто тебе створив, буде твоїм женихом, Господь Сил – Його Ім’я. Твій Відкупитель – Святий Ізраїля, який зветься Богом усієї землі. Немов покинуту й засмучену жінку, Господь тебе прикликав. «Чи ж можна жінку молодощів відіслати?» – каже Бог твій. «Я на короткий час тебе покинув, але з великим співчуттям тебе приймаю. У палкім гніві Я на хвильку сховав обличчя Моє від тебе, але в Моїй любові вічній Я зжалився над тобою», – каже Господь, твій Відкупитель. «Оце зі Мною тепер так, як за днів Ноя: як Я поклявся тоді, що води вже не затоплять більше землі Ноя, отак клянусь тепер не гніватись на тебе і не сварити тебе більше. Гори зрушаться й горби похитнуться, Моя ж любов від тебе не відступить, Мій союз миру не похитнеться», – каже Господь, який виявляє до тебе милосердя. «О нещасна, бурею кидана, безутішна! Ось Я кладу основи твої на малахіті, підвалини твої на сапфірі. Зроблю зубці твої з рубіну, твої ворота з каменя гранату, всю твою огорожу з самоцвітів. Усі твої діти будуть Господніми учнями, великий мир буде проміж дітьми твоїми, на справедливості будеш заснована. Від гніту ти будеш далеко, нічого не будеш більше боятися; далеко й від страху, бо не наблизиться до тебе». Слово Боже.

Описание: D:\Hobbee\служба\4_Псалм-Psalm\Welykden\Psalm_Pasha_vigilija_4.jpg4 РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 30, 2 і 4. 5-6. 11 і 12а і 13б
(Адвентовий/ піст
 мотив «Matko Prekarska»)


Звеличу Бога, бо мене воздвигнув.

Господи, звеличу Тебе, бо Ти мене воздвигнув *
і моїм ворогам не дав насміятися наді мною.
Господи, Ти вивів мою душу з шеолу, – *
Ти врятував мене з-поміж тих, які сходять у могилу.
Співайте Господу, Його праведні, *
прославляйте пам’ять Його святині.
Адже на мить Його гнів, а Його милість все життя триває: *
ввечері вселиться плач, а на ранок – радість.
Описание: D:\Hobbee\служба\4_Псалм-Psalm\Welykden\Psalm_Pasha_vigilija_4.jpgПочуй, Господи, і мене помилуй! *
Допоможи мені, Господи, мій Боже!
Ти мій плач обернув мені на втіху –*
Буду славити Тебе я вічно.

Молімося. Всемогутній, вічний Боже, для слави Твого Імені примножуй те, що Ти урочисто обіцяв праотцям з огляду на їхню віру, † нехай через благодать святого усиновлення зростає число дітей обітниці, * щоб Церква бачила, що так багато з того, що без сумніву очікували святі Старого Завіту, вже здійснюється в наші дні. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

П’ЯТЕ ЧИТАННЯ
Іс 55, 1-11
Читання з Книги пророка Ісаї
Так говорить Господь: «Ви всі спраглі, йдіть до води, навіть і ті, в кого грошей нема! Ідіть, купуйте й споживайте! Ідіть, купуйте без грошей, без плати, вино та молоко! Навіщо ви витрачаєте гроші на те, що не є хліб, і вашу працю на те, що не насичує? Слухайте Мене уважно, і будете їсти те, що добре, і душа ваша розкошуватиме у ситі. Прихиліть ваше вухо і прийдіть до Мене, слухайте, і душа ваша буде жити! Я дам вам союз вічний, незмінні милості, обіцяні Давиду. Ось Я його поставив свідком для народів, князем і володарем народів. Ось ти прикличеш народ, якого ти не знаєш; народ, який тебе не знає, прибіжить до тебе заради Господа, Бога твого, і заради Святого Ізраїлевого, бо Він тебе прославив. Шукайте Господа, доки Його можна знайти! Взивайте до Нього, доки Він близько! Нехай безбожник покине свою путь, а беззаконник – свої думки! Нехай навернеться до Господа, і Він його помилує, до Бога нашого, бо Він на прощення пребагатий. Думки бо Мої – не ваші думки, і дороги ваші – не Мої дороги, – говорить Господь. Бо так, як небо вище від землі, так Мої дороги вищі від доріг ваших і думки Мої вищі від думок ваших. Як дощ і сніг сходить з неба і не повертається туди, але напуває землю, щоб вона родила й ростила, та давала насіння тому, хто її обсіває, і хліб тому, хто їсть, отак і Моє слово, що виходить у Мене з уст: не повертається до Мене порожнім, але чинить те, що Я хочу, довершує те, за чим Я його вислав». Слово Боже.

5 ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс: Іс 12, 2-3. 4бвг. 5-6
Мелодія «пастирського» псалму
Соль-соль-соль-до-сі-ля, соль-соль-ля-соль-фа-мі

мі  -ре-мі-фа-мі-ре
Фа  -мі-фа-соль-фа-мі
соль  –соль-соль-до -сі-ля
Фа  -ля-соль
 
 

Будете пити із джерел спасіння.

Ось Бог – моє спасіння! Я уповаю і не боюся, *
бо Господь моя сила і моя пісня,
Він – моє спасіння! *
Ви будете з радістю черпати воду з джерел спасіння.
Хваліте Господа, *
признавайте Його Ім’я!
Розголосіть між народами про Його подвиги, *
нагадуйте, що Ім’я Його величне!
Співайте Господу, бо він учинив велике; *
нехай про це по всій землі взнають!
Ликуйте й веселіться, мешканці Сіону! *
Бо Святий Ізраїля – серед вас великий.

Молімося. Всемогутній, вічний Боже, єдина надіє світу, Ти голосом пророків провістив тайни, які здійснюються в наші часи, † милостиво зміцнюй прагнення відданого Тобі народу, * бо тільки з Твого натхнення походить зростання чеснот Твоїх вірних. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

ШОСТЕ ЧИТАННЯ
Вар 3, 9-15. 32 – 4, 4
Читання з Книги пророка Варуха.
Слухай, Ізраїлю, заповіді життя, насторожи вухо, щоб розсудку навчитись. Чому, Ізраїлю? Чому сидиш у краї ворожім? Ти зістарився у землі чужосторонній, ти мертвими опоганився, і тебе зараховано до тих, хто в аді. Ти полишив джерело мудрості! Якщо б ти ходив шляхом Божим, ти жив би вічно в мирі. Збагни, де знання і де сила, де розум, щоб тобі також знати, де довголіття, де життя, де світло очей та мир. Хто знайшов її місце? Хто ввійшов у її скарби? Та Той, хто відає все, знає її; Він розумом своїм звідав, – Він, який землю утвердив повіки, чотириногими виповнив її; який посилає світло, – і воно йде, закликає його, – і воно його слухається у трепеті. Зорі блищать на своїх чатах і веселяться; покличе їх, – вони відкликаються: «Ось ми!» І світять радісно для Того, хто створив їх. Такий наш Бог; ніхто Йому не рівний! Він звідав усі дороги знання і дав його Якову, слузі своєму, Ізраїлеві, улюбленцеві своєму. А потім вона й на землі з’явилась і з людьми перебувала. Вона – це книга велінь Божих, закон, що перебуває вічно. Усі ті, які пильнують її, будуть жити; а ті, які її покидають, повмирають. Повернись, Якове, вхопись її; простуй до її блиску, до її світла. Не віддавай іншому своєї слави, своїх привілеїв – народові чужому! Які ж бо ми, Ізраїлю, щасливі, – бо те, що вгодне Богові, знане нам! Слово Боже.

6 ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 19, 8. 9. 10. 11
Мел. Ludu moj ludu
Описание: D:\Hobbee\служба\4_Псалм-Psalm\Psalmy na WP\Psalm_Ludu moj ludu_WP.jpg
Лише у Тебе – слово життєдайне.
Описание: D:\Hobbee\служба\4_Псалм-Psalm\Psalmy na WP\Psalm_Ludu moj ludu_WP.jpg
Господній закон бездоганний, – *
він підкріпляє душу.
Господнє свідчення вірне, – *
воно робить мудрими простодушних.
Господні постанови праведні, – *
вони звеселяють серце.
Господня заповідь чиста, – *
очам дає вона світло.
Господній страх чистий – *
він перебуває навіки.
Господні присуди незмінні, *
всі вони справедливі.
Їх бажають більше від золота – *
від безлічі каменів дорогоцінних,
вони за мед солодші, *
що з вощини стікає.

Молімося. Боже, Ти завжди примножуєш свою Церкву, закликаючи нові народи до віри; † вчини милостиво, щоб ті, яких Ти омив водами Хрещення, * постійно відчували Твою опіку. Через Христа, Господа нашого. Амінь.
СЬОМЕ ЧИТАННЯ         Єз 36, 16-17а. 18-28                 Читання з Книги пророка Єзекиїла
Надійшло до мене таке слово Господнє: «Сину людський! Коли дім Ізраїля жив у своїй землі, він її опоганив своїми вчинками й своїми діяннями. Тоді Я вилив на них Мій гнів за кров, яку проливали на землю, та за те, що поганили її своїми бовванами. І Я їх порозсівав  поміж народами, вони були розвіяні по землях. Я їх судив згідно з їхніми путями і згідно з їхніми вчинками. Отак поприходили вони до народів, і там, куди вони прибули, знеславили Моє святе Ім’я, бо про них говорили: “Оце Господа народ, та вони з Його землі геть собі пішли!” Але Я заступився за Моє святе Ім’я, яке вони, дім Ізраїля, знеславили між народами, куди прийшли. Тож скажи домові Ізраїля: “Так говорить Господь Бог: Не заради вас Я це чиню, доме Ізраїля, а задля Мого святого Імені, яке ви осквернили між народами, куди прийшли. Я освячу Моє велике Ім’я, знеславлене між народами, яке ви знеславили посеред них; і зрозуміють народи, що Я – Господь, – слово Господа Бога, – коли явлю себе святим між вами перед їхніми очима. Адже Я заберу вас з-між народів, Я позбираю вас з усіх земель і приведу вас у землю вашу. Я окроплю вас чистою водою, і ви очиститесь. Я вас очищу від усіх ваших гидот і від усіх ваших кумирів. Я дам вам нове серце, і новий дух вкладу в ваше нутро. Я вийму кам’яне серце з вашого тіла й дам вам серце тілесне. Я вкладу в ваше нутро дух Мій і вчиню так, що ви будете ходити в Моїх заповідях та берегти й виконувати Мої установи. Ви житимете в землі, яку Я дав батькам вашим, і будете Моїм народом, а Я буду вашим Богом”». Слово Боже.
7 ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 42, 2-3. 5; 43, 3. 4
Мел. Пс.98. П-к Вгору серця
Описание: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFyTBTBpd1vYHd-R12YATOcTnjtfA4ChRmQf-1uDqRGqizXvOeLD_iIn6LLNnosYpSOTHAFwwOw1Z-077RUpOMsKzkHE3cpPV-i3Fz3GS6WO8uPQfOzKUai38500bJsvSaVCfV_7GIkLnc/s1600/%D0%9F%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BC+%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%BF%D1%96%D1%81-%D0%92%D1%81.jpgОписание: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFyTBTBpd1vYHd-R12YATOcTnjtfA4ChRmQf-1uDqRGqizXvOeLD_iIn6LLNnosYpSOTHAFwwOw1Z-077RUpOMsKzkHE3cpPV-i3Fz3GS6WO8uPQfOzKUai38500bJsvSaVCfV_7GIkLnc/s1600/%D0%9F%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BC+%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%BF%D1%96%D1%81-%D0%92%D1%81.jpg

Бога живого душа моя прагне.

Як олень прагне до джерела води, *
так душа моя прагне до Тебе, Боже.
Моя душа спрагнена Бога, живого Бога. *
Коли прийду і з’явлюся перед обличчям Бога?
Згадую про це я і виливаю перед собою свою душу, *
коли ходив я з юрбою, вів їх до Божого дому –
З голосом радості й прослави *
святкового натовпу.
Пошли своє світло *
і свою правду.
Вони мене ведуть і допровадять *
до Твоєї святої гори, в Твої оселі.
І я прийду до Божого жертовника, *
до Бога, розради і потіхи моєї.
Прославлятиму Тебе на гуслах, *
Боже, мій Боже!
Або, якщо відбувається Хрещення:
РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Іс 12, 2-3. 4бвг. 5-6
Будете пити із джерел спасіння.

Ось Бог – моє спасіння! Я уповаю і не боюся, *
бо Господь моя сила і моя пісня,
Він – моє спасіння! *
Ви будете з радістю черпати воду з джерел спасіння.
Хваліте Господа, *
признавайте Його Ім’я!
Розголосіть між народами про Його подвиги, *
нагадуйте, що Ім’я Його величне!
Співайте Господу, бо він учинив велике; *
нехай про це по всій землі взнають!
Ликуйте й веселіться, мешканці Сіону! *
Бо Святий Ізраїля – серед вас великий.

Молімося. Боже, нескінченна Сило і вічне Світло, поглянь милостиво на таїнство усієї Церкви та у мирі верши діло спасіння людства згідно зі своїми спокон- вічними задумами; † нехай увесь світ побачить, що Ти підносиш тих, що впали, відроджуєш слабких і повертаєш усе до первозданної непорочності * завдяки Христові, від котрого усе походить. Котрий живе і царює на віки вічні. Амінь.

На вівтарі запалюють свічки.
Гімн: “Слава во вишніх Богу”      Під час співу б’ють дзвони та грає орган.
фа- фа-фа-соль-фа-мі-фа-ля-соль
 
 

F            g         F   C
Слава во вишніх Богу
F                    d                 B  C
і на землі мир людям доброї волі.
F            d   g     C                     g          F
Прославляємо Тебе, * благословляємо Тебе,
d             g        C      g         C     F
поклоняємось Тобі, * величаємо Тебе.
g                         F C         d       g               C   F
Подяку Тобі складаємо, * бо велика слава Твоя,
d    C          F    g     C
Господи Боже, * Царю небесний,
F       d         g     A  d 
Боже Отче Всемогутній.
B    C     F  C  F  C                  d g       A  d
Господи Сину Єдинородний, * Ісусе Христе,
B    C     F  C      F  g    C            d   g   A d
Господи Боже, * Агнче Божий, * Сину Отця,
F        d             g  C    d    g      A d 
що береш гріхи світу, * помилуй нас;
F        d             g  C     d            g          A  d 
що береш гріхи світу, * прийми благання наші;
F                    d          g     d    g      A d 
що сидиш праворуч Отця, * помилуй нас.
F    d       g         F C      g                   F C
Бо лише Ти є Святий, * лише Ти – Господь,
g                    C   F       g   F     C  d    
лише Ти – Всевишній, * Ісусе Христе,
g     F       C  d      d                  gC   F
зі Святим Духом * у славі Бога Отця. Амінь.
КОЛЕКТА:
Боже, Ти чиниш, що ця пресвята ніч сяє світлом Господнього воскресіння, † пробуди у своїй Церкві дух усиновлення, який ми отримали на святому Хрещенні; * вчини, щоб ми, відновлені душею та тілом, з цілковитою відданістю служили Тобі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ВОСЬМЕ ЧИТАННЯ (ЕПІСТОЛА)
Рим 6, 3-11
Читання з Послання святого Павла Апостола до римлян.
Брати! Чи ви не знаєте, що всі ми, які хрестилися в Христа Ісуса, хрестилися в Його смерть? Тож ми поховані з Ним через хрещення в смерть, щоб так, як Христос був воскрешений із мертвих славою Отця, так і ми почали би ходити в оновленні життя. Бо якщо ми стали такими, що зрослися з подобою Його смерті, то так само будемо і з подобою Його воскресіння; знаючи оце: стара наша людина розп’ята разом з Ним, щоб було знищене тіло гріха, щоб ми більше не служили гріхові; бо хто помер, той оправданий від гріха. Якщо ми померли з Христом, то віримо, що й будемо жити з Ним; знаючи, що Христос, вставши з мертвих, більше не вмирає – смерть над Ним більше не панує. Бо як Він помер, то тільки один раз помер для гріха, а як живе, то для Бога живе. Так само й ви вважайте себе мертвими для гріха і живими для Бога в Христі Ісусі. Слово Боже.

Після Епістоли всі встають. Священик урочисто співає “Алілуя”, яке усі повторюють. В разі необхідності “Алілуя” починає кантор.

Потім кантор співає Пс 118 (117), а люди повторюють рефрен “Алілуя”. В разі необхідності кантор сам співає Алілуя.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пс 118, 1-2. 16-17. 22-23
Алілуя, алілуя, алілуя.

Прославляйте Господа, адже Він добрий, *
бо Його милосердя навіки.
Нехай скаже Ізраїль: *
«Його милосердя навіки!»
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господня правиця піднята вгору, *
Господня правиця виявляє силу.
Не помру, але буду жити *
і розповідати про діла Господні.
Алілуя, алілуя, алілуя.
Камінь, який відкинули будівничі, – *
він став наріжним:
від Господа це сталось, *
і це чудо в очах наших.



Описание: D:\Hobbee\служба\Wigilija Paska\псалом8_Алілуя_вігілія.jpg


Священик у звичайний спосіб насипає ладан і благословляє диякона. На читання Євангелія свічників не приноситься, використовується лише ладан.



ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 24, 1-12
Читання святого Євангелія від Луки.
Першого дня тижня дуже рано жінки прийшли до гробу, несучи пахощі, які приготували. І знайшли, що камінь відвалений від гробниці; а ввійшовши, не знайшли тіла Господа Ісуса. І сталося, як були вони через це розгублені, що ось два мужі стали біля них у блискучому одязі. Коли ж вони, налякані, посхиляли обличчя до землі, ті сказали їм: «Чому ви шукаєте живого між мертвими? Немає Його тут, Він воскрес! Згадайте, як казав вам, коли ще був у Галілеї. Він говорив: “Потрібно, щоб Син Людський був виданий у руки грішних людей, був розп’ятий і воскрес на третій день”». Тоді вони пригадали Його слова. Повернувшись від гробу, вони сповістили про все це Одинадцятьом і всім іншим. То були Марія Магдалина, Іванна, Марія, мати Якова. Також інші жінки, які були з ними, розповідали про це апостолам. Та їхні слова здалися тим маячнею, – і не вірили їм. Але Петро, підвівшись, побіг до гробу і, схилившись, побачив лише полотна, – і пішов до себе, дивуючись з того, що сталося.
Слово Господнє.

Після Євангелія обов’язково проголошується гомілія.


ТРЕТЯ ЧАСТИНА: ЛІТУРГІЯ ХРЕЩЕННЯ
Запалюються свічки.

Возлюблені, спільною молитвою підтримаймо блаженну надію наших братів, * щоб Бог Отець Всемогутній супроводжував щедрими дарами свого милосердя * тих, котрі наближаються до джерела відродження.


Якщо благословляється вода для Хрещення, але немає кандидатів до Хрещення:
Возлюблені, смиренно взиваймо благодаті Бога Отця Всемогутнього над цим джерелом, * щоб ті, котрі з нього відродяться, * у Христі до усиновлених дітей були приєднані.

Далі двоє канторів співають літанію.
Усі стоять (тому що вже розпочався Великодній період) і відповідають. Якщо є довша процесія до баптистерія, літанія співається під час процесії. У цьому випадку кандидатів до Хрещення викликають перед процесією, потім відбувається процесія, на чолі якої несеться пасхал, а за ним йдуть катехумени з хресними, священик, диякон і міністранти. Заклик до молитви священик проголошує перед благословенням води.

Якщо немає кандидатів до Хрещення і не благословляється вода для Хрещення, то літанія пропускається і священик відразу благословляє воду для покроплення вірних (п. 54).

До літанії можна додати імена інших святих, особливо покровителів храму, місцевості й тих, котрі мають прийняти Хрещення.
Літанія до Всіх Святих

Господи, помилуй. Господи, помилуй.
Христе, помилуй.  Христе, помилуй.
Господи, помилуй. Господи, помилуй.

Свята Маріє, Мати Божа,      молись за нас.
Святий Михаїле,    молись за нас.
Святі Ангели Божі,       моліться за нас.
Святий Йоане Хрестителю,   молись за нас.
Святий Йосифе,    молись за нас.
Святі Петре і Павле,     моліться за нас.
Святий Андрію,     молись за нас.
Святий Йоане,       молись за нас.
Свята Маріє Магдалино,      молись за нас.
Святий Стефане,   молись за нас.
Святий Ігнатію Антіохійський,     молись за нас.
Святий Лаврентію,       молись за нас.
Святі Перпетує і Феліцито,   моліться за нас.
Свята Агнесо,       молись за нас.
Святий Григорію, молись за нас.
Святий Августине,        молись за нас.
Святий Атанасію,   молись за нас.
Святий Василію,    молись за нас.
Святий Мартине,   молись за нас.
Святий Бенедикте,       молись за нас.
Святі Франциску і Домініку, моліться за нас.
Святий Франциску Ксаверію,      молись за нас.
Святий Йоане-Маріє Віаннею,     молись за нас.
Свята Катерино Сієнська,    молись за нас.
Свята Терезо від Ісуса,        молись за нас.
Усі Святі Божі,       моліться за нас.

Будь нам милостивий, спаси нас, Господи.
Від усякого зла     спаси нас, Господи.
Від кожного гріха спаси нас, Господи.
Від вічної смерті    спаси нас, Господи.
Твоїм втіленням     спаси нас, Господи.
Твоєю смертю та воскресінням    спаси нас, Господи.
Зісланням Святого Духа       спаси нас, Господи.
Ми, грішні, Тебе просимо:   вислухай нас, Господи.





___________________________________________________

Якщо є кандидати до Хрещення:

Благоволи відродити цих вибраних благодаттю святого Хрещення, Тебе просимо:
           
вислухай нас, Господи.

___________________________________________________

(Або) Якщо немає кандидатів до Хрещення:

Благоволи своєю благодаттю освятити цю воду,
якою мають відродитися Твої діти, Тебе просимо:       

            вислухай нас, Господи.
___________________________________________________


Ісусе, Сину Бога живого, Тебе просимо:   
           
вислухай нас, Господи.
Почуй нас, Христе.          Почуй нас, Христе.
Вислухай нас, Христе.    Вислухай нас, Христе.

Якщо є кандидати до Хрещення, священик, склавши руки, мовить молитву подану нижче, якщо ж нема кандидатів до Хрещення, проводиться освячення води – див. сторінку 81.

Всемогутній, вічний Боже, прийди у таїнствах Твоєї великої любові і заради відродження нових людей, яких родить Тобі хрестильне джерело, зішли духа усиновлення, * щоб те, що у таїнстві звершується через наше покірне служіння, було доповнене завдяки Твоїй силі. Через Христа, Господа нашого. В. Амінь.


БЛАГОСЛОВЕННЯ ХРЕСТИЛЬНОЇ ВОДИ
Боже, який невидимою силою через сакраментальні знаки чиниш надзвичайне, * Ти приготував воду, Твоє творіння, щоб вона являла благодать Хрещення. Боже, Твій Дух на світанку творіння витав над водами, * щоб вже тоді природа вод набрала сили освячення. Боже, Ти навіть у водах потопу дав нам образ відродження, * бо ця сама стихія поклала край злочинам і дала початок чеснотам. Боже, Ти вчинив, що Авраамові сини пройшли по сухому дні Червоного моря, * щоб народ, визволений з неволі фараона, * став прообразом майбутньої спільноти охрещених. Боже, Твій Син, охрещений Йоаном у водах Йордану, був помазаний Святим Духом; * і коли Він висів на хресті, з Його боку витекла кров і вода; * а після свого Воскресіння Він наказав своїм учням: * “Ідіть і навчайте всі народи, хрестячи їх в Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа”. Споглянь на обличчя своєї Церкви * і благоволи відкрити їй джерело Хрещення. Нехай ця вода через Святого Духа отримає благодать Твого Єдинородного Сина, * щоб людина, сотворена на Твою подобу, * таїнством Хрещення омита від усього бруду гріха, * відродилася з води і Святого Духа до нового життя Божої дитини.

Вставляючи пасхал до води один або три рази, священик співає далі:
Просимо Тебе, Господи, нехай через Твого Сина зійде на цю повноту вод сила Святого Духа,
і, тримаючи пасхал у воді, продовжує:
щоб усі, поховані з Христом зануренням у смерті, * з Ним теж до нового життя воскресли. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.
В. Амінь.
Пасхал виймається з води. Вірні виконують акламацію:
Благословіте Господа, джерела, * хваліте й возносіте Його повіки.

Після благословення хрестильної води і акламації вірних, священик, стоячи, згідно з відповідними обрядами Римського Ритуалу запитує дорослих катехуменів або батьків і хресних дитини, чи відрікаються вони від сатани і гріха. Якщо помазання єлеєм катехуменів дорослих не відбулося раніше, під час обрядів безпосереднього приготування, тоді воно здійснюється в цей момент.
Потім священик питає кожного дорослого катехумена про віру, а також, якщо має місце Хрещення дітей, він вимагає потрійного сповідування віри їх батьками і хресними, які відповідають одночасно, згідно із відповідними обрядами. Якщо у цю ніч є багато кандидатів до Хрещення, обряд може мати таку послідовність: відразу після відповіді кандидатів до Хрещення, хресних і батьків дітей, головний служитель може зажадати, щоб усі присутні відновили хрестильні обітниці.

Після запитань про віру священик хрестить дорослих вибраних і дітей.

Після Хрещення священик помазує дітей хризмою. Усі охрещені – дорослі і діти – отримують білу одежу. Потім священик або диякон бере з рук міністранта пасхал і запалює від нього свічки новоохрещених. Для немовлят пропускається обряд Еффата.
Потім, якщо обряди Хрещення і пояснювальні обряди не відбувались у пресвітерії, процесія вертається до пресвітерія у такому порядку, як раніше. Новоохрещені дорослі або батьки чи хресні новоохрещених дітей несуть у руках запалені свічки. Під час процесії співається хрестильний кантик “Vidi aquam” або інша відповідна пісня.
Якщо відбувається Хрещення дорослих, єпископ або, за його відсутності, пресвітер, який звершує обряд Хрещення, відразу після Хрещення їх конфірмує. Обряд Конфірмації звершується у пресвітерії, згідно з Римським Понтифікалом або Римським Ритуалом.

БЛАГОСЛОВЕННЯ ВОДИ
Якщо немає кандидатів до Хрещення і не благословляється хрестильна вода, священик благословляє воду для покроплення.

Возлюблені брати, смиренно благаймо Господа Бога нашого, * щоб Він благословив цю сотворену воду, * якою ми будемо покроплені на спомин нашого Хрещення. * Нехай Він сам відновить нас, * щоб ми були вірні Духові, якого отримали.
Після короткої паузи священик, розпростерши руки, мовить цю молитву:
Господи, наш Боже, * яви милостиво себе чуваючому в цю святу ніч Твоєму народові, * і для нас, споминаючих предивне діло сотворення † і ще більш предивне діло нашого відкуплення, * цю воду благоволи благо- словити. Ти сотворив її, * щоб вона чинила врожайними землі та наші тіла зміцнювала й омивала. * Її Ти зробив також слугинею свого милосердя, * розв’язавши нею пута неволі Твого народу * і втамувавши його спрагу в пустелі. В ній пророки вбачали початок Нового Завіту, * який з людьми Ти мав укласти. * І, врешті, водою, яку Христос освятив у Йордані, * Ти відновив у купелі відродження нашу понівечену природу. * Нехай завжди ця вода нагадує нам прийняте Хрещення, * щоб ми ра- діли з нашими братами, охрещеними під час великодніх урочистостей. * Через Христа, Господа нашого. Амінь.


ВІДНОВЛЕННЯ ОБІТНИЦЬ ХРЕЩЕННЯ

Дорогі брати! Через пасхальну тайну ми у Хрещенні були поховані разом з Христом, щоб разом із Ним увійти в нове життя. Тому після закінчення сорокаденного посту відновімо обітниці святого Хрещення, в яких ми колись відреклися від сатани і його справ і присяглися служити Богові у святій вселенській Церкві.
·         Чи відрікаєтеся від гріха, щоб жити у свободі Божих дітей? Відрікаюся.
·         Чи відрікаєтеся від усього, що веде до зла, щоб гріх не запанував над вами? Відрікаюся.
·         Чи відрікаєтеся від сатани, котрий є першопричиною гріха? Відрікаюся.
·         Чи віруєте в Бога, Отця Вседержителя, Творця неба і землі? Вірую.
·         Чи віруєте в Ісуса Христа, Сина Його Єдиного, Господа нашого, народженого від Діви Марії, розп’я- того й похованого, котрий воскрес із мертвих і сидить праворуч Отця? Вірую.
·         Чи віруєте в Святого Духа, святу вселенську Церкву, сопричастя святих, прощення гріхів, воскресіння плоті й життя вічне? Вірую.
Священик закінчує:
Всемогутній Бог, Отець Господа нашого Ісуса Христа, який відродив нас з води і Святого Духа і дарував нам прощення гріхів, сам нехай береже нас своєю благодаттю в Христі Ісусі Господі нашому на вічне життя. Амінь.

Священик кропить людей свяченою водою. У цей час усі співають пісню, яка була б пов’язана з таїнством Хрещення.

ВСЕЛЕНСЬКА МОЛИТВА
Час скорботи скінчився. У цю ніч святкування Воскресіння Господнього з великою радістю прикличемо  до Переможця смерті.

Христе, Царю Слави, почуй нас.

1.      Господи Ісусе, з Твого пробитого списом боку народилася Церква; наповни її пасхальною радістю Воскресіння Твого.

2.      Агнче Божий, Ти помер і воскрес заради нас; даруй усім людям участь у Твоєму Божественному житті.

3.      Світло вечірнє, Ти відкриваєш очі тим, хто тебе не знає; наверни наш  народ  також  через  навчання  Святішого  Отця Бенедикта.

4.      Джерело милосердя, Ти відкрив розбійнику, який розкаявся, небесні брами; даруй померлим участь у славі Твого Воскресіння.

5.      Господи Ісусе, через своє хрещення ми померли і воскресли разом з Тобою; збережи нас у Твоїй благодаті та любові.


Господи Ісусе Христе, смертю смерть подолавший, почуй моління наші і допоможи нам цілим життям свідчити перед світом Твоє Воскресіння. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.


ЧЕТВЕРТА ЧАСТИНА: ЄВХАРИСТІЙНА ЛІТУРГІЯ
Священик підходить до вівтаря і розпочинає у звичайний спосіб євхаристійну літургію.
Варто, щоб хліб і вино принесли новоохрещені, або у випадку Хрещення дітей – їхні батьки чи хресні. Тоді принесення дарів можна попередити наступними словами:

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Господи, наш Боже, прийми молитви й дари Твого народу † і вчини, щоб жертва, яка взяла початок у пасхальних тайнах, * стала для нас зціленням для вічності. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ:
С.  Господь   з  вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину,  достойне це і праведне, слушне та спасен- не, * щоб ми Тебе, Господи, завжди славили, * а особливо цієї ночі урочисто проголошували Твою славу, * коли Христос був принесений у жертву як наша Пасха. Бо Він є істинним Агнцем, * який знищив гріхи світу. * Він своєю смертю подолав смерть нашу * і, воскресши, повернув нам життя. Тому повнотою пасхальних благодатей * радіють всі народи по усій землі. * Також хори Cвятих та ангельські сили * співають гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят ...

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Христос був принесений у жертву, як наша Пасха, * отож святкуймо наше свято у щирій радості. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Всемогутній Боже, вдихни в нас Духа Твоєї любові † та у своїй доброті поєднай усіх, * котрих Ти поживив великоднім таїнством. Через Христа, Господа нашого.

___________________________________________________

Якщо немає резурекційної процесії вночі, то:

УРОЧИСТЕ БЛАГОСЛОВЕННЯ
Нехай Всемогутній Бог благословить вас, що беруть участь у цій пасхальній урочистості, і нехай збереже вас від пагубної неволі гріха. Амінь.

Нехай Бог, який готує для вас воскресіння у своєму Єдинородному Синові, приведе вас до нагороди безсмертя. Амінь.

Нехай Бог, який після завершення днів Господніх страстей дає нам радісно переживати пасхальні свята, допоможе вам із радістю в серцях дочекатися свят, котрі наповнять ваші душі вічною радістю. Амінь.

Нехай вас благословить Бог Всемогутній, Отець і Син,  @  і Святий Дух. Амінь.

На розіслання люду диякон або, за його відсутності, священик співає або говорить:

Ідіть, жертва звершена. Алілуя, алілуя.


Всі відповідають:


Богу подяка. Алілуя, алілуя.

Пасхал запалюється під час усіх урочистих літургійних целебрацій впродовж усього Великоднього періоду.


Обряди закінчення опускаються, якщо відбувається процесія
___________________________________________________


РЕЗУРЕКЦІЙНА ПРОЦЕСІЯ (ВНОЧІ)

С. Воскрес із гробу Христос. Алілуя.
В. Котрий за нас повис на дереві хреста. Алілуя.

Головний служитель віддає хрест міністрантові, який стає на чолі процесії.

С. Небо і земля радіють. Алілуя.
В. Твоїм Воскресінням, Христе. Алілуя.

Молімося. Боже, Ти у пасхальній жертві Христа дав своєму народові спасіння; наділи його щедро своїми дарами, щоб він осягнув повну свободу і успадкував радість вічного життя, яку Ти дозволяєш йому кушту- вати на землі. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Головний служитель окаджує монстранцію.

В цей час коментатор може повчати вірних про значення процесії такими або подібними словами:

Під час Великодньої Вігілії ми почули слова: “Ликуй вже, ангельське воїнство небесне; нехай возвеселяться божественні тайни; і про Царя величну перемогу  сурма нехай сповістить довгождана. Нехай і твердь возрадується, опромінена таким великим сяйвом, і освітлена блиском вічного Царя, і весь світ нехай відчує, що темрява від нього відступила. Хай теж радіє Мати Церква, оздоблена промінням такого світла; а ця святиня нехай залунає могутнім голосом народу”. Слухаючи цей заклик, ходімо урочистою процесією за Воскреслим Христом, щоб визнати нашу віру в Його перемогу над смертю і сатаною. Воскреслому Христові, присутньому серед нас у Пресвятій Євхаристії, будемо дякувати за те, що Він відкрив віруючим Небесне Царство.
Священик отримує вельон на плечі, бере монстранцію і розпочинає процесію співом: “День веселий днесь настав” або іншою відповідною піснею.

На чолі процесії несуть процесійний хрест, оздоблений червоною єпитрахиллю, та фігуру Воскреслого. Якщо є така можливість, процесія виходить назовні і обходить навколо храму раз або тричі. Після повернення процесії до головного вівтаря хрест і фігуру ставлять обіч вівтаря.
Співається гімн “Te Deum”(стор. 88)

ТЕБЕ, БОГА, ПРОСЛАВЛЯЄМ (TE DEUM)
G      e        a5       H7 e       G  e   C  D G         C   D7
Тебе, Бога, прославляєм, *  Вічна Тобі честь і слава!
G       e       a         H7 G             e   G        D7  G / H7
Тебе, Отче, величає * Безмір Hеба, земля жвава.

e     G        a5        H7e     G e  C    D    G         C D7
Тобі всі ангельські хори, * І небес безкрайніх сили –
G     e       a            H7   G                  e     G      D7 G / H7
Херувими й Серафими * Шлють невпинно честі співи.

e        G        a5        H7e    G  e  C      D     G         C  D7
Найсвятіший над святими * Саваоф – Бог, Цар ласкавий,
G          e        a        H7  G             e   G  D7G / H7
Повниться земля і небо * Величчю Твоєї слави.

e     G      a5        H7e      G    e    C D   G     C  D7
Апостолів псалмоспіви, * Хор пророків величавий,
G      e        a        H7      G            e   G             D7G / H7
Мученики – вої смілі –  * Піднести спішать гімн слави.

e      G       a5     H7e    G   e  C        D   G        CD7
Тебе по землі навколо * Із сердець, де любов сяє,
G         e          a             H7   G              e    G          D7G / H7
В один ритм та в один голос * Свята Церква прославляє.

e        G       a5     H7 e     G  e     C    D  G        C D7
Предвічного Отця слави * Сина – Слово споконвічне.
G           e      a           H7   G                e    G      D7 G / H7
З Духом лине спів об’яви, * Що Ти Цар хвали, о Христе!

e     G        a5        H7 e       G       e   C    D    G       C  D7
Ти є Син Отця Предвічний, * Щоб спасти світ своїм сконом,
G           e       a         H7   G           e     G     D7G / H7
Прийняв єство чоловіче, * Не погордив Діви лоном.
e              G         a5       H7  e       G   e    CDG      CD7
Смерть здолав на хресті в муках, * Вирвав її люте жало,
G         e       a         H7   G                e G       D7G / H7
Рай відкрили Твої руки, * Щоб життя нове настало.

e      G          a5      H7e     G    e    C   D  G          C   D7
Ти сидиш праворуч Бога, * Творця світу, Син пресвітлий.
G     e         a               H7  G                  e  G      D7  G / H7
Як озветься сурма строга, * Ти прийдеш судити світ цей.

e       G         a5    H7 e   G     e   C  D G     C  D7
Просимо – негідні слуги, * Заплямовані гріхами:
G      e        a         H7  G                 e   G      D7 G / H7
Поможи своєю кров’ю * Змити з нас гріховні плями.

e           G        a5     H7e    G      e    C   D  G     C D7
Всіх візьми в одну родину  * В сяйво слави і спасіння,
G     e           a              H7  G             e   G      D7G / H7
Вирятуй люд, Божий Сину, * Дай свої благословення.

e   G         a5      H7e    G       e  C   D   G       C   D7
І піклуйся ним довіку,  * Всіх веди в небесні брами.
G         e          a              H7  G            e G       D7G / H7
Хай славиться, душ Владико, * Ім’я Твоє всіх устами!

e      G       a5    H7 e     G       e   C   DG      C     D7
Лине пісня величальна, * Прославляє Божі справи.
G      e         a              H7    G                  e       G          D7G/H7
Коли прийде мить остання, * Для нас, грішних, будь ласкавий.

e      G           a5          H7 e   G   e  C       D   G      CD7
Милосердний будь для люду,* Захистом, крилом опіки.
G     e     a          H7   G             e  G             D7G
Тобі уповати буду, * Не посоромлюсь повіки. 2p.

Після закінчення гімну головний служитель мовить:

Молімося. Боже, Ти пасхальним таїнством Христа відкупив усіх людей, збережи в нас те, що вчинило Твоє милосердя, щоб ми, неустанно вшановуючи тайну нашого спасіння, могли отримати його плоди. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Потім головний служитель благословляє вірних Пресвятою Євхаристією і ховає Її у дарохранительницю. На закінчення співається великодній антифон до Пресвятої Діви Марії.



31 БЕРЕЗНЯ 2013РБ
НЕДІЛЯ ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО
Христос Воскрес! – Це факт, а бути свідком цього прагне бути кожен з нас. Мушу зустріти Його в своєму житті, з радістю виспівати Господу подяку за Його Сина, котрий так полюбив нас. З серцем повним вдячності, біжімо разом з учнями до гробу, щоб бути першим зі свідків і з ентузіазмом розповідати, які великі діла Господь творить з любові до нас. Не мовчи! Пам’ятай, апостоли тим і вирізнялись, що несли Добру Звістку, що не були лише слухачами, але свідчили всюди, що Христос Воскрес. Також і ми, будьмо свідками цього в своїх родинах, на роботі, серед найближчих.

РАНКОВА РЕЗУРЕКЦІЙНА ПРОЦЕСІЯ

С. Христос воістину воскрес. Алілуя.  

 В. Йому слава і панування на віки вічні. Алілуя.

С. Воскрес із гробу Христос. Алілуя. 

В. Котрий за нас повис на дереві хреста. Алілуя.

С. Небо і земля радіють. Алілуя. 

В. Твоїм Воскресінням, Христе. Алілуя.

Молімося. Боже, Ти у пасхальній жертві Христа дав своєму народові спасіння; наділи його щедро своїми дарами, щоб він осягнув повну свободу і успадкував радість вічного життя, яку Ти дозволяєш йому кушту- вати на землі. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Головний служитель окаджує монстранцію.
Священик отримує вельон на плечі, бере монстранцію і розпочинає процесію співом: “День веселий днесь настав” або іншою відповідною піснею.
На чолі процесії несуть процесійний хрест, оздоблений червоною єпитрахиллю, та фігуру Воскреслого. Якщо є така можливість, процесія виходить назовні і обходить навколо храму раз або тричі. Після повернення процесії до головного вівтаря хрест і фігуру ставлять обіч вівтаря. Співається гімн “Te Deum”.
ТЕБЕ, БОГА, ПРОСЛАВЛЯЄМ (TE DEUM)
G      e        a5       H7 e       G  e   C  D G         C   D7
Тебе, Бога, прославляєм, *  Вічна Тобі честь і слава!
G       e       a         H7 G             e   G        D7  G / H7
Тебе, Отче, величає * Безмір Hеба, земля жвава.

e     G        a5        H7e     G e  C    D    G         C D7
Тобі всі ангельські хори, * І небес безкрайніх сили –
G     e       a            H7   G                  e     G      D7 G / H7
Херувими й Серафими * Шлють невпинно честі співи.

e        G        a5        H7e    G  e  C      D     G         C  D7
Найсвятіший над святими * Саваоф – Бог, Цар ласкавий,
G          e        a        H7  G             e   G  D7G / H7
Повниться земля і небо * Величчю Твоєї слави.

e     G      a5        H7e      G    e    C D   G     C  D7
Апостолів псалмоспіви, * Хор пророків величавий,
G      e        a        H7      G            e   G             D7G / H7
Мученики – вої смілі –  * Піднести спішать гімн слави.

e      G       a5     H7e    G   e  C        D   G        CD7
Тебе по землі навколо * Із сердець, де любов сяє,
G         e          a             H7   G              e    G          D7G / H7
В один ритм та в один голос * Свята Церква прославляє.

e        G       a5     H7 e     G  e     C    D  G        C D7
Предвічного Отця слави * Сина – Слово споконвічне.
G           e      a           H7   G                e    G      D7 G / H7
З Духом лине спів об’яви, * Що Ти Цар хвали, о Христе!

e     G        a5        H7 e       G       e   C    D    G       C  D7
Ти є Син Отця Предвічний, * Щоб спасти світ своїм сконом,
G           e       a         H7   G           e     G     D7G / H7
Прийняв єство чоловіче, * Не погордив Діви лоном.
e              G         a5       H7  e       G   e    CDG      CD7
Смерть здолав на хресті в муках, * Вирвав її люте жало,
G         e       a         H7   G                e G       D7G / H7
Рай відкрили Твої руки, * Щоб життя нове настало.

e      G          a5      H7e     G    e    C   D  G          C   D7
Ти сидиш праворуч Бога, * Творця світу, Син пресвітлий.
G     e         a               H7  G                  e  G      D7  G / H7
Як озветься сурма строга, * Ти прийдеш судити світ цей.

e       G         a5    H7 e   G     e   C  D G     C  D7
Просимо – негідні слуги, * Заплямовані гріхами:
G      e        a         H7  G                 e   G      D7 G / H7
Поможи своєю кров’ю * Змити з нас гріховні плями.

e           G        a5     H7e    G      e    C   D  G     C D7
Всіх візьми в одну родину  * В сяйво слави і спасіння,
G     e           a              H7  G             e   G      D7G / H7
Вирятуй люд, Божий Сину, * Дай свої благословення.

e   G         a5      H7e    G       e  C   D   G       C   D7
І піклуйся ним довіку,  * Всіх веди в небесні брами.
G         e          a              H7  G            e G       D7G / H7
Хай славиться, душ Владико, * Ім’я Твоє всіх устами!

e      G       a5    H7 e     G       e   C   DG      C     D7
Лине пісня величальна, * Прославляє Божі справи.
G      e         a              H7    G                  e       G          D7G/H7
Коли прийде мить остання, * Для нас, грішних, будь ласкавий.

e      G           a5          H7 e   G   e  C       D   G      CD7
Милосердний будь для люду,* Захистом, крилом опіки.
G     e     a          H7   G             e  G             D7G
Тобі уповати буду, * Не посоромлюсь повіки. 2p.



Молімося. Боже, Ти пасхальним таїнством Христа відкупив усіх людей, збережи в нас те, що вчинило Твоє милосердя, щоб ми, неустанно вшановуючи тайну нашого спасіння, могли отримати його плоди. Через Христа, Господа нашого. Амінь.
Потім головний служитель благословляє вірних Пресвятою Євхаристією і ховає Її у дарохранительницю. У св. Месі, яка правиться безпосередньо після резурекційної процесії, опускається спів на вхід, акт покаяння і “Господи, помилуй”. Головний служитель іде до місця головування і вводить вірних у Месу такими або подібними словами:

Возлюблені брати і сестри, дякуймо Богові за нове життя, джерелом якого є  воскресіння Христа, нашого Спасителя. Разом з усією Церквою співаймо гімн прославлення.

Співається гімн “Слава во вишніх Богу”. Під час співу можна бити в дзвони.
фа- фа-фа-соль-фа-мі-фа-ля-соль
 
   F            g         F   C
Слава во вишніх Богу
F                    d                 B  C
і на землі мир людям доброї волі.
F            d   g     C                     g          F
Прославляємо Тебе, * благословляємо Тебе,
d             g        C      g         C     F
поклоняємось Тобі, * величаємо Тебе.
g                         F C         d       g               C   F
Подяку Тобі складаємо, * бо велика слава Твоя,
d    C          F    g     C
Господи Боже, * Царю небесний,
F       d         g     A  d 
Боже Отче Всемогутній.
B    C     F  C  F  C                  d g       A  d
Господи Сину Єдинородний, * Ісусе Христе,
B    C     F  C      F  g    C            d   g   A d
Господи Боже, * Агнче Божий, * Сину Отця,
F        d             g  C    d    g      A d 
що береш гріхи світу, * помилуй нас;
F        d             g  C     d            g          A  d 
що береш гріхи світу, * прийми благання наші;
F                    d          g     d    g      A d 
що сидиш праворуч Отця, * помилуй нас.
F    d       g         F C      g                   F C
Бо лише Ти є Святий, * лише Ти – Господь,
g                    C   F       g   F     C  d    
лише Ти – Всевишній, * Ісусе Христе,
g     F       C  d      d                  gC   F
зі Святим Духом * у славі Бога Отця. Амінь.
Далі Меса правиться як звичайно.

КОЛЕКТА:
Боже, Ти сьогодні через Твого Єдинородного Сина переміг смерть і відкрив нам брами вічного життя, † вчини, щоб ми, відзначаючи урочистість Господнього воскресіння, були відновлені Святим Духом * і могли воскреснути до нового життя у світлі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ   Діян 10, 34а. 37-43          
Читання з Діянь Aпостолів.
Тими днями відкривши уста, Петро промовив: «Ви знаєте про справу, що сталася у всій Юдеї, починаючи від Галілеї, після хрещення, яке проповідував Йоан, про Ісуса з Назарета: як помазав Його Бог Духом Святим і силою, і Він ходив, роблячи добро й оздоровлюючи всіх поневолених дияволом, тому що Бог був з Ним! І ми є свідками всього, що Він робив у юдейському краї та в Єрусалимі. Його вбили, повісивши на дереві; та Бог воскресив Його на третій день і дав Йому з’явитися, – не всьому народу, але свідкам, які були наперед призначені Богом, – нам, які з Ним їли й пили по Його воскресінні з мертвих. І Він наказав нам проповідувати народові та засвідчити, що Він встановлений Богом Суддя живих і мертвих. Про Нього свідчать усі пророки, що кожний, хто вірить у Нього, Його Ім’ям отримує прощення гріхів!» Слово Боже.
РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 118, 1-2. 16-17. 22-23
Цей день – Господній, веселімось в ньому!
Або: Алілуя.
Прославляйте Господа, адже Він добрий, *
бо Його милосердя навіки.
Нехай скаже Ізраїль: *
«Його милосердя навіки!»
Господня правиця піднята вгору, *
Господня правиця виявляє силу.
Не помру, але буду жити *
і розповідати про діла Господні.
Камінь, який відкинули будівничі, – *
він став наріжним:
від Господа це сталось, *
і це чудо в очах наших.
Описание: D:\Hobbee\служба\Wigilija Paska\псалом на Великдень.jpg

ДРУГЕ ЧИТАННЯ        Кол 3, 1-4                   
Читання з Послання святого апостола Павла до колосян.
Брати! Коли ви з Христом воскресли, то шукайте горішнього – того, де Христос сидить праворуч Бога. Думайте про горішнє, – не про земне. Адже ви померли, і ваше життя поховане з Христом у Бозі! Коли з’явиться Христос – ваше життя, тоді й ви з’явитеся з Ним у славі. Слово Боже.
Описание: F:\Pasha\Пасхальна Секвенція.jpg
Описание: D:\Hobbee\служба\Wigilija Paska\алілуя спів перед Євангелієм_неділя.jpg



СЕКВЕНЦІЯ
Хай в радісне свято Пасхальної Офіри
Складають їй вірні дар палкої віри.
Відкупив овець всіх Агнець без пороку,
Поєднав з Отцем нас, вивів із мороку.
Смерть з життям зіткнулись, і в бою, о диво,
Вождь життя загинув, живий десь правдиво.
Розкажи, Маріє, що в путі зустріла?
Воскреслого Христа я сяйво узріла.
Господа живого бачила гріб пустий,
І ангельських свідків, полотно і хустки.
Вже воскрес Христос мій, Господь і надія,
А місцем спіткання буде Галілея.
Знаєм, що воскрес Ти, що це справжнє чудо,
Царю Переможцю, пробач свому люду.


СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
1 Кор 5, 7б-8а
Алілуя, алілуя, алілуя.
Христос, наша Пасха, був принесений у жертву; 
тож в Господі вчинімо свято.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 20, 1-9
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Першого дня тижня Марія Магдалина прийшла вдосвіта, як ще було темно, до гробниці й побачила відвалений від гробниці камінь. Тож вона побігла й прибула до Симона-Петра та до другого учня, якого Ісус любив, і каже їм: «Забрали Господа з гробниці й невідомо, де Його поклали!» Тоді вийшов Петро з іншим учнем, і вони пішли до гробниці. Бігли обидва разом, та інший учень побіг швидше за Петра й прибув першим до гробниці. Нахилившись, побачив покладені полотна, однак він не ввійшов. Тут прибув слідом за ним і Симон-Петро; він увійшов до гробниці й побачив покладені полотна та хустку, яка була на Його голові; вона лежала не з полотнищами, але згорнена окремо, в іншому місці. Тоді ж увійшов й інший учень, який прибіг першим до гробниці, – і побачив, і повірив. Оскільки вони ще не знали Писання, що Він мав воскреснути з мертвих. Слово Господнє.
Мовиться “Вірую”.

Ля-ля-bсі-ля-соль
 
F                                                                g
Вірую в Єдиного Бога, * Отця Вседержителя,
C                                                                             F-A
Творця неба і землі, * всього видимого і невидимого.
d                                                                   g
І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого
A                                                                                 d-C
Єдинородного, від Отця родженого * перед всіма віками.
F                                               g
Бога від Бога, * Світло від Світла,
C                                               F-A
Бога істинного від Бога істинного,
d                                                                       g
родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем,
A                                       d-C
що через Нього все сталося.
F                                                                                           g
Він задля нас, людей, * і нашого ради спасіння зійшов із небес,
C                                                                                     F-A
і воплотився з Духа Святого  і Марії Діви, * і став чоловіком.
d                                                        g
І був розп’ятий за нас за Понтія Пилата,
A                                    d-C
і страждав, і був похований.
F                                                         g
І воскрес у третій день згідно з Писанням,
C                                                                F-A
і вознісся на небо, * і сидить праворуч Отця.
d                                                                         g
І вдруге прийде зі славою * судити живих і мертвих,
A                                         d-C
а Його Царству не буде кінця.
F                                                            g
І в Духа Святого, * Господа животворного,
C                                   F-A
що від Отця і Сина ісходить,
d                                                                               g
що з Отцем і Сином * рівнопоклоняємий і рівнославимий,
A                                    d-C
що говорив через пророків.
F                                                                         g
І в єдину, святу, вселенську й апостольську Церкву.
C                                                                 F-A
Ісповідую одне Хрещення на відпущення гріхів.
d                                     g          A                                          d
Очікую воскресіння мертвих   /    і життя майбутнього віку. Амінь.

ВСЕЛЕНСЬКА МОЛИТВА
В день Господнього воскресіння із серцем, сповненим радості, просімо Бога за святу Церкву:
1. Молімося за Святішого Отця, за всіх єпископів та священиків, щоб воскреслий Христос обдарував їх своїм миром та радістю.
2. Молімося за все людство, щоб усі народи жили в мирі, свободі та злагоді.
3. Молімося за нашу Батьківщину, щоб вона воскресла з духовної смерті та з Господньою допомогою перемогла всі труднощі.
4. Молімося за наші сім’ї, за наших близьких та друзів, щоб Божа благодать постійно перебувала в їхніх серцях.
5. Молімося за душі померлих, щоб воскреслий Христос був для них милостивий і прийняв їх до свого Царства.
6. Молімося за всіх нас, щоб радісне “Алілуя” лунало не тільки в наших храмах, але також у серці кожного з нас.
Всемогутній вічний Боже, смиренно просимо Тебе: вислухай наші молитви і дай усім повноту благодаті, яка випливає з воскресіння Твого Сина Ісуса Христа. Котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.

Ре   D        h       e        D
Л.: Тебе (Бога) просимо.
     D H7      e           AA7    D
В.: Вислухай нас, Господи.

або:
Ghri-i-i-i-ste-e, / ek-za-a-udi-nos

Мі-+фа-соль-ля-соль-мі/ мі-соль-+фа-мі-+фа
 
­­­­Описание: img441

      e          C      a   H7
Л.: Christe, exaudi nos.
     H7  e  H7  e  a  H7 e   H7  e  D   G   a H7 e
В.: Kirie,  Kirie,  eleison.  Kirie,  Kirie,   eleison.
або:
Сі…                    +5                                                                 
Сі-до-ре, соль - ля-сі, соль - мі-+фа-соль
 
     G         a        D
Л.: Christe, exaudi nos.
     G       e       С   D  G
В.: Kirie, Kirie, eleison.
або інші варіанти.



МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Всемогутній Боже, сповнені великодньою радістю, приносимо Тобі жертву, † якою Твоя Церква чудесно відроджується * і якою вона живиться. Через Христа, Господа нашого.

Приготування дарів
Співається пісня на приношення Дарів, а якщо ні, то всі відповідають на молитви священика.

С.: Благословенний Ти, Господи … нехай він стане для нас хлібом життя.
В.: Благословенний Ти, Боже, на віки.
С.: Благословенний Ти, Господи … нехай воно стане для нас духовним напоєм.
В.: Благословенний Ти, Боже, на віки.
Після омивання рук священик говорить:
С.: Моліться, брати і сестри, щоб моя і ваша жертва стала угодною Богу Отцю Всемогутньому.
В.: Нехай Господь прийме жертву з твоїх рук
на честь і славу свого імені, * а також для блага нашого і всієї Його святої Церкви.
Після молитви всі відповідають:
В.: Амінь.   DG            соль-+фа-мі-G

Євхаристійна молитва
                                         g     d        B    cg
С.: Господь з вами.    В.:  І з духом твоїм.
                                        F      g         C               d
С.: Угору серця.         В.: Підносимо їх до Господа.

С.: Подяку складаймо Господу Богу нашому.
g                     C       F
В.: Достойне це і праведне.


Після Префації:          g dF dF C

ПРЕФАЦІЯ:
С. Г осподь  з   вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми Тебе, Господи, завжди славили, * а особливо цього дня урочисто проголошували Твою славу, * коли Христос був принесений у жертву як наша Пасха. Бо Він є істинним Агнцем, * який знищив гріхи світу. * Він своєю смертю подолав смерть нашу * і, воскресши, повернув нам життя. Тому повнотою пасхальних благодатей * радіють всі народи по усій землі. * Також хори Cвятих та ангельські сили * співають гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят ...
Описание: Свят_мій
Фа-соль-мі-до-ре
 
F       C        d-B         g                  C
Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот.
C        g      C d      C   F   d      A -d  
Повні небеса і земля слави Твоєї.  *   
g     C          F-d-g C     F
Осанна, Осанна во вишніх.
d    C        d-B             g                  C   A-d
Благословенний, хто іде в ім’я Господнє.
      g   C        F-d  g   C     F
* Осанна, Осанна во вишніх.


ДРУГА ЄВХАРИСТІЙНА МОЛИТВА

БЕРІТЬ І ЇЖТЕ З ЦЬОГО ВСІ: ЦЕ ТІЛО МОЄ, КОТРЕ ЗА ВАС БУДЕ ВИДАНЕ.

Так само після вечері взяв чашу і знову, складаючи Тобі подяку, подав своїм учням, кажучи:

БЕРІТЬ І ПИЙТЕ З НЕЇ ВСІ: ЦЕ Є ЧАША КРОВІ МОЄЇ НОВОГО І ВІЧНОГО ЗАВІТУ, КОТРА ЗА ВАС І ЗА БАГАТЬОХ БУДЕ ПРОЛИТА НА ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ. ЧИНІТЬ ЦЕ НА МІЙ СПОМИН.


Після Перемінення відмовляється акламація:
Мі-мі-мі-+фа-соль-+фа-мі
 
 

      e
С.: Це велика тайна віри.
     e                            C                 a             H7   e
В.: Проголошуємо смерть Твою, Господи Ісусе,
C                       a              D    G
сповідуємо Твоє воскресіння
a                                    e  H7      e
і очікуємо Твого пришестя в славі.
Соль-ля-сі-ля-соль-соль
 
 


або:
      G                   e           G
С.: Велика тайна нашої віри.
     G                       C                       a           G
В.: Кожного разу, коли цей Хліб споживаємо
e                    G
і п’ємо з цієї чаші,
G                        e                     D
проголошуємо смерть Твою, Господи
e                                               C     G
і очікуємо Твого пришестя в славі.

Ля-сі-ля-G
 
або:
      G
С.: Тайна віри.
      G                           e                                   a
В.: Ти своїм хрестом і воскресінням відкупив нас,
D                                        G
спаси нас, Спасителю світу.
Ля-соль-ля-соль-мі
 
 

або:
      e
С.: Тайна віри.
      a
В.: Христос помер,
     G                     a
Христос воскрес,
a                             e
Христос повернеться.
мі-соль-+фа-мі
 
 

або:
      e
С.: Поклонімось віри.
      e                                   h    e
В.: Спаси нас, Спаситель світу,
G                                    D
відкупивший нас хрестом
G            e       h      e
і воскресінням Твоїм.

Після Євхаристійної Молитви і слів: Через Христа…, всі разом відповідаємо:
«сіb» підбір
     F d g
В.: Амінь.
                                              F dgC     FdgC7    FBF gBC
(може бути потрійне Амінь)     Амінь, Амінь, А—мі--нь.


фа-соль-ля (класичний)
 
ОБРЯД СВЯТОГО ПРИЧАСТЯ
С.: … осмілюємося взивати.

F              *   d              g         B                      C        F
Отче наш, що єси на небесах, / нехай святиться ім’я Твоє,
d                                   g      B               C        F
нехай прийде Царство Твоє, / нехай буде воля Твоя
d               F              g        B                                     C           F
як на небі, так і на землі. / Хліб наш насущний дай нам сьогодні
d                   F            g       B                                        C         F
і прости нам провини наші,/ як і ми прощаємо винуватцям нашим
d                               g      B                            C        F
І не введи нас у спокусу, /  але визволи нас від лукавого.


                                                    d         g                c          g                d 
Після молитви і слів Ісуса Христа: Бо Твоє Царство, і сила, і слава навіки
Після молитви і слів Господа нашого:
В.: Амінь.   F d g           
С.: Мир Господній нехай завжди буде з вами.
Фа-соль-фа-фа-соль
 
фа  d     g  B         g
В.: І з духом твоїм.
Сі-ре-+фа (урочистий)
 
 

h                  D        h      Fis7     h
Отче наш, Отче наш, Отче наш,
Fis7 h   A          D
що єси на небесах, *
Fis7          h           A            D    Fis7    h
нехай святиться Iм’я Твоє, * Отче наш,
h                  D  h                     D
нехай прийде Царство Твоє, *
Fis7    h       A             D
нехай буде воля Твоя,
Fis7    h       A                  D     Fis7   h
як на Hебі, так і на землі. * Отче наш,
h                    D            h                   D
Хліб наш насущний дай нам сьогодні *
Fis7   h           A              D
і прости нам провини наші, *
Fis7 h          A    D     Fis7                 h
як і ми прощаємо * винуватцям нашим. *    
h                  D        h      Fis7    h
Отче наш, Отче наш, Отче наш,
Fis7       h  A              D
І не введи нас у спокусу, *
Fis7h             A               D           eFish
але визволи нас від лукавого. Отче наш.

                                                d         g                c          g              d 
Після молитви і слів Ісуса Христа: Бо Твоє Царство, і сила, і слава навіки
Після молитви і слів Господа нашого:
В.: Амінь.   F d g           
С.: Мир Господній нехай завжди буде з вами.
фа  d     g  B         g
В.: І з духом твоїм.
С.: Передайте один одному знак миру.
Один одному передаємо собі знак Господнього миру, подаючи собі руку зі словами «Мир з тобою» і відповідаємо «І з духом твоїм».
(урочистий)                 -3
Ля-ля-сол-соль
-соль-ре-ре-ре-до-до-ьсі -ьсі-ля
 
або:


F          C            B           F     gCF  
Agnus Dei, qui tolis peccata mundi,
d               A         d              C         F       g     A   d
miserere nobis, miserere nobis, miserere nobis  -2p.
F          C            B           F     gC7  F
Agnus Dei, qui tolis peccata mundi,
d                 A          d                C           F      g        A   d
dona nobis pacem, dona nobis pacem, dona nobis pacem.
Мі-до-сі-сі-до/ре-мі-фа-мі-фа-мі-ре/ре-соль-мі-до=до-фа-мі-ре      00
 
 



або:
C         a                 d              G
Агнче Божий, що береш гріхи світу,
      e      C-a       d        G
помилуй нас, помилуй нас. – 2p.
C        a                 d             G        e          Ca       d           C
Агнче Божий, що береш гріхи світу, даруй нам мир, даруй нам мир.  
(урочистий)
(Соль)-ля-соль-фа-мі-мі-ре
 
 

або:
C        e                a                  G
Агнче Божий, що береш гріхи світу
C        e                F          a       G
Агнче Божий, що береш гріхи світу
F   C       e C   F  G  G7   C
Помилуй нас, помилуй нас.         – 2р.
D        fis              h                  A
Агнче Божий, що береш гріхи світу         - співаємо вище
D        fis            G         h       A
Агнче Божий, береш гріхи світу
G   A         fis D   G  A    A7   D
Даруй нам мир, даруй нам мир.


Фа-мі-ре-мі-ре
 
С.: Ось Агнець Божий, що бере гріхи світу. Блаженні ті, що на трапезу Агнця покликані.



F           d                     A       d      F                        D7               g
Господи, я не достойний, щоби Ти прийшов до мене,
g                            A    d  B                    g   A7d
але скажи лише слово, і одужає душа моя.                   3p.

фа-ля/соль-ля-соль-ре-мі-фа
 
 



     F                                    C     g                                   C- F
В.: Господи, я не достойний,  щоби Ти прийшов до мене,
F          d        D7         g     C                         F
але скажи лише слово,  і одужає душа моя.


АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Христос був принесений у жертву, як наша Пасха, *

 отож святкуймо наше свято в щирій радості. * Алілуя.


МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Боже, оточуй Твою Церкву своєю безустанною опікою, † щоб, відновлена пасхальними таїнствами, * вона осягнула славу воскресіння. Через Христа, Господа нашого.


УРОЧИСТЕ БЛАГОСЛОВЕННЯ
Нехай Всемогутній Бог благословить вас, що беруть участь у цій пасхальній урочистості, і нехай збереже вас від пагубної неволі гріха.
       D7G
     В.: Амінь.            
Нехай Бог, який готує для вас воскресіння у своєму Єдинородному Синові, приведе вас до нагороди безсмертя. Амінь.
Нехай Бог, який після завершення днів Господніх страстей дає нам радісно переживати пасхальні свята, допоможе вам із радістю в серцях дочекатися свят, котрі наповнять ваші душі вічною радістю. Амінь.
Нехай вас благословить Бог Всемогутній, Отець і Син, X  і Святий Дух. Амінь.
Ідіть, жертва звершена. Алілуя, алілуя.


Богу подяка. Алілуя, алілуя.

Немає коментарів:

Дописати коментар